Son dönemin yükselen içerik trendi video. Herkes bir şekilde video üretmenin yollarını arıyor. İster sıradan bir internet kullanıcısı ister profesyonel gazeteci olsun; herkes kameranın karşısına geçmenin peşinde.

Okumak yerine izlemenin tercih edildiği; Gülten Akın’ın İlkyaz şiirindeki, “Ah, kimselerin vakti yok / Durup ince şeyleri anlamaya” mısralarını bana hatırlatan bir dönemin tam ortasındayız. Kimsenin okumaya değil, karşısındakini dinlemeye bile zamanı yok.

İçerik tüketenlerin birinci tercihinin video olduğunu bir kenara imleyerek, hâlâ yazıyı temel alarak içerik üreten biz gazeteci ve içerik üreticilerini ilgilendiren bir araştırmadan bulgular paylaşmak istiyorum sizinle. Amaç, karşımızdaki tablo biraz daha netleşsin.

Medyanın tüm dallarında içerik üretenlerin çalışmalarını sergilediği bir platform olan Muck Rack tarafından yapılan “Gazeteciliği Durumu 2022” başlıklı araştırma, tüm ışıkların videoya doğrultulduğu bu dönemde, gazeteciler için en değerli sosyal platformun Twitter olduğunu ortaya koyuyor.

Araştırmaya göre, yüzde 39 ile Facebook, yüzde 24 ile LinkedIn, yüzde 18 ile Instagram, yüzde 16 ile YouTube, yüzde 9 ile Reddit, yüzde 4 ile TikTok ve yüzde 1 ile Snapchat, gazetecilerin en değerli bulduğu platformlar.

Bir platformun gazeteciler için değerini belirleyen unsur, yeni haber kaynaklarına ulaştıran araç olma özelliği. Bunun yanı sıra üretilen bir içerik paylaşıldığında elde edilen geri dönüş. Yani okunma, tıklanma hatta izlenme getirip getirmediği de önemli.

Ayrıca gazetecilere bu yıl hangi sosyal ağlarda daha fazla zaman geçirmek istedikleri sorulmuş. Doğal olarak Twitter yine ilk sırada yer alırken, LinkedIn, YouTube ve Instagram, daha fazla zaman ayırmak istenen platformlar olmuş.

Sosyal medya, bireyler gibi gazetecilerin de habere ulaşma alışkanlığını değiştirdi. Gazetecilerin yüzde 57’si haberleri öncelikle gazete ve dergilerin web sitelerinden aldığını söylerken, yüzde 18’i başvurduğu ilk kaynak olarak Twitter’ı göstermiş. Basılı gazete ve dergiye ilk haber kaynağı olarak başvurma oranı yüzde 7, televizyona başvurma oranı ise yüzde 4 seviyesinde kalmış.

Bu arada gazetecilerin yüzde 60’ı haber araştırırken kurumların sosyal medya hesaplarına mutlaka baktığını söylüyor. Gazetecilerin yüzde 80’i haberi sahadaki faaliyetlerden elde ettiğini söylüyor. Yani haberi yerinde takip etmek, haber kaynaklarıyla birebir görüşmek hâlâ mesleğin nirengi noktası.

Medya mensuplarının haber ürettiği mecralara baktığımızda, birinci sırada çevrimiçi ve basılı yayını birlikte götüren kurumların yüzde 41 ile ilk sırada görüyoruz. Gazetecilerin yüzde 33’ü sadece çevrimiçi yayınlar için çalışıyor. Çevrimiçi versiyonu olmayan basılı yayın ise yüzde 5 seviyesinde.

TV yüzde 9, radyo yüzde 3 gibi düşük oranlarda kalırken hem çevrimiçi hem de basılı mecrayı birlikte götüren yayınların gazeteci istihdamı ve haber üretiminde ilk sırada olduğunu, araştırmanın 4-25 Ocak 2022 tarihleri arasında 2547 gazeteciyle yapıldığını not düşmem gerek.