James Harrington ölçmenin önemini vurgulamak için “Ölçemezseniz anlayamazsınız. Anlayamazsanız kontrol edemezsiniz. Kontrol edemezseniz daha iyiye götüremezsiniz” önermesinde bulunmuştur. Ölçme, gerek günlük yaşantımızda gerekse bilimsel çalışmalarda önemli bir yer tutar. Ölçmenin bilimdeki önemi, bir deneysel yöntemin kurulmasına temel oluşturan güvenilir ve geçerli ölçme sonuçlarının elde edilmesinde yatar (Baykul, 2000:89). Sosyal bilimlerde yapılan bilimsel araştırmalardaki değişkenlerin doğasından ve karmaşıklığından sosyal bilimlerde doğru ölçmelerin yapılması ve yorumlanması çok daha güç olmakla birlikte bir o kadar da önemlidir.
Türkiye Gençlik STK’ları Platformu tarafından “TÜRKİYE’NİN GENÇLERİ 2018” adıyla Türkiye gençlerini anlamak, tanımak,onların sesine kulak vermek ve beklentilerine karşılık aramak amacıyla bir saha araştırması yapılmıştı. Bu araştırmanın ikinci aşaması olarak TÜRKİYE’NİN GENÇLERİ – İleri Analizler adlıyla araştırmanın sonuçlarının kamuoyuyla paylaşıldığı ve araştırmanın bulgularını ve değerlendirmelerini içeren editörlüğünü Dr. Ahmet Özdinç’in yaptığı kitabın tanıtım toplantısı yapıldı. 26 Şubat 2020 Çarşamba günü bu etkinliğe katıldım.
TGSP Başkanı Ömer Faruk Terzi’nin ve TGSP Yönetim Kurulu üyesi Necmettin Bilal Erdoğan bey’in konuşmalarından sonra kitabın editörü tarafından kitabın içeriğinin özetini içeren sunum yapıldı. Toplantı da katılımcılara dağıtılan kitabın her satırını dikkatlice okudum. Bu ülkenin idealist bir eğitimcisi olarak ülkemizin gençliğine yani geleceğine yönelik yapılan bu araştırma Türkiye’nin geleceğini inşa edecek olan yeni neslin MR-EMAR ını çekmektedir. Bu araştırmanın her açıdan çok önemli sosyolojik tespitler/sinyaller içerdiğini düşünüyorum.
Araştırmanın Amacı
Genar Araştırma tarafından Türkiye genelinde yapılan araştırmanın temel hedefi, Türkiye’deki gençlerin profilini çıkarmaktır. Araştırmada Türk gençliğinin genel profili, değer yargıları, eğitim ve iş hayatına bakışı, kültür-sanat faaliyetlerine katılımı, Sivil toplum kuruluşlarına üyelik, STK’lardan beklentileri, bilgi edinme kaynakları, politik tutum belirlemelerine etki eden faktörlerin neler olduğu, boş zamanlarını nasıl değerlendirdiği, kendilerini nasıl tanımladıkları, ülkeleriyle ilişkileri ve ülkelerine ilişkin yargıları, bu yargıları belirleyen faktörlerin neler olduğu bilimsel verilerle ortaya konulmaktadır.
Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye genelinde bir gençlik profili çıkartmaktır. Araştırma kapsamında elde edilen veriler aynı zamanda gençlerin eğitim-iş hayatı ve sosyal yaşamları ile ilgili veriler sunmaktadır. Ayrıca gençlerin yaşadıkları sorunlara da değinilmiştir. Araştırma kapsamında Türkiye genelinde 15 – 30 yaş grubunda toplam 8.000 genç ile görüşülmüştür. Araştırma kapsamında İstanbul geneli 250 katılımcı ile derinlemesine görüşme çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
Türkiye, yüzde 25,3’lük 15-30 yaş arası genç nüfusuyla birçok Avrupa ülkesi arasında dikkatleri üzerine çeken bir konumda, yakın bir gelecekte gençlerin iktidarı ile çok farklı bir sürece ilerleyeceğiz. Siyasetçi, Sanatçı, İş adamı, Yöneticiler, en önemlisi Anneler ve Babalar olarak karşımıza çıkacaklar.Bu yüzden “Türkiye’nin Gençleri Araştırması” nın hedefi gençleri anlamak, onların sesine kulak vermek, tanımak ve beklentilerine cevap verebilmek amacıyla tasarlanmış olduğu anlaşılmaktadır.
Öte yandan gençlerin Türkiye’nin mevcut durumu ve geleceği ile ilgili düşünceleri, ülkenin geleceğinde kendilerini nerede gördükleri, beklentileri ve taleplerinin neler olduğu da bu araştırmanın ulaşmak istediği önemli sonuçlardandır. Bütün bu yönleriyle her biri birbirinden önemli konularda gençlerin bakış açısına yönelik projeksiyon çizmekte olan bu önemli araştırmanın sonuçlarını incelemeye çalışacağız. (Haftaya Devam Edecek)