MHP Af konusunda ısrarlı. MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Cezaevlerinde 194 bin 404 hükümlü, 59 bin 131 tutuklu olmak üzere toplam 253 bin 535 kişi bulunduğunu söyledi. Yıldız, “Cezaevi şartlarında insanların sağlığı bozulduğu gibi insan onur ve haysiyetinde yaşamak zorlaşmıştır. Fiziki yetersizlikler sosyal barışı tehdit edecek nitelikte olup provokasyonlara açık haldedir” ifadelerini kullandı.
MHP’li Yıldız, “19 Mayıs 2018’e kadar ki suçlarda cezadan 5 yıl şartlı indirim… Devlete karşı işlenen suçlar ve terör suçları kapsam dışı bırakılmıştır. Cinayet, cinsel, kadın-çocuklara yönelik suçlar da kapsam dışı… Teklif pazartesi günü meclis başkanlığına sunulacak. Düzenleme yasalaşırsa 162 bin hükümlü, tutuklu aftan faydalanacak” dedi.
Buna karşı Ak Parti ise Affın gündemlerinde olmadığını açıkladı. Neticede Af Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündemine pazartesi günü gelecek. Ancak, Meclis 1 Ekim’de açılacak. MHP’nin af teklifi yeni yasama döneminin tartışılacağı konulardan biri olacağı kesin.
Adalet Bakanlığı’nda üst düzey bir bürokrat ile geçtiğimiz günlerde sohbet imkânım oldu. MHP’nin af teklifine nasıl baktıklarını sordum.
“MHP’nin istediği gibi bir af olmaz” dedi. Sonrasına da şu açıklamayı yaptı:
“Ceza evlerimiz kapasitesinin çok üzerinde bir yoğunluğa sahip, bu doğrudur. Mahkûm ve tutuklular artık yerlere serilen yataklarda yatmak zorunda. Fiziki yetersizlikler ciddi sorun. Yeni Ceza Evleri yaptırıyoruz, ancak her yeni ceza evi yeni sorunlar demek anlamına da geldiğini unutmamamız gerekir. MHP’nin bildiğim kadarı ile teklifi doğrultusunda bir af mümkün görünmüyor. Suçta kadın erkek ayrımı olmaz. Suç suçtur. Aynı suçta kadına ayrı erkeğe ayrı ceza uygulaması olmaz. Alaaddin Çakıcı konusuna gelince, o da eşini öldürtmüş bir hükümlüdür. Her suçta cezaların artırılması yoluna gidilmesi algısı da yanlış. Cezaların daha çok artırılması sorunları çözmüyor. Suçla ve suçluyla mücadele sadece Adalet’in işi de olmamalı. Sivil toplum örgütleri dahil, toplumsal olarak tüm suçlarla mücadelede ortak çalışmalar yapılmalıdır. Bilinç artırılmalıdır. Bir af çıkarılacaksa İnfaz yasasında çıkarılmalı ve infaz süreleri kısaltılmalıdır.”
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, af önerisini gündeme getirdiği dönemde yaptığı açıklama şunları söylemişti:
“Cezaevindeki hayat, insan onuruyla pek bağdaşmayan bir hayattır. Bu zemini işledikleri takdirde Türkiye, büyük bir felakete sürüklenebilir. Gezi olaylarından çok daha korkunç ve çok daha gaddar olur. Cezaevindekiler kader kurbanı olmaktan çıkıp FETÖ’nün, PKK’nın kurbanı haline gelir.?”
MHP Genel Başkanı Bahçeli, esasen ortaya çıkabilecek bir sorunu gündeme taşıdı. Pazartesi günü Meclis’e sunulacak tekliften ve Adalet Bakanlığı yetkilileri ile yaptığım görüşmeden anladığım kadarı ile infaz yasasında bir değişiklik olma ihtimali yüksek. Ak Parti MHP’nin af teklifine sıcak bakmasa da yapılacak görüşmeler sonucu bu yönde bur uzlaşının olabileceğini düşünüyorum. Muhalefetin tavrı da mecliste daha net ortaya çıkacaktır. Dedim ya yeni yasama yılında Meclis’in önemli gündem maddesi af olmuş olacak.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’in şu söylemi de bence infaz yasasında bir uzlaşı olabileceğini gösteriyor.
“Anayasamızın 87. maddesinde, TBMM’nin görev ve yetkileri arasında genel ya da özel af çıkarılması için milletvekillerinin beşte üçünü onayı gerekir. Bu da 600 vekilden 360’ına denk gelir. Ancak bizim hazırladığımız teklif, ne genel aftır, ne özel aftır. Şartlı salıvermeye benzer yeni bir müessesedir. Kanunun kabulu için bize göre, bizim teklifimiz için nitelikli çoğunluk gerekmez.”
Selam ve dua ile…