Haziran da geçti ama şöyle ağız tadıyla, doya doya kiraz yemek nasip olmadı.

Gerek kendi yaşadığım özel gündemler ve gerekse Ramazan Ayı, seçimler vs. sebebi ile gözüm kiraz falan görmedi.

Kiraz demişken, şu seçimler öncesi gündeme getirilen “Kiraz ve Kiraz Mevsimi” meselesini bilmeyen yoktur ama bilmeyenler için bir kez daha hatırlatıvereyim.

“Kiraz Mevsimi” tabirini ilkin FETÖ firarisi Emre Uslu 15 Temmuz darbesi öncesinde kullanmıştı.

FETÖ’cü Emre Uslu, hain 15 Temmuz girişiminden yaklaşık 5 ay önce “Kiraz en hızlı olgunlaşan meyvedir. Çiçekler dökülmeden bir de bakmışsın kirazlar olgunlaşmış. Haziran’ı bulur bulmaz olgunlaşır kirazlar” tweet’ini atmıştı.

Aradan epey zaman geçtikten sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da bu yıl önce 19 Nisan’da (yanılmıyorsam) Sabiha Gökçen Havalimanı’nda “Erken seçim kararı alındı. Cumhurbaşkanlığı’na aday olacak mısınız?” şeklindeki soruya : “Haziranda seçimleri gerçekleştireceğiz. Haziran güzel bir ay. Haziran aydınlık bir ay. Karanlığın az; ama aydınlığın en fazla olduğu ay. Haziran ayında ağaçlar çiçeğe durur. Haziran ayı aynı zamanda kirazların bol olduğu bir aydır. Hepinize iyi haziranlar diliyorum. Haziranın bir başka özelliği haziran iyilerin galip geldiği; ama kötülerin yenildiği bir aydır.” diye cevap vermişti.

Ardından da CNN Türk’teki ‘Gece Görüşü’ programında Hande Fırat’ın sorularını yanıtlamış ve,  “Haziran ayı gündüzün en uzun olduğu ay. Bu haliyle yılın en aydınlık ayı. Yazın başlangıcı. Haziran ayı kiraz mevsimi, doğanın canlandığı bir mevsim. Haziran Türkiye’ye kendi aydınlığı ile gelecek. Haziran ayı aynı zamanda geçen seneki Adalet Yürüyüşümüzün başladığı ay.” şeklinde tekrar etmişti.

Birincisi bildiğim kadarıyla ağaçlar haziran ayında çiçeğe durmaz. İlkbaharda, yani hava/mevsim durumuna göre nisan ya da mayıs ayında durur.

Yine kirazların bol olması her mevsim için geçerli olmayabilir. Bazen şartlara bağlı olarak verim düşük de olabilir. (Hadi bunu geçelim)

“Haziran iyilerin galip geldiği; ama kötülerin yenildiği bir aydır” meselesine gelince; hatırladığım/bildiğim kadarıyla öyle bir olay yok. Yinede bakma ihtiyacı hissettim.

2015 seçimlerinden önce kurulan mevcut hükümete karşı Haziran seçimlerinde CHP ve HDP ile birlikte hareket etme çağrısında bulunan (KP, ÖDP, EHP, TKP 1920, HTKP gibi siyasi partiler, Devrimci Hareket, Red Dergisi vs. ile CHP Milletvekilleri İlhan Cihaner, Hüseyin Aygün ve Gökhan Günaydın’dan oluşan) Birleşik Haziran Hareketi (BHH) de olamazdı.

Ya da kastedilen “iyiler” İyi Parti” olabilir mi? O da olamaz. Bu sözü söylediğinde daha seçim tarihi yeni ilan edilmiş, ittifak vs. belli bile değildi.

Yine “Kiraz ve Kiraz Mevsimi” sözlerini duyduğumda aklıma Sümer Ezgü’nün seslendirdiği bir türkü gelmiş ve bu yazının bir kısmını bir yerlere not etmiştim: “Potinimin bağına / Düştüm gönül ağına / Yenile bir yar sevdim / O da gelmiş çağına … Dalları bastı kiraz / Gel bize biraz biraz”

Kim ne maksatla söylemiş olursa olsun sonunda “Kiraz Mevsimi” yalan oldu sizin anlayacağınız.

Yani bazılarının hevesleri kursaklarında kaldı. Şimdi o birileri “Dalları bastı kiraz” türküsünün şu sözlerini şimdi daha çok söylüyordur: “Yanarım ben halime / Senedim yok yarime / Ne dedin de aldandım / Senin gibi zalime”…

Umutlar başka kiraz mevsimine kaldı galiba. Pancar mevsimi, dut mevsimi de var. Hiçbir şey bulamazlarsa uydururlar bir şeyler.

Peki, Temmuz’da kiraz yenmiyor mu? Varsa, bulursak yeriz.