Dünya yeni bir bebek maması skandalıyla çalkalanırken konuyla ilgili okurlarımı bilgilendirme gereği hissettim.

Geçtiğimiz günlerde Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından yapılan açıklamada Fransa, Belçika ve Lüksemburg’da Şubat 2019 tarihine kadar yaklaşık altı aylık bir sürede, iki aylıktan iki yaşına kadar olan 32 bebek ve çocuk, mama kaynaklı bir salgından etkilendi. Genetik incelemeler neticesinde, üç farklı ülkeden yapılan bildirimlerde etkilenenlerin Salmonella Poona olarak bilinen bir bakteri tarafından zehirlendiği belirlendi.

Yapılan değerlendirmede salgının ortak kaynağının, İspanya’da sektörün lideri bir fabrika tarafından Ağustos ve Ekim 2018 tarihleri arasında üretilen, son kullanma tarihi Ekim 2020 olan üç farklı markaya ait pirinçli bebek maması olduğu ve ürünlerin Fransız bir şirket tarafından pazarlandığı açıklandı.

Belirtilen firmanın bebek mamaları, e-ticaret, online satış ve toptancılar aracılığıyla pek çok Avrupa ülkesine ve Avrupa dışından da dört ülkeye resmi kanallardan satılmakta. Ancak bu mamaların ve bu mamaların üretiminde kullanılan ham maddelerin Türkiye’ye girişinin olup olmadığı konusunda bir bilgi bulunmuyor.

Zehirlenen bebek sayısının sadece Avrupa ülkelerinden şu ana kadar hastaneye kaldırılanlar ile etken izolasyonu yapılarak bu vaka ile ilişkilendirilenler olduğunu belirtmek isterim. Hastaneye intikal etmeyen veya etken izolasyonu yapılmaması nedeniyle bu salgın ile ilişkilendirilmemiş bebek zehirlenmelerinin de olabileceği unutulmamalı. Özellikle internetten veya yurt dışından satın alınanlar ile toplatma tarihinden önce satın alınmış ürünlerden kaynaklı olarak da zehirlenme vakalarında artış olabilir.

Bu ve benzeri bebek maması tüketiminden kaynaklı enfeksiyonların önlenmesinde, ailelere bebeklere yönelik gıdaların hazırlanması, kullanımı ve muhafazası konularında uyulması gereken temel hijyen kuralları hakkında bilgilendirmede bulunması faydalı olacaktır.

***

Daha önce de 2008 yılında, Çinli bir üretici tarafından bebek mamalarına katılan melamin nedeniyle 300 bin çocuk hastalanmış ve 6 çocuk hayatını kaybetmişti.

***

Aslında bu salgında adı geçen Salmonella ülkemize pek de yabancı değil. Manisa’da 2017 yılında 400 askerimizin etkilendiği ve bir askerimizin de şehit olduğu gıda zehirlenmesinde şüpheli etken yine Salmonella olarak belirtilmişti.

Salmonella, 130 yıldan beri insanlarda hastalığa neden olduğu bilinen bir bakteri olup insanlara bulaşık gıda tüketiminin yanı sıra hayvanlara temas ile de geçebilir. Etken ishal, ateş ve karın krampları meydana getirir. Bazı durumlarda, ishal o kadar şiddetli olur ki kişinin hastaneye yatırılması gerekir. Yaşlıların, bebeklerin ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin bu hastalığı şiddetli geçirme olasılığı yüksektir.