‘Tam Zamanı’ isimli televizyon programı yaptığım dönemlerde, Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Recep Akdağ’ı programıma davet etmiştim. O zaman kabinede değildi. Kendisi de kırmamış ve programıma konuk olmuştu.
Recep Akdağ hoca ile çok keyifli bir program yapmıştım. Programda Recep hocaya mucitlerimizin neden önünün açılmadığını sormuştum. Hatta, bazı mucitlerin ilkokul mezunu olmalarına rağmen, önemli projelerinin Profesörler tarafından değerlendirildiğinde, değerlendirenlerin mucidin direk eğitimine baktıklarını ve böylece projelerinin değerlendirmeye bile alınmadan geri çevrildiği konularının konuşulduğunu sordum.
Aslında hatırladığım kadarı ile de bu soruya net cevap alamamıştım. Mucitlik sadece eğitimle olmuyor tabi. Akıl yormak, yaptığı işe aşk derecesinde sahip çıkmakla oluyor.
Recep hocaya sorduğum bu soru neden aklıma geldi şimdi biliyor musunuz?
Çeşitli buluşları ile son zamanlarda tıp ve bilim camiasının dikkatini çeken hayvancılık ve tarım sektörünün yanında sağlık alanında da ilginç buluşlara imza atan Türk İş adamı Hakan Başlık’ı anlatacağım da ondan.
Hakan Başlık tüm hayatını insanlara fayda sağlamak üzere ürettiği ‘Antikoil HBX-2371’ adlı projeye verdi. Bu projenin bilimsel alt yapısı için de çeşitli üniversitelerle işbirliği yaptı. Bilimsel deneyler ve testler sonucu bu çalışmanın insan üzerinde mucizevi etkileri olduğunu keşfetti. Bu çalışması ile ilgili de birçok kez haberlere konu oldu. Tüm bunların ardından Hasan Başlık Bilimsel Araştırmalar Merkezi’ni (TİAP BAM) kurdu.
Bazı Üniversite Rektörleri ve akademisyenler de insanın yararına olan bu çalışmada yer aldılar. “Antikoil HBX-2371” adlı bilimsel makaleler yayınlandı. Yarım asırlık bir zamanını gıda bilimleri ile harcamış ve özellikle gıda mikrobiyolojisi konusunda ihtisas sahibi bir bilim insanı olan Prof. Dr. Hüseyin Hüsnü Gündüz, Hakan Başlık ile yollarının kesiştiğini üç yılda 11 araştırma gerçekleştirdiklerini belirtti.
TİAP BAM Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Başlık ise gerek tıp, gerekse tarımsal alanda önemli buluşlara imza attıklarını, kanser hastalarının yanı sıra hayvan yetiştiricilerinin en büyük sıkıntıları arasında yer alan çiçek hastalığına karşı Antikoil HBX-2371 kullanılmaya başlandığını söyledi.
Türkiye’de mucitlerin hak ettiği ilgi ve desteği bulamadığından yakınan Hakan Başlık, “Çok zor ekonomik şartlar altında imkansız denilen şeyleri başaran bu ekip kamuoyunda tanınmasına rağmen ülkenin en büyük sıkıntısı olan cari açığa katkı verebilecek spesifik buluşlara imza atmaktadır. Türkiye akılcı buluşlar yapmadıkça, ekonomik anlamda bir kazanım sağlaması imkansızdır”
Haksız mı?
Prof. Dr. Recep Akdağ hocaya programda Hakan Başlık’ın bu çalışmasından da bahsetmiştim. Program sonrası bu ürünü tüm bilimsel belgeleri ile bilgisine sundum. Recep hoca daha sonra Sağlık Bakanı oldu. Şimdi Başbakan Yardımcısı… İnşallah bu çalışmalar yoğunluğuna kurban olmamıştır.
Selam ve dua ile…