Günümüz iş dünyasının en önemli yetilerinden birisi, kurum/kuruluş içindeki çalışma gruplarıyla anlaşabilmek ve uyum içinde çalışabilmektir. İlerleyen ve gelişen her şey beraberinde yeni kodlar da getirmektedir. İş dünyasının yeni kodlarından olan uzlaşma, iş sağlığı ve güvenliği alanı için de büyük öneme sahiptir. Üzerinde uzlaşılmayan her konu işletme için bir risk olmakla birlikte iş sağlığı ve güvenliği bakımından anlaşmaya varılamayan ve muallakta bırakılan her konu aynı şekilde bir risk niteliği taşımaktadır. Riskler, belirsizliklerden ve karmaşadan beslenirler; zira risklerin doğası böyledir. Böyle olması sebebiyle işletmedeki tüm belirsizliklerin giderilmeye çalışılması gerekmektedir. Bu belirsizliklerin en önemlilerinden biri çalışma grupları ile iş sağlığı ve güvenliği profesyonelleri arasındaki açmazlardır. Bu açmazların uzlaşı ile ortadan kaldırılması ve böylelikle belirsizliklerin riske dönüşmesi engellenmelidir.

Uzlaşma kültürünün oluşturulması, üst yönetimin bu konuda özel bir politika geliştirmesi ve kararlı bir şekilde işletmesine bağlıdır. Bu politika ve kararlılık, uzlaşının işletme genelinde egemen kılınması ve sürdürülebilmesi için kritik öneme sahiptir. Tüm işletme yönetimlerinin böyle bir irade ortaya koyması elbette mümkün olmayabilir. Çoğu zaman pratikte olmamasına karşın işletme üst yönetimlerince uzlaşma, çok önemli ve yürütülmesi gereken bir temenni de olabilir. Burada önemli olan husus, iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin bireysel olarak bu kültüre sahip olması ve güvenlik bakımından işletmelerde bu kültürü egemen ve yaygın hâle getirmeye çalışmasıdır.

Bu kültürü egemen kılmak ve yaygın hale getirmek stratejik bir süreçtir. Belli yöntemler ve sistemler gerektirir. Bunun için iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin iletişim bilimlerinden faydalanması gerekecektir ki bu özel bir çaba ve eğitim süreci anlamına gelmektedir.

Kolektif ve profesyonel bir değişim için böyle bir yolun izlenmesi gerekirken, iş sağlığı ve güvenliği profesyonelleri tarafından asgari düzeyde yapılması gereken en temel şey ise güçlü bir imaj oluşturmak, güvenlik konularında iş grupları ile birlikte karar almak ve problemleri birlikte çözme alışkanlığı kazanmaktır.

Bu kazanımlar uzlaşma için önem arz ederken uzlaşı kültürü ile sorunların çok daha hızlı çözüme kavuştuğu görülecektir.