Birlikte çalışabilme kültürü de tıpkı uzlaşma kültürü gibi iş dünyasının yeni kodlarından biridir. Hele ki konu iş sağlığı ve güvenliği ise bu kod olmazsa olmazlar arasına girmektedir. İş sağlığı ve güvenliği, tüm işlerin ve alanların ortak noktası olma özelliğine sahip olduğu için süreçleri; bütün iş grupları ile iş birliği içinde yürütmeyi de kaçınılmaz hâle getirmektedir.
İş sağlığı ve güvenliği anlamında belirlenen politika, kurgulanan sistem ve çalışma prosedürleri, uzlaşma kavramından sonra iş birliğinin varlığını öne çıkartmaktadır. İş birliğinin sağlanabilmesi, sağlık ve güvenlik olgularının işin tam merkezinde olduğunun bilinmesinden geçer. Bu olguların, işin dışında bir yerlerde harici bir eklenti yapı olduğu düşüncesi söz konusu iş birliğinin oluşmasına mâni olur. Bu ayrılıkçı düşüncenin ortadan kaldırılıp iş sağlığı ve güvenliğinin işin içinde ve doğal yapısında yer aldığı gerçeğini ortaya koymak gerekmektedir.
İş sağlığı ve güvenliği, herhangi bir işin yahut eylemin gövdesini oluşturan ana unsurlardandır. Bu bakımdan işlerin tasarlanması, planlanması ve uygulanması süreçlerinde ciddi bir iş birliğine ihtiyaç duyulmaktadır. Birbirinden ayrı yürütülen iş ve güvenlik süreçlerinin ileride ortak bir noktada buluşması ve iş birliği içinde çalışması oldukça zordur. Birbirinin tüm özelliklerini, yapısını tanıyan ve birlikte, iş birliği içinde hareket eden süreçlerin başarıya ulaşması çok daha kolaydır.
Bu iş birliğini, doğal bir işleyiş hâline getirmek ve yaşayan rutin mekanizmalar arasına dâhil etmek için yapılması gereken en mühim şey, iş gruplarının birlikte karar almasını ve problemleri birlikte çözmesini neredeyse zorunlu hâle getirecek olan yönetim sistem ve biçimlerini benimsemek ve uygulamaktır. İşletme yönetim yapısı, çalışanların birlikte karar alıp çalışmasına ne kadar elverişli ise iş birliği o yönde gelişim göstermektedir.
Doğru işlemesi gereken bir iş sağlığı ve güvenliği yapısı için yolun başında oluşturulması gereken politikanın olmazsa olmaz ana unsurlarından birisi iş birliğidir. İş birliği burada her kademe iş grubu ve tüm faaliyetler için kapsayıcı bir yapıda olmalıdır. Bu olgunun dışında kalan hiç kimse ve hiçbir iş süreci olmamalıdır. İş birliğinin sürdürülmesini sağlamak için birtakım kampanyalar ve projeler yürütülebilir; algı afişleri, sloganlar, nokta eğitimleri ve özel toplantılar ile de süreç desteklenebilir.
Unutmayın! Fikir birliği sağlayamazsanız, işlerin birliğini ve bütünlüğünü sağlayamazsınız.