Maalesef ki son dönemde yaşanan terör ve savaş olayları, insan psikolojisi üzerinde yıkıcı ve baş edemeyeceği duygu durumlarını arttırıyor.
Korku, bireyin kendini tehlikelerden korumasını ve hayatta kalmasını sağlayan zihinsel bir mekanizma olarak işlev görür. Ancak, bu korku başa çıkılamayacak kadar şiddetli bir hal aldığında artık onun için travmatik bir yaşantı niteliği taşır. Bu bağlamda, yoğun korku, güvensizlik ve çaresizlik duygularıyla başa çıkmada bilişsel ve duygusal yetileri insanda yetersiz kalıp travmatik bir etki oluşturabileceği söylenebilir.
Günümüzde milyonlarca insan savaşların, terör saldırılarının ve politik çatışmaların masum kurbanları durumuna gelmektedir. Bu şiddet eylemlerinin insanlar üzerinde yarattığı travmatik etkiler, onların fiziksel, psikolojik ve ahlaki gelişimleri üzerinde kalıcı zararlar bırakmaktadır. Korku ortamı nedeniyle normal gelişim seyirleri kesintiye uğrayan ve güvensizlik ortamı içerisinde yetişen insanların hayatı algılayış biçimleri de risk altındadır. Süregelen travmatik belirtiler gösteren insanların yaşama ayak uydurmaları beklenemez.
Savaş ortamında hisseden insan, olayların sorumlularına öfkelenebileceği gibi, olay karşısında yetersiz kaldıkları için etrafındakileri – devleti suçlayabilir. Çevresindeki insanlara, topluma ve kurumlara karşı güvenini yitiren insan, kimsenin onu anlamayacağını düşünebilir.
İnsanlar, başlarına gelen olayların ya da yaşadıkları kayıpların kendi hatalarından kaynaklandığını düşünebilirler. Bazı insanlar ise sürekli “bunu önlemek için bir şeyler yapmalıydım” şeklindeki düşüncelerle sürekli kendini suçlayabilir. “Savaş psikolojisi” ortamının insanlara yansıması genel olarak tedirginlik, gerginlik, irkilme durumları, huzursuzluk, öfke patlamaları ve saldırgan davranışlar sayılabilir.
Savaş psikolojisi hissiyatına kapılıyorsanız, rahatlama sağlamak için nefes egzersizleri öğrenmek, uyku ve beslenme düzenini oturtmak ve olumsuz düşüncelerden uzak durmaya çalışmak, sizin faydanıza olacaktır. Hissettiğiniz olumsuz duyguları tanımlamanız ve onlarla başa çıkma yöntemleri geliştirmeniz gerekmektedir. Çabalarınıza rağmen baş edemediğiniz takdirde uzman kişilerden psikolojik destek almanız tavsiyemizdir.
Allah durumlarla başa çıkabilmeyi nasip etsin inşaallah.
Selam ve dua ile.