Anlaşmalı boşanma davasında talep edilmeyen yoksulluk ve iştirak nafakasının daha sonra talep edilmesi mümkün müdür?

Evlilik birliğinin sona erdirilmesi şekillerinden bir tanesi de anlaşmalı boşanma davası iledir.

Taraflar burada çekişmeli boşanma davasından farklı olarak boşanmanın tüm sonuçları (tazminat, velayet, çocuk ile görüşme şekilleri, nafaka, mal paylaşımı) konusunda anlaşmaya varmaktalar ve bunu bir protokole bağlayarak hakim onayına sunmaktadırlar.

Türk Medeni Kanun’un 166. maddesine göre taraflar şartları sağladıkları takdirde anlaşmalı boşanabilirler.

Anlaşmalı boşanma davasında tarafların anlaşmaya varmaları gereken bir konu da nafakadır. Anlaşmalı boşanan eşler, aralarında nafaka konusunda da hususunda anlaşmaya varmalıdırlar.

Bu konuda anlaşmaya varılamaz ise, anlaşmalı boşanma söz konusu olamaz.

Boşanma protokolünde eşe verilecek olan yoksulluk nafakası ve çocuğa verilecek olan iştirak nafakası hükümleri de düzenlenmek zorundadır.

Evlilik birliğinin anlaşmalı boşanma davası ile sona ermesi halinde eş, yoksulluk nafakası isteğinden feragat etmiş olabilir.

Feragat edilen yoksulluk nafakası ileride istenebilecek midir? Yargıtay Hukuk Genel Kurulu bir dosyada buna ilişkin inceleme yapmış ve anlaşmalı boşanmada yoksulluk nafakası isteğinden feragat eden eşin boşanma nedeniyle yoksulluğa düştüğü gerekçesiyle yoksulluk nafakası isteyemeyeceğini hükme bağlamıştır.

Anlaşmalı boşanma davasında taraflar çocuğa verilecek olan iştirak nafakası hususunda da nafaka alınmayacağına dair karara varmış olabilirler. Peki bu durumda, yani, anlaşmalı boşanma davasında çocuğa nafaka istenmeyeceği protokole bağlanmış ise, daha sonra iştirak nafakası talep edilebilir mi?

Eşe ödenmesi gereken yoksulluk nafakasından farklı olarak şartların değişmesi halinde ilgilisi talepte bulunarak iştirak nafakası talep edebilir ve bunu dava konusu yapabilir. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu bir dosyada buna ilişkin inceleme yapmış ve anlaşmalı boşanmada çocuk için iştirak nafakası isteğinden feragat eden ilgilinin şartların değişmesi durumunda iştirak nafakası talep edebileceğini hükme bağlamıştır.

Yani, kısaca özetleyecek olursak, şayet anlaşmalı boşanma davasında eş nafaka istemeyeceğini beyan etmiş ise, yani nafaka hakkından feragat etmiş ise daha sonra yeniden nafaka isteyemiyorken, bu durum çocuk için talep edilecek olan nafakalarda tam aksine, anlaşmalı boşanma davasında çocuk için ödenmesi gereken nafakadan feragat edilmiş olsa bile şartların değişmesi ile daha sonra açılacak bir dava ile iştirak nafakası talep edilebilecektir…

Anlaşmalı boşanma davaları