Nuri Pakdil’in Umut adlı tiyatro eseri ilk defa Edebiyat Dergisi’nin 1971 yılı Aralık sayısında, iki bölümden oluşan kısa bir oyun şeklinde yayımlanmış, 1974 yılında da içeriği genişletilerek 124 sayfalık bir kitap olarak Edebiyat Dergisi Yayınları etiketiyle okurlarıyla buluşmuştu. 3. baskısı Şubat 2012’de yapılan oyun, bir dönem Devlet Tiyatroları tarafından, yazarından istenmiş, “ışık konusundaki teknik donanımın yetersizliği” öne sürülerek sahnelenememişti.
“Cinlerin, insanları şaşırttığı bir dönemde, sapık bir kent.
Kent pusuda : Avı insan.
Katran dolu bir kazan, üzerinde kapağı.
Kurbanlar çoğalsa da, kapak çivili kazana.
İçinde kentliler.
Kent, gerillalarla kuşatılmıştır : Gecekondular. Uzakta, çok uzakta, birden çok yakında, düşsel yumruk belirtileri.”
Yukarıdaki satırlar Umut’un birinci bölümünün dekoru, belki de bugüne kadar neden sahnelenemediği hakkında bir ipucu…
Ve sene 2015. Ajanslardan müjdeli bir haber: “Kudüs Şairi olarak tanınan Nuri Pakdil’in Umut isimli eseri, İrfan Şahinbaş Sahnesi’nde ilk defa tiyatro severlerle buluşacak.”
Oyunun provasında yönetmen Murat Demirtaş ile biraraya gelen Pakdil, “Umut, yazıldıktan onlarca yıl sonra sahneleniyor, bunun için çok heyecanlıyım” demiş. Yayımlandıktan 41 sene sonra sahnelenecek oyun, yazarını heyecanlandırmaz mı?
Oyunun provasını “olağanüstü başarılı” bulmuş Nuri Pakdil. Oyun kişilerinden ‘Sayın Bay’ ve ‘Sayın Bayan’ ile tanıştığını, oyuncuları da beğendiğini söylemiş. “Oyunun yönetmenine güvenerek, eserimi teslim etmiştim. Kitapla oyunun birbirine uyduğunu, hayalimdeki sahnelerin gerçekleştiğini söyleyebilirim. Yönetmenimizi ve sanatçı arkadaşlarımızı başarıları için kutluyorum” diyor.
Pakdil’in Umut’u 6, 7, 9, 13, 14 ve 16 Mayıs’ta İrfan Şahinbaş Sahnesi’nde oynanacak.
Devlet Tiyatroları’nın bunca yıl sonra “ışık konusundaki teknik donanımın yetersizliği”ni aşabilmesi sevindirici.
Darısı; Korku, Kalbimin Üstünde Bir Avuç Güneş, Put Yapımevleri, Bir Öldürme Töreni, Belge ve Bakır Dönemi’nin başına…