Bugün Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında bu zamana kadar hedeflenen ekonomik hareketlenmelerin hangilerinin nasıl hayata geçirileceği konusundaki reform paketi (yeni ekonomik plan) kamuoyuna ilan edilecek.

Daha önce yapılan açıklamalar neticesinde piyasalarda atılacak adımların başında ekonomik büyüme, enflasyonla mücadele, bankacılık piyasalarındaki düzenlemeler ve finansal piyasaların rahatlatılmasıyla ilgili konularda beklentiler oluşmaya başlamıştır. Bu beklentilerin ne kadar gerçekleşip gerçekleşmeyeceği ise açıklanan paketin uygulanabilirliği ve etkileriyle ortaya konulmuş olacaktır.

Yeni ekonomik planın aşağıda sıralayacağım öneri kalemlerinin tamamını hatta daha fazlasını kapsaması önemlidir. Bu öneriler;

Daha önce açıklanan ekonomik planlarda amaç edinildiği gibi bu planında çeşitli amaçlarla birbirleriyle tutarlı bir amaç, politika ve öncelikler verilerinin ayrıntılı bir şekilde sunulması gerekmektedir.Bu plan genel (makro) ekonomi politikalarının yanında temel gelişme stratejilerinin neler olacağı ve nasıl uygulanacağı ile ana sektörlerin neler olacağını da kapsamalıdır.

Kısa ve uzun vadeli olarak amaçların neler olacağı açık bir dille ifade edilmeli ve planın uygulanacağı periyotta hangi konuların öncelikli olduğu tespit edilerek o konulara yoğunlaşılması etki alanını artıran bir etken olacaktır. Bu konuda enflasyon vatandaş için en önemli konudur.Kısa zaman dilimlerinde uzun vadeli hedeflere katkıda bulunacak şekilde hangi konular üzerinde yoğun mesai harcanacağı ortaya konularak çalışmalar bu yönde artırılmalıdır.Devamlı surette gidişat kontrol edilmeli ve dinamik bir surette yenilikler ile yenilenmeler planın içerisine tam olarak oturtulmalıdır.Piyasaların beklentisi olan güven unsuru planın içerisinde tam olarak yerini bulmalıdır.Beklentilerin paralelinde bir çalışma olmalı ve özellikle yerel seçimler sonrasında ekonomik gidişatın düzeleceğiyle ilgili beklentilerin tam olarak karşılanması gereklidir.

Yeni ekonomik planın reel ve bankacılık kesiminin en önemli beklentilerinden olan bankacılık sisteminin ekonomik konjonktüre yeniden kaynak aktarabileceği yönünde ciddi bir yenilenme ihtiyacının karşılar nitelikte olması en önemli zorunluluklardan sadece birisidir.Finansal anlamda ülkemize yabancı yatırımcının gelmesi büyük önem arz etmekte olup bu anlamda kesin, inandırıcılık yönü ağır basan ve özellikle de yabancı yatırımcıyı ikna edebilecek bir güzergâh ile ilerlemesi gerekmektedir. Eğer yabancı yatırımcıyı ikna etme kabiliyetinden uzak bir plan olursa önümüzdeki süreçte finansal piyasalarda ciddi anlamda bir rahatlama ortamı olmayacaktır.Planın reel gerçeklerle örtüşmesi, piyasaların tamamını kucaklaması ve beklenilen reformlara karşılık vermesi uygulanabilirliliğini yükselten bir konu olacaktır.

Ekonomik kaynakların nerelerden ve nasıl oluşturulacağı anlaşılabilir bir ifade ile ifadelendirilmelidir.Ortaya konulan kaynakların hangi sektörlerde ve hangi metotlarla kullanılacağını içermelidir.Kullanılan kaynakların hangi amaçlar doğrultusunda kullanılacağı ve amaçları ne derece karşılayacağı açık bir dille planda ortaya konulmalıdır.Planın performans ölçümü iyi yapılmalı ve kısa periyotlarda bu ölçümlemeler yaptırılarak istenilmeyen yönde ilerleyen konular hızlı bir şekilde revize edilmelidir.Gerek kamu gerekse de özel sektör için hızlı bir ivmenin yakalanabileceği başlıklar yer almalıdır. Çünkü ülkemizin ekonomik olarak kaybedecek zamanı kalmamıştır.

Yeni oluşturulmuş ekonomik reform paketleri sokağın nabzını iyi tutmalıdır. Sokaktan yani vatandaşın gerçeklerinden uzak ortaya konulan çalışmaların başarılı olabilme olasılıkları çok ama çok düşük seviyelerdedir.

Tüm paydaşların içinde kendini bulabildikleri ve sorunlarına çözüm arayışlarının karşılık bulduğu her türlü ekonomik paket uzun ömürlü olmuştur.