Her işin iş güvenliğine yönelik dört aşaması vardır.
1. İşin güvenli planlanması.
2. İşin güvenli başlaması.
3. İşin güvenli seyretmesi.
4. İşin güvenli sonlanması.
Bu dört aşama, herhangi bir işin temel gereksinimi ve olmazsa olmazıdır.
İşe başlamadan önce güvenlik planlaması yapmazsanız, o işin güvenli başlaması mümkün değildir. Böyle bir durumda söz konusu iş mutlaka eksik, aksak ve sorunlar ile başlayacaktır. Eksik başlayan bir işin güvenli ve sorunsuz devam etmesi olası değildir. Zira güvensiz seyreden bir iş ise kati surette güvensiz şekilde son bulacaktır. İşte bu silsile, kazaya giden bir yolun özensizce dizilmiş taşlarıdır.
İşin planlamasından ta ki son bulmasına kadar olan süreç içinde işin birtakım temel ve zaruri unsurları yer almaktadır. İşin yönetimi, maddi ve beşerî kaynaklar, makine/ekipman, iş yeri/saha, çalışma yöntemi ve çalışma düzeni vb. İşte tüm bu unsurların bir güvenlik stratejisi ile ele alınması ve sistemsel olarak dizayn edilmesine iş güvenliği diyoruz. Bir de tabii bu güvenlik süreçlerine profesyonel anlamda destek olan iş güvenliği uzmanları ve yöneticileri var. Bu kişilerin görevi; süreçlere rehberlik, danışmanlık ve hatta liderlik etmektir lakin unutulmaması gereken bir şey var ki o da; bu kişilerin tek başına bir şeyleri düzeltmeye muktedir olmadığıdır. İşletmeler bir değişim istiyorsa şayet bu profesyonellerin sürece bir katkısı olabilir. Bunu irade etmeyen bir işletmeye hiçbir iş güvenliği profesyoneli katkı sağlayamaz. Çünkü işletmedeki tüm unsurlar yönetimin ve onun yetki verdiği kişilerin iradesinde ve idaresinde yönetilmekte ve sevk edilmektedir. Bu yetkili kişiler, aynı zamanda sorumlu kişilerdir. İş yerinde her yetki aynı zamanda bir sorumluluk demektir.
Yetkisiz sorumluluk olmayacağı gibi, sorumluluk olmadan yetki de olmaz. Bu sebeple yetkisi olan herkesin, verdiği her karara ve imza attığı her işe çok dikkat etmesi gerekmektedir. Masada özensice alınan bir kararın bir hayata mal olabileceği unutmamalıdır! Her yetki ve sorumluluk sahibi, güvenliğe dair profesyonel bilgi sahibi olamayabilir. Bu da normal bir durumdur. Bu durumda işin planlanmasından ta ki son bulmasına kadar olan süreçte iş güvenliği profesyonelinden destek alınması ve işin, iş birliği içinde yönetilmesi ve yürütülmesi lazım gelir. İşe başlamadan önce üzerine çalışılmış doğru ve güvenli bir planlama, sonraki adımların zeminini hazırlar. Doğru ve güvenli bir zemin üzerinde başlayan işler aynı şekilde güvenli devam eder. Güvenli devam eden işler ise güvenle son bulur. Böylelikle; güvenli çalışma kültürü oluşturulmuş, hayatın kutsallığı örselenmemiş, iş gücü kayıplarının önüne geçilmiş, işler nizam ve intizam içinde yürütülmüş, süreçlerin kalitesi artmış, potansiyeller açığa çıkmış ve işlerin kalitesi artmış olur.
Ben biliyorum, bir şey olmaz, zaman yok, böyle alıştık, nasıl olacak, zor olur vs. demeyin. Planlama biraz zamanınızı alır evet; fakat işlerinizi düzene sokacağı için sizden ödünç aldığı bu zamanı size fazlasıyla geri verir. İşlerinizi güvenli başlatmak biraz maliyetli olabilir hatta bazen olmayabilir de ama güvensizce başlayıp geri getirmesi imkânsız olan kayıplarınızın önüne geçer. İşin güvenli seyretmesi biraz sıkıcı olabilir lakin yaşanacak olan kazalar ve olumsuz durumlar neticesinde karşılaşacağınız sıkıntılara nispeten devede kulak bile sayılamaz ve üstelik o sıkıntılara siper olur. İşin güvenli son bulması ise nihai neticedir ve bu mutluluğun, huzurun hepsini birden size toplu olarak yaşatır.
İş güvenliğine önem verin yoksa önem verdiğiniz şeylerin hepsini kaybedebilirsiniz!