Libya diktatörü Kaddafi, Arap Baharı rüzgârları ülkesinde esmeye başladıktan sonra yaptığı bir konuşmada, protestolardan dolayı gençleri suçlamadığını ve göstericilerin Tunus’ta yaşananlardan etkilendiklerini söylemişti.
Dış güçlerin gençleri kandırdığını ve protestocuların “halüsinasyon ilaçları aldığını” iddia etmişti.
Cezayir’de esen devrim rüzgârları karşısında Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika’nın geçen gün yaptığı açıklama Kaddafi’nin o sözlerini hatırlattı.
Tekerlekli sandalye mahkûmu, yaşlı ve hasta Buteflika’nın beşinci kez cumhurbaşkanlığına aday olmasını istemeyen Cezayir halkı günlerdir sokakta.
Tedavi için Cenevre’de bulunan Cezayir Cumhurbaşkanı, protesto gösterilerinin barışçıl bir şekilde yapılmasını ve özellikle gençlerin gösterdiği olgunluğu övdü.
Ardından da yerli ve yabancı fitnecilerin göstericilerin arasına sızabileceği uyarısında bulundu.
Buteflika ya da daha doğrusu onun adına açıklamayı kaleme alanlar, göstericilere kısaca “Bir-iki gösteri daha yapın, sonra sessiz sedasız bir şekilde dağılın ve evlerinize dönün” diyor.
Açıklamadaki “fitne” uyarısı tehdit mesajı olarak da okunabilir.
Arap Baharı devrimleri tüm ülkelerde barışçıl bir şekilde başlamıştı.
Meydanlar renkli protestolara sahne oluyordu.
Barışçıl gösterilerin silahlı çatışmalara dönüşmesini diktatör rejimlerin bizzat kendileri sağladı.
Bu şekilde terörle mücadele adı altında devrimi kanlı bir şekilde bastırabileceklerini düşündüler.
Şu ana kadar herhangi bir çatışmanın ve şiddet olayının yaşanmadığı Cezayir’den de Arap Baharı devrimlerinin ilk günlerindeki güzel görüntüler geliyor.
Gençler polis araçlarının etrafında çember oluşturarak polisleri göstericilerin ve provokatörlerin saldırısından koruyor.
Bir ayağı çukurda olan Cezayir Cumhurbaşkanı’nın koltuğa yapışıp kalması esprili bir dille protesto ediliyor.
Örneğin, göstericilerden birinin açtığı pankartta, “Buteflika gibi, her kovduğumda bana daha çok sarılacak bir eş arıyorum” yazıyordu.
Cezayir’de halk gösterilerden sonuç almakta ve Buteflika’nın bir kez daha cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmasını engellemekte kararlı.
Gözlemcilere göre protestoların devam etmesi halinde çeşitli senaryolar gündemde.
Buteflika, adaylıktan çekildiğini ilan edebilir.
Muhalefetle uzlaşılarak veya güvenlik gerekçesiyle tek taraflı olarak seçimler ertelenebilir.
Seçimler zamanında yapılıp Buteflika beşinci kez cumhurbaşkanı seçilebilir.
Cezayir halkı geçmişteki kanlı tecrübeyi ve diğer Arap Baharı ülkelerinin başlarına gelenleri yaşamak istemiyorsa dikkatli olmalı ve hatalardan ders çıkarmayı bilmeli.
Karşısında halk iradesinin tecelli etmemesi için her şeyi yapmaya hazır geniş bir koalisyon olduğunu unutmamalı.
O koalisyonun içinde ülkeyi perde arkasından yöneten askeri vesayet, başta Fransa olmak üzere bazı Batı ülkeleri ve demokrasi karşıtı diktatör Arap rejimleri var.
Sistemden faydalanan medya ve sermaye var.
Söz konusu koalisyonun gerekirse Buteflika’dan vazgeçip mevcut çarkı korumak için çeşitli oyunlara başvuracağı kesin.
Ülkedeki en büyük İslami kökenli parti olan Barış Toplumu Hareketi Başkanı Abdurrezzak Mukri, geçenlerde yaptığı açıklamada, protesto gösterilerinden yararlanılarak bir takım manevralarla halkın istemediği çözümlerin gündeme getirilebileceği uyarısında bulundu.
Bu göz ardı edilmemesi gereken önemli bir uyarı.
Cezayir halkı demokratik ve özgür iradesinin sandığa ve yönetime yansımasını istiyorsa, her şeyden önce ne yapıp edip Abu Dhabi-Riyad-Kahire ekseninin gelişmelere müdahale etmesini engellemeli.