Türkiye'de son dönemde gastronomi adına güzel çalışmaların oldukça yoğun bir şekilde sürüyor olması sevindirici. Bir yandan üniversiteler ve araştırma kurumları diğer yandan gastronomi dernekleri ve gastronomi işletmeleri bu alanda başarılı işlere imza atıyorlar. Sektörde yapılan bu faaliyetler, Türk yemek kültürünün korunması ve geliştirilmesi adına önemli katkılar sağlamakla birlikte yemeklerin daha sağlıklı hâle getirilmesine de bir anlamda yardımcı oluyor. Bu sayede gastronomi, turizm ve ekonomi için destekleyici bir güç olmaya devam ediyor. Bu yazımda üniversiteler ve araştırma kurumlarından ziyade dernek ve bazı işletmelerin çalışmalarından bahsedeceğim. İlki deprem sonrası kurulan “Yeniden Antakya Platformu”, ikincisi Güvenilir Ürün Platformunun 16 Ekim de yapacağı zirve, üçüncüsü de Gaziantep baklavasını yurt dışına ihraç etmek için kurulan “Anteplove Gaziantep” markası. Dördüncüsü ise henüz çok yeni kurulan ama sağlık ve lezzet dolu ürünler üreten “Biendi Mutfak”.
Yeniden Antakya Platformu Derneği
6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremde büyük bir yıkım yaşayan Antakya şehrinin yeniden inşası ve onarımı için Antakyalı ve Antakya sevdalısı bir grup insan “Yeniden Antakya Platformu Derneği” çatısı altında bir araya geldi. Antakya’ya olan tutkuları onları bu çatının altında buluşturdu da diyebiliriz. Her biri kendi alanında uzman ve farklı deneyimlere sahip ekibin ortak vizyonu, Antakya ve Antakyalılar için refah içinde, sürdürülebilir bir gelecek sağlamak.
YAP, misyonunu paylaşan ve ortak değerlerine sahip çıkan tüm paydaşlarla uyumlu ve sağlam bağlar kurarak, Antakya idealini yeniden gerçekleştirecek ve geleceğe taşıyacak çalışmalara odaklanmak üzere harekete geçti. Kısa adı YAP olan dernek, iş birliğini temel alan bir platform ve kültürel miras, tarım, besin zinciri ve gastronomi, sağlık, eğitim, sanayi ve istihdam gibi ana odak alanlarında çalışıyor.
YAP’ın yürütmekte olduğu bazı projeler
Sağlık Yolu Projesi: Antakya merkezinde, çevre mahalleleri ve kırsal alanlarında öncelikli olarak sağlık hizmetlerine ulaşmakta güçlük çeken çocuk, genç, kadın, yaşlı, engelli, yatağa bağımlı dezavantajlı gruplara ve Hatay sakinlerine düzenli sağlık taraması amacıyla gezici sağlık tarama aracı teminini kapsıyor.
Gönüllü Eğitim Merkezi Projesi: YAP himayesinde Samandağ Ekin Kolejinde “Gönüllü Eğitim Merkezi” projesi başlatıldı. Gönüllü Eğitim Merkezinde yaklaşık 750 öğrenciye, eğitimlerine ek olarak psikososyal destek sağlanıyor.
Sosyal Zincir: YAP, Sosyal Zincir dayanışma ağına stratejik iş birliği kapsamında katkı sunuyor. (Innovation for Development girişimi "Sosyal Zincir" deprem bölgesindeki ticareti canlandırmaya odaklanan, ürün ve hizmet üreten yerel üreticileri, küçük ve orta ölçekli işletmeleri, sosyal satın alma hareketi çerçevesinde kamu ve özel sektör ile buluşturan, kâr amacı gütmeyen bir dayanışma ağıdır.)
II. Uluslararası Güvenilir Ürün Zirvesi
II. Uluslararası Güvenilir Ürün Zirvesi ve Feed the Future Ödül Töreni, 16 Ekim'de Crowne Plaza İstanbul Florya'da gerçekleştirilecek. Zirve, gastronomi, tarım ve gıda alanında ülkemize katkı sunmayı ve yaşanan deprem felaketinden etkilenen illerdeki zirai üretim ve tarımsal ekonomiye dikkati çekmeyi amaçlıyor.
Zirve programı
Güvenilir Ürün Platformu Genel Başkanı Celal Toprak ve Genel Sekreteri Elif Aşlamacı Attepe koordinasyonunda yürütülen zirve programında paneller, workshoplar, 22 ülkenin temsilcileri ile gerçekleştirilecek ülke masası toplantıları olacak. Yine ‘Perakende ile Kooperatif El Ele Deskleri’, sektör profesyonellerine yönelik ‘Kariyer Toplantıları’, “Beni Hafife Alma İnovasyon Yarışması”, TOGG Sergisi ve söyleşisi yer alacak. Feed the Future ödülleri, gastronomi, gıda ve tarım gibi öncelikli sektörlere anlamlı katkı sağlanması, sesini duyuramayan ürün ve projelere de destek olunması amaçlanıyor. Ülke genelinde büyük-küçük, kurum-kişi ayırmadan ve ücretsiz olarak 1 Eylül 2023’e kadar başvuru yapılabiliyor. Her kategoride bir ödül verilecek şekilde, yarışmada benim de içinde olduğum 104 kişilik bir jüri seçici kurulu tarafından uygun görülenler ödüllendirilecek.
Perakende-Kooperatif El Ele
Bu etkinlik, depremden etkilenen illerdeki yerel üretici ve kooperatiflerin tanıtımı ve perakende sektörü ile bir araya getirilmesi için düzenleniyor. Onur Market sponsorluğunda fuar alanında gerçekleştirilecek olan etkinlikte depremden etkilenen her il için ayrı bir masa kurulacak. Potansiyel alıcılar ile yerel üreticiler bir araya gelecek ve üreticiler ürünlerini tanıtabilecekler. Tüm kooperatifler ücretsiz olarak katılabilecek. Etkinliğin amacı, yerel üreticilerin ürünlerini daha geniş bir kitleye tanıtmak ve perakende sektörüne kazandırmaktır. Detaylı bilgi için www.guvenilirurunplatformu.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
Anteplove Gaziantep
“Gaziantep’ten dünyaya açılan lezzet kapısı”
Anteplove Gaziantep, 2022 yılında Doğu Şenel, Sercan Deveci, Cihan Karabiber ve 40 yıllık baklava ustası Fatih Aslan tarafından kurulan bir baklava markasıdır. Marka, tamamen ihracat amaçlı olarak kuruluyor, Türkiye'de ve yurt dışında birçok yerde de hemen tescil edildi. Anteplove, Almanya ve Avusturya'da kendi mağazası ile birlikte dokuz ülkede 14 noktaya da ihracat yapıyor.
Bir günde baklava ihracatı
Anteplove, Gaziantep'te köklü bir geçmişe sahip olan baklava üretimini uluslararası bir düzeyde geleneksel lezzeti modern bir yaklaşımla birleştirip, dünyanın dört bir yanındaki baklava severlerin damak zevkine hitap etmek istiyor. Anteplove, pişmiş ve şerbeti konulmuş hazır baklavayı, yurt dışına uçak kargoyla bir günde ihracatını da yaparak gönderebiliyor. Almanya ve Avusturya’da bulunan mağazalarda ise burada yapılan baklava dondurulmuş olarak gidiyor, orada pişiriliyor ve şerbeti dökülerek taze taze satışı yapılıyor. Yurt dışında ayrıca depoları da bulunan Anteplove markasının hedefi, fırından çıkmış Türk baklavasının lezzetini yabancılara tattırmak. Firma, yeni olmasına rağmen ihracat alanında da büyük başarılara imza atarak dünyanın birçok yerine ürün göndermeye başlamış.
Deneyimli kadrodan yeni bir marka “Anteplove”
Ortaklardan Fatih Aslan’ın babası Mehmet Ali Aslan, Gaziantep’in yetiştirdiği kıymetli ustalardan biridir. Baklava konusundaki bu meziyeti aynı şekilde oğlu Fatih Aslan’a da geçmiş ki firmada nefis baklava üretiliyor. Dört ortaklı kurulan marka da çok güzel bir iş bölümü de yapılmış. İhracatla ilgilenen Doğu Şenel, imalatın başında Fatih Aslan; satış, pazarlama reklam işlerinde Instagram fenomeni olan Sercan Deveci ve satın alma alanında ise Cihan Karabiber görevlendirilmiş. Planlı bu çalışmadan dolayı kısa sürede Anteplove Baklava, Gaziantep'in en iyi baklava yapan markalarından biri oluyor. Marka, ürünlerini Antep fıstığı, sadeyağ, kaymak ve şeker ile hazırlıyor ve geleneksel yöntemlerle pişiriyor.
Biendi Mutfak
Beren Tapkan, bu yılın ocak ayından itibaren glütensiz ve ketojenik ürünler yapmak için kolları sıvamış 25 yaşında Düzceli ve aşçılık mezunu pırıl pırıl genç bir kadın girişimci. Bana da gönderdiği ve keyifle tükettiğim en gözde ürünlerinden kahvaltılık acukasından bahsetmek istiyorum size. Marine edilmiş sarımsakların ve köy kokan cevizlerin birleşiminden elde edilen bu eşsiz lezzeti sizler de mutlaka tatmalısınız. Bu harika lezzetleri müşterileriyle buluşturmak için var gücüyle gayret eden Beren Hanım, kendine göre kısacık da olsa çalışma hayatında edindiği tecrübelerden de yola çıkarak başarılı bir birey olmak için elinden geleni yapmaya çalışıyor. Nasip olursa kışa doğru da kendine ait “Biendi Kafe”sini açıyor.