Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın emlakçılar için hazırladığı yönetmelik taslağı bu hafta gündemdeydi. Bilmeyenler bilenlere anlatsın. Merak edenlerde bilsin ki bu beklenen Emlakçılık Yasası değildir. Burada Bakanlık gayrimenkul alım, satım ve kiralama ticaretine yeni bir düzenleme getiriyor. Bu işi yapan emlakçılar artık belli standartları taşımak zorunda olacak. Bu standartları taşıyanlar yetki belgesi alarak emlakçılık yapabilecek. Yönetmelik henüz tasarı halinde olduğundan uygulamaya girmiş değil. Uygulamaya girdiğinde lise mezunu olmayan emlakçılar da geçici madde ile bu belgeyi alabilecekler.

Ülkemizde emlakçılık için ayrı bir kanun, kriter olmadığı için herkes emlakçılık yapabiliyor. Herkesin bu işi yapabiliyor olmasından dolayı da maalesef kalite düşük. Ama bu yönetmeliğin hayata geçmesiyle birlikte meslekte kalite yükselecektir. Yapılacak düzenleme ile en azından emlakçılara verilecek yetki belgesi ile bazı kriterleri taşımaları zorunlu olacak. İşini hakkıyla yapanlar diğerlerinden ayrışacak. Bakanlığın hazırladığı 24 maddelik taslak ile yetki belgesi alacak emlakçıların en lise mezunu olmaları gerekiyor. 30 metrekareden küçük emlak ofisi olmayacak ve belgelerin geçerlilik süreleri 5 yıl olacak. Ben bunu iyi bir başlangıç olarak görüyorum darısı asıl beklenen Emlak Yasası’na diyelim. Tabii yeni düzenleme ile tüketicilerin de emlakçılarla sıkça yaşadığı kapora iadesi, yer gösterme parası, sahte ilanlar, cayma sıkıntıları gibi sorunları azalacaktır diye düşünüyorum. Uygulamaya geçtiğinde tüketici emlakçıdan yetki belgesini göstermesini talep ederek gerçekten bu işi yapmaya ehliyeti var mı diye sorabilir duruma geliyor olacak.

AKM yerine opera binası

Uzun zamandır akıbeti merak edilen Taksim’de ki Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasıyla netleşti. AKM yıkılacak yerine modern bir opera binası yapılacak. Neden yıkılıyor? Eski Bakan Nabi Avcı AKM’nin yıkılmasıyla ilgili şöyle bir açıklama yapmıştı: “AKM, yeniden toparlanacak noktayı çoktan geçmiş. Fiziki olarak ayakta duracak durumda değil. Yani ortada bir zorunluluk var. Biz yıkmazsak bu bina birilerinin üzerine yıkılacak.”

Emlak Vergisi 2. taksit

Ev, dükkân, arsa gibi gayrimenkul sahibi olanlar için emlak vergisi ikinci taksit ödemeleri başladı. İlk taksiti mayıs sonuna kadar ödenen Emlak Vergi’nin son taksitini kasım sonuna kadar ödemeyi unutmayın. Aksi takdirde cezalı duruma düşersiniz. Ödemeler banka, internet ve belediyelere yapılabiliyor.