Pandemili günler uzadıkça uzadı, 16 Mart’tan beri öğrenciler ve öğretmenler okullardan uzak, pek de aşina olunmayan uzaktan eğitimle eğitim öğretim yılının ikinci dönemi kapatıldı. Aradan koca yaz mevsimi geçti ve Kovid-19 salgını bir türlü istenen seviyeye indirilemedi.
Uzun süre sosyal medyada gündeme taşınan “Mesleki çalışmalar uzaktan yapılsın” çağrıları sonuç vermedi ve gelinen noktada öğretmenler 24 Temmuz Pazartesi gününden itibaren mesleki çalışmalarına başladılar.
Mesleki çalışmalar esasında 1 hafta ile sınırlı. Fakat Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıklamasına göre, okul yöneticileri ve öğretmenler 18 Eylül’e kadar okullarında çalışmalarına devam edecekler. Tam da burada bazı belirsizliklerden bahsetmek yerinde olur kanaatindeyiz.
Cevap bekleyen sorular…
Öğretmenler 31 Ağustos’ta başlayacak uzaktan eğitime nasıl bir katkı sağlayacaklar, Uzaktan eğitim EBA üzerinden ve TV kanallarından merkezi olarak mı yapılacak yoksa öğretmenler canlı ders formatında sürecek dahil olacaklar mı? Bu süreçte hangi branşın öğretmenleri ders anlatacak, öğretmenler 18 Eylül’e kadar okullarda çalışmalara katılacaksa bu çalışmaların kapsamı ve formatı nasıl olacak, bu süreçte öğretmenlere ek ders ödenecek mi?..
Hangi sınıflar yüz yüze eğitim alacak?
21 Eylül’den itibaren kademeli ve seyreltilmiş yüz yüze eğitim nasıl planlandı? Hangi sınıflar okulda yüz yüze ders görecek, hangi dersler kaç saat okulda anlatılacak ve Talim Terbiye Kurulu bu süreçle ilgili yeni bir ders çizelgesi hazırlayacak mı? 12. Ve 8. Sınıflar okullarda eğitime devam edecekse haftalık ders sayısı ve derslerin süresi nasıl belirlenecek?
Ara sınıflar okula hiç gidemeyecekler mi?
Ara sınıflar 2020-2021 eğitim öğretim yılında okullara gidemeyecek gibi. Kamuoyu bu planı satın almış durumda. Fakat ilkokullarda, ortaokullarda ve liselerde ara sınıf öğrencileri sadece uzaktan eğitimle sınavlara ve hayata hazırlanabilecek mi? Ara sınıflarla ilgili uzaktan eğitimin hibrit sistem denilen karma sisteme dönüştürülme imkânı var mı?
Öğretmenler ek ders alabilecekler mi?
Öğretmenlerin en fazla merak ettiği konulardan biri de tüm bu tartışma konusu belirsizlikler içerisinde ek ders önemesi yapılıp yapılmayacağı. Öğretmenler ilkokullarda sabit ek dersle çalışmaktaydı. Uzaktan eğitimle sürece dahil olan öğretmenler maaş karşılığı 18 saati doldurup ek ders almaya hak kazanabilecek mi?
Branş öğretmenleri maaş karşılığı ders görevini doldurabilecek mi? Öğretmenlere uzaktan eğitim sürecinde ve 21 Eylül’den sonra bir ders programı verilecek mi? Sürekli uzaktan eğitim programına alınan beden eğitimi gibi dersler için program oluşturulacak mı? Branş öğretmenleri 15 saat canlı ders anlattıktan sonra mı ek ders almaya hak kazanacak???
EBA TV içerik ve hocalar bakımından yeterli mi?
Bu sorular buzdağının görülen kısmı? Asıl problem pandemi kuşağı olarak ifade edilecek kayıp bir neslin ortaya çıkıyor olması. Uzaktan eğitim geçtiğimiz dönem çok etkili olmadı. EBA TV hocalarının ders anlatış formatı çocukları sarmadı. Drama yeteneği olan öğretmenler z kuşağının gönül dünyasına inebilecek birden çok bileşenle komple verimli bir ders anlatım programı hazırlanmalı.
Canlı derslerde katılım ve ciddiyet nasıl sağlanacak?
Okullardaki öğretmenler canlı ders formatıyla sürece mutlaka dahil edilmeli, derslerde yoklama alınmalı, farklı etkileşim yöntemleri bulunmalı. Hep birlikte bu süreci yönetmeliyiz. Lakin MEB yukarıda sayılan belirsizliklerle ilgili çok geç kalmadan aydınlatıcı bilgiler vermeli. Öğretmenler bu yıl ek ders alamayabileceklerini hesaba katarak hayat planlarını yapmalı. Aksi takdirde farkı sorunlarla boğuşan yeni bir sınıf ortaya çıkabilir. Kazanmadan harcamak şu dönemin davranış biçimi olmamalıdır.