CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu karşısında aldığı seçim zaferinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a dünyanın birçok ülkesinden tebrik telefonları ve mesajları yağdı.
Bir yandan Erdoğan’ı yeniden seçilmesi dolayısıyla kutlayan liderler diğer yandan ülkelerinin Türkiye’yle ilişkilerini ileriye götürme arzularını dile getirdiler.
Erdoğan’ı tebrik eden Batılı ve Arap birçok devlet başkanının aslında Kılıçdaroğlu’nun kazanmasını temenni ettiği sır değil.
Fakat bölgesel ve küresel denklemlerde kritik bir konuma yükselen Türkiye’yle ülkelerinin ilişkilerini geliştirmek için beş yıl daha Erdoğan’la iyi geçinmek zorunda olduklarının farkındalar.
Kahire gibi birçok başkentte Ankara’yla ilişkiler konusunda adım atmak için seçim sonuçları bekleniyordu.
Biri Erdoğan’ın ve diğeri Kılıçdaroğlu’nun kazanması ihtimali üzerine iki ayrı plan yapılmıştı.
CHP Genel Başkanı’nın cumhurbaşkanı olması üzerine kurulan plan çöpe atıldı ve Erdoğan liderliğindeki Türkiye gerçeğiyle yaşamaya yönelik plan masaya konuldu.
Mısır’la normalleşmenin çok yakında tamamlanması, karşılıklı olarak büyükelçilerin atanması ve iki ülke liderlerinin bu yıl içinde Ankara’da ya da Kahire’de bir araya gelmeleri bekleniyor.
Suriye rejimi de koşulsuz normalleşme hayaliyle Kılıçdaroğlu’nun seçilmesini ümit ediyordu.
28 Mayıs’ta o hayal suya düştü.
Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın’ın da ifade ettiği gibi, Erdoğan’ın yakın gelecekte Beşşar el-Esed’le görüşmesi beklenmiyor.
Suriye’yle normalleşme olacaksa bu -PKK/YPG’yle mücadele başta olmak üzere- Türkiye’nin koşullarının yerine getirilmesinden sonra olacak.
Beşşar el-Esed’in üzerine düşen ödevi yapabilmesi mümkün görünmüyor.
Dolayısıyla Türk askeri yakın gelecekte Suriye’den çekilmeyecek.
Mültecilerin gönüllü dönüşlerini teşvik için Kuzey Suriye’de kurulmakta olan iskân alanlarının güvenliği yerel unsurlarla birlikte Türk ordusu tarafından sağlanacak.
Bu arada, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Türkiye’yle petrol harici ticaretini beş yıl içinde 40 milyar dolar üzerine çıkarmayı hedefleyen anlaşmayı onaylarken Suudi Arabistan’ın ulusal petrol şirketi Saudi Aramco, Körfez ülkelerinde hayata geçirmeyi planladığı 50 milyar dolarlık potansiyel projeleri görüşmek üzere 80 Türk inşaat şirketinin yöneticileriyle görüştü.
Kalkınma Yolu Projesi ya da diğer adıyla “Kuru Kanal Projesi”, Türkiye ve Irak’ı birbirine daha sıkı bağlayacak.
“Yeni İpek Yolu” olarak anılan projenin hayata geçmesiyle Türkiye 1200 kilometrelik demiryolu ve otoyol ile Basra Körfezi’ndeki Faw Limanı’na bağlanacak.
Seçimin bir diğer etkisi de Türk dünyasıyla ilişkilerde görülecek.
Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) geçenlerde tarihi bir adım atarak üye ülkeler arasında ekonomik entegrasyona katkı sunacak Türk Yatırım Fonu’nu (TYF) kurdu.
Türk dünyasını Türkiye’ye bağlayacak Zengezur Koridoru da -inşallah- bu dönemde açılacak.
Erdoğan’ı tebrik ederek “Birlikte çalışalım” mesajı veren Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkesini ekonomik krizden kurtarmanın yolunun Azerbaycan ve Türkiye’yle normalleşmeden geçtiğinin farkında.
Özetle ifade etmek gerekirse, 28 Mayıs’ta Biden başkanlığındaki Amerika’ya karşı büyük bir zafer kazanan Türkiye’nin gücü kabullenilecek.