Tarihini bilmeyen geleceğini göremez. Bu yüzden her günün tarihteki önemini hatırlamak gerektiğine inananlardanım.
Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı Çardak beldesinde Türklerin Anadolu’dan Rumeli’ye geçişinin 664’üncü yıl dönümü bugün.
Türk tarihinde destani bir şekilde yer alan Rumeli’ye geçiş hadisesi, sonuçları itibariyle fevkalade önemlidir. Kaynakların verdiği bilgilere göre, babası tarafından Rumeli’nin fethi ile görevlendirilen Süleyman Paşa, bu harekâtı bölgeyi iyi tanıyan Karesi Beyliği’nin kendilerine geçmiş olan ünlü kumandanları ile gerçekleştirme imkânı buldu.
Türklerin Rumeli’ye Geçişi (temsili)
Türklerin Rumeli’ye Geçişi- 1354
Harekata katılan beylerden Hacı İlbeyi, Evrenos Gazi, Lala Şahin Paşa, Gazi Fazıl ve Ece beylerle birlikte Çanakkale boğazına gelen Süleyman Paşa, önce kırkar kişilik iki sal yaptırarak seksen gaziyi Çimbe kalesine geçirdi. Bilahare kalenin limanında bulunan gemilerle askerlerini de karşıya geçiren şehzade, Akçaliman’ın fethinden sonra da, burada bulunan Rum gemilerini kiralayarak, asker nakline devam etti. Yaklaşık üç bin askerle başlayan harekat, Konuşhisar ve Gelibolu’nun fethi ile hızla gelişti (1354). Osmanlı askerleri, daha sonra Bolayır’ı ele geçirerek, Tekirdağı’na kadar uzanan Marmara sahili istikametinde yayılmaya başladılar.
Çimbe kalesi – Çanakkale
Osmanlı Türklerinin bu süratli ilerlemeleri Bizans imparatorunu telaşa düşürüp tedbirler almaya sevk etti. İmparator, Orhan Gazi’ye haber göndererek, Çimbe kalesini 10 bin altın karşılığında kendisine satmasını ve Türk kuvvetlerinin Gelibolu’yu terk etmelerini talep etti. Ayrıca kendisiyle İzmit’te mülakat yapma teklifinde bulundu. Orhan Gazi de, yardımları mukabilinde verilmiş olan Çimbe kalesini bırakabileceğini, ancak bizzat gaziler tarafından fethedilmiş olan Gelibolu’yu terk edemeyeceğini ve hastalığı sebebiyle de İzmit’teki görüşmeye gelemeyeceğini bildirdi.
Kantekuzenos, İzmit’e kadar geldiyse de Orhan Bey’le görüşemeden geri döndü. Hemen arkasından da Sırp ve Bulgarlarla temas kurarak, Türkleri Balkanlar’dan tamamıyla atma yolunda bazı başarısız teşebbüslerde bulundu. Ancak Bozcaada’da hapis bulunan rakibi İoannes’in Venediklilerin yardımı ile kurtulup gelmesiyle, saltanatı ona bırakmak zorunda kaldı ve bir manastıra çekilerek Orhan Gazi ile tüm ilişkilerini kesti. (1355).
Türklerin Anadolu’dan Rumeli’ye geçişi ve Gelibolu’nun fethinin 664. yıl dönümü, kutlu olsun.
Selam ve dua ile…