“Türkiye’nin Gençleri” konulu araştırma sonuçları yayınlandı. Araştırmaya göre,[1]  “Gelecek 5 yıl içerisinde hayatının olumsuz yönde değişeceğini düşünen kişilerin daha mutsuz; hayatının olumlu yönde değişeceğini düşünen insanların ise daha mutlu olduğu görüldü.” Bu bağlamda gençlere “gelecek hakkında ümitli olmanın önemi” fark ettirilmelidir.

Gençlerin mutluluk endeksi %51 olarak hesaplanmıştır. Araştırmaya göre kadınlar (%51,4) erkeklere oranla (%50,8) daha mutludur. Yaş gruplarına göre, gençlerin yaşı ilerledikçe mutluluk oranları artmaktadır; (15-17= %62, 18-21= %50,1, 22-24= %51,4, 25-30= %45). Gençlerin mutluluk endeksinin yaşlandıkça düşmemesi için onlara özgüven kazandırılmalı ve kendi kendilerini motive etme becerisi öğretilmelidir.

“Hayatta mutlu olmak için en önemli faktörler: para %26,7, saygınlık %21,5, aile-çocuk %21, güç %15, statü %6,2, aşk %4,7 olarak hesaplanmıştır.” Hâlbuki gençlerin mutlu olmasının gerçek yolu hakiki aşkı öğrenmelerinde gizlidir.

Gençlerin hayatına yön veren değerler, “vatan sevgisi %90,6, aile %88,8, eğitim %87,6, milli manevi değerler %87,2, din %85,8, idealleri uğruna mücadele etmek %85,8, mesleki başarı %85,4, zenginlik %84,4, çocuk sahibi olmak %82, bir eser bırakmak %80,8” olarak belirlenmiştir. Budeğerlerin bir tutkuya dönüşmesi için ideal bir gençlik yetiştirme projeleri yapılmalıdır.

“Gençlerin, güler yüzlü olmak, doğru söylemek, yardım etmek, kan bağışında bulunmak, yaşlı ve çocuklara hassasiyet göstermek, toplu taşımada muhtaçlara yer vermek, aile büyüklerine saygılı davranmak gibi değer yargılarının yaklaşık olarak %70’i vicdani saiklerle ve %20’si dini referanslarla biçimlendiği” tespit edilmiştir. Gençlere bu değerleri yaygınlaştırmak için dini sevdirmeliyiz ve vicdanlarını kuvvetlendirmeliyiz.

Nitel araştırma sonuçlarına göre; “gençliğin geleceğe dair kanaatlerini oluşturan başlıca faktörler aile, yaşanılan sosyal çevre, siyasi istikrarsızlık, sıkıntılı hayat, işsizlik, toplum içindeki anlayışsızlıklar, eğitim sistemindeki problemler” olarak ifade edilmiştir. Gençlerin güvenli bir gelecekle buluşması adına gençleri anlayan ve problemleri konusunda rehberlik eden çalışmalarda bulunulması, gençlerin problemlerini paylaşabildikleri aile, arkadaş, eş ve okul çevresi gibi sosyal yapının iyileştirilmesi gerekmektedir. Aksi halde gençler daha büyük problemlerle karşı karşıya kalabilir. Araştırma kapsamında: “Hayatınızda memnun olmadığınız durumlarla hangi yöntemle başa çıkmaktasınız? Sorusuna ender de olsa verilen, “hayattan bezme ve intihar” cevabı üzerinde dikkatle durulmalıdır.”

Türkiye gençlerinin 2019’da mutluluk endeksinin artması doğru değerleri kazanmalarına bağlıdır. Sırf kendi derdiyle değil insanlığa, medeniyetine, vatanına, bilime hizmet etme hisleriyle dolu bir dava insanı olup “dağları aşacak ve enginlere sığmayıp taşacak gençler” yetiştirmeliyiz.

İnsanın mutlu olmasının formülü, “mutlu olurum eğer” şartlı düşüncesinde değil, “mutluyum çünkü” bakış açısındadır. Çünkü elindeki hazinenin farkına varamayıp kendisinden daha zenginlere bakan bir insanın mutlu olması imkânsızdır.

Türkiye’nin gençlerinin 2019 yılında daha mutlu olmasının sırrı; kendilerine bahşedilen hazine kıymetindeki değerlerin farkında olmalarında ve medeniyet köklerine dönmelerinde saklıdır.

2019 yılında cevap aramamız gereken esas konu şu olmalıdır: “Dünya mutluluk sıralamasına göre (2015-2017) -156 ülke arasında- Finlandiya %7,6 ile birinci sırada yer alırken, Türkiye %5,4 ile neden 74. sırada yer almaktadır?[2]

[1] TGSP, Türkiye Gençlik Araştırması 2018

[2] World Happiness Report:https://s3.amazonaws.com/happiness-report/2018/WHR_web.pdf