LGS sonuçları 30 Haziran'da açıklandı. Velileri ve öğrencileri tercih heyecanı sardı. 8 sınıfı tamamlayan ve ortaöğretime hazırlanan öğrencileri 3 aşamalı tercih süreci beklemekte. Öncelikle tüm öğrencilerin yerel yerleştirme tercihinde bulunması gerekiyor. Öğrenciler adreslerinin bulunduğu ortaöğretim kurumlarından 10 adet okul tercih edebilecek. Tercih edecekleri okullar arasında Anadolu Liseleri, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ve Anadolu İmam Hatip Liseleri olmak zorunda. Öğrenciler isterlerse LGS sonuçlarına göre sınavla öğrenci alan proje okullarını tercih edebilecek. Bu yerleştirmelerde tamamen öğrencilerin LGS’de almış oldukları puanlara ve sıralamalarına bakılacak. Son olarak öğrenciler pansiyon tercihinde bulunacaklar ve LGS tercih süreci sona erecek.
Burada dikkat edilmesi gereken hususlar öğrencilerin kayıt bölgesindeki okulları mutlaka tercih etmeleri,LGS puanıyla yerleşemeyen öğrenciler diploma notlarını bakılarak yerleştirilecek. Okullardaki Rehber öğretmenler ve çeşitli kuruluşların oluşturduğu kayıt ofisleri bu konuda öğrencilere gerekli desteği verecekler.
2022 Yılı Sendika Üye Sayıları Açıklandı
2022 yılında en fazla üyeye sahip olan sendika 1milyon 54 bin 642 üye ile MEMUR-SEN Konfederasyonu oldu. Memur Sen üye sayısını artırmış gözüküyor. Memur seni 526bin 684 üye ile Kamu-Sen takip etmekte. KESK’in üye sayısı İse 150bin 338 olarak belirlendi.
Bilindiği üzere Türkiye'de son 1 yılda çok önemli ekonomik problemler yaşandı. Sabit ücretlilerin en fazla etkilendiği bu süreçte 11 iş kolunun tamamında yetkili olan Memur Sen, üye sayısını artırmayı başardı. 2022 yılı kamu çalışanlarının yüzde 72'lik sendikalaşma oranına ulaşıldı.
Esasında tüm kamu çalışanlarının mutlaka bir sendikaya üye olması ve mücadeleyi birlikte yapmaları beklenmektedir. Kazanımlardan tüm çalışanların faydalanıyor olması bu süreci zayıflatmaktadır. Zira işçilerde kazanımlardan sadece yetkili sendikanın üyeleri faydalanmaktadır, ya da yetkili sendikaya dayanışma aidatı ödeyen kamu çalışanları kazanımlardan faydalanmaktadır. Belki önümüzdeki yıllarda bu konuyla ilgili işçilerde olduğu gibi memurlarda da bir çalışma yapılabilir.
ASGARİ ÜCRETTE VE MEMEUR MAAŞLARINDAKİ ARTIŞLAR
Asgari ücrete yapılan %30’luk ara zamdan sonra enflasyon oranları açıklandı. Kamu çalışanları toplu sözleşme gereği temmuz ayında ilk 6 ayda gerçekleşen enflasyon oranı ile birlikte ücretlerini zamlı alacak. Temmuz ayı enflasyonuna göre kamu çalışanlarının ücretlerinde %40’lık bir iyileştirme yapıldı. Bu iyileştirmeler, göreceli olarak kamu çalışanlarının problemlerini bir nebze de olsun gidermekte fakat asıl mesele alım gücünün yükseltilmesi. Yani günlük yaşamda zorunlu olarak tüketilen ürünlerin fiyat artışının mutlaka önlenmesi gerekmektedir. Ulaşımdan konuta, gıdadan temizliğe tüm alanlardaki fiyat artışları devam ettiği sürece yapılan artışların fazla bir önemi olmuyor. Burada hem kamu otoritesine denetim görevi düşmekte hem de özel sektörde insanların tüketim maddelerini satan şirketlere, zincir marketlere önemli işler düşmektedir. Zira yapılan her ücret iyileştirmesini fırsata çevirerek yeni zamlar yapma alışkanlığı hem etik değil hem kanuni değil. Bu durum, toplum vicdanını ciddi derecede yaralamaktadır.