Türkiye 2017 yılında özellikle dış politikada yoğun diplomasi ile önemli başarılara imza attı. Ülkemiz, dünyada Müslüman mazlumun sesi oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Dünya 5’ten büyüktür” sözü dünyada yankı uyandırdı. Gücün karşısında ezilenlere cesaret verdi. BM’nin Kudüs kararı bunun açık yansımasıdır.

Dışişleri Bakanlığı da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dik duruşu doğrultusunda söylemlerinin altını doldurdu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu önceki gün basının Ankara temsilcileri ile 2017’yi bu çerçevede değerlendirdi. Bu toplantıda Diriliş Postası adına katıldım. Notlarımı aktarayım.

Bakan Çavuşoğlu, 2017 yılında olağanüstü bir performans gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mazlumun sesi olma adına söylemlerinin dışişleri olarak altını doldurma adına Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’a eşlik ettiği dış geziler dahil, dünyanın etrafını 12 kez dolaştı. Yani 103 yurtdışı seyahati gerçekleştirdi. Bakan Çavuşoğlu 2017 yılında ‘insani dış politika’ anlayışı ile yola çıktıklarını ve bu hedef ile dünya üzerindeki insani yardımda milli gelire göre 2 katına çıkararak dünyanın dikkatini çektiklerini anlattı.  

Tüm bu geziler, Myanmar, Suriye, Filistin başta olmak üzere Türkiye’nin desteğine ihtiyaç duyan tüm ezilmişlerin sesi olmak adına gerçekleşti. Yoğun diplomasi trafiğinin neticesi de alındı elbette. Bunun en bariz göstergesi BM’nin Kudüs kararı olduğu gibi, ABD’nin vize kararından geri adım atmasını da bu çabaların sonucu olarak görebiliriz. Bakan Çavuşoğlu, FETÖ şüphelisi polis müdürleriyle irtibatı tespit edilen ve ”Anayasal düzeni ortadan kaldırmak”, ”casusluk” ve “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlarından tutuklanan ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz’dan önemli belgeler elde edildiğini belirterek, “ABD kendi ülkesinden yönetilen 15 Temmuz darbe girişimini bizden daha iyi biliyordu” dedi ve şu önemli sözleri söyledi: “Artık Türkiye’ye patronluk taslama dönemi bitti. Avrupa Birliği zorlansa da bunu anlamaya başladı.”

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun toplantıda verdiği çok önemli başlıklardan öne çıkanlar şöyle:

“Türkiye’de 2017’de 125 ülkeden çok sayıda yabancı terörist yakalandı. 

Çok sayıda Firari FETÖ üyeleri bulundukları ülkelerde yakalanarak Türkiye’ye getirildi. Bu operasyonlar devam edecek. Firari FETÖ üyeleri nerede olurlarsa olsunlar hiçbir zaman rahat edemeyecekler.

Birleşik Arap Emirlikleri bizim rakibimiz değil. Yaptıklarını not ettik.

2018’de de ABD ile özellikle terörle mücadelede müzakerelerimiz devam edecek. 2018’de de yoğun diplomasi trafiğimiz sürecek. 2018’de Almanya ile ilişkileri daha iyi hale getirmek istiyoruz.”

Toplantıda Bakan Çavuşoğlu’nun çok yoğun trafikten dolayı basına yeterince zaman ayıramadığını konuşulunca, Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü ’nün atandığını bakan beyden öğrendik. 15 Ocak günü Dışişleri Bakanlığı sözcülüğüne başlayacak olan Milano Başkonsolosu Hami Aksoy’u şimdiden kutlarım.

Tabii, Dışişleri denince Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ümit Yalçın’ın yoğun emeğini anmadan edemeyeceğim. 24 saat aktif görevde neredeyse…

Ayrıca, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Basın Müşaviri Ahmet Görmez 2017 yılında bakan beyin çalışmaları hakkındaki bizleri bilgilendirme noktasında yoğun emeği var. Şimdi TRT Dış Haberler Müdürü olarak yeni görevine başladı. O işin tam ehli. Çok da yakıştı. Tebrik ederim.

Bakan Çavuşoğlu’nun yeni Basın Müşaviri Kahraman Halisçelik’i de önceki gün toplantıda tanıdım. Çok azimli ve 24 saat çalışmaya ayarlı.  Yeni görevini kutlarım.

İşte lider, işte ekip, dünya 2018’de de Türkiye’nin mazlumun sesi olma çabasını konuşacak.

Selam ve dua ile…