Dünyada sanayileşmenin de artmasıyla doğada meydana gelen hasarlar ve çevrenin ömrünü kısaltan eylemler arasında plastik poşetlerin kullanımı önemli yer kaplıyor.
Plastik poşetlerin çevreye zararları olduğu kadar insan vücuduna da birçok olumsuz etkisinin olduğu da varsayılıyor. Yapılan birçok tıp çalışmasına göre artan kanser vakalarında bu çantalarda yer alan materyallerin etkisinin son derece büyük olduğu belirtiliyor. Plastik poşetlerde saklanan yiyecekler, çok ciddi kimyasallarla etkileşime geçiyor ve insan hayatına etkisi burada da kendini gösteriyor.
Plastik poşetlerin imhası sırasında açığa çıkan gazlar da en az poşetlerin kullanımı kadar çevreye zarar veriyor. Aniden gerçekleşen orman yangınlarının sebepleri arasında dahi plastik poşetlerin etkisinden söz ediliyor. Çevreye atılan bu poşetlerin şeffaf olanları sera etkisi yaparak ısıyı emiyor ve orman yangınlarına sebebiyet veriyor. Üstelik plastik poşetlerin üretiminde termoplastik olarak adlandırılan petrol türevli polietilen kullanılıyor ki bu da çevre ve insan sağlığını büyük ölçüde tehdit ediyor. Doğada bozulmaları için gereken süre denizde 400 yıl iken, karada 800 yıl. Bu bozulma sırasındaysa zaten tüm zararlı materyaller toprak ve suya geçiyor. İnsanların çalıştıkları arazilerde bu durum ürünlere de etki ederek sağlığa zararlı durumların ortaya çıkmasına yol açıyor.
Aynı zamanda doğaya bırakılan plastik poşetler hayvanların besin zannetmeleri sonucu tüketmeye çalışmaları ve sindirim sistemlerinin bozulmasıyla ölümlerine yol açıyor. Işık etkisiyle daha zehirli ve küçük petro-polimerlere dönüşen plastik poşetler sadece tek bir nesli değil, besin zincirini çok uzun süre etkileyecek kadar uzun ömürlü durumlara neden oluyor.
Çevreye ve insanlara olan zararlı etkileri en aza indirmek için plastik torbaların kullanımı gün geçtikçe daha fazla ülkede yasaklanıyor. Alışkanlıklardan bir çırpıda vazgeçilemeyeceği için, bazı ülkeler bu poşetleri ek ücretle insanlara sunuyor.
Avrupa ülkeleri gibi şimdi de Türkiyede önemli bir karara imza atarak plastik poşetlerin ücretli verilmesi uygulamasına geçti. Bu uygulamadaki amaç, Plastik poşet kullanımını en aza indirmek. Herkes haftada yalnızca 2 poşet az kullandığında, yıllık asgari 100 poşet çöpe atılmamış oluyor. Ülkemizde de her 5 kişiden 1’i plastik poşet kullanımına son verdiğinde 70 yıllık süreçte tamı tamına 37 milyar daha az poşet harcanmış oluyor olacağız.
Sadece plastik poşetler değil, plastik ve naylon türevli tüm materyaller kullanım sonrasında geri dönüşüm kutularında muhafaza edilerek satılabiliyor. Bu sayede çevre kirliliğini önlerken küçük oranda maddi gelir sağlanabiliyor.Daha bilinçli yaşamak ve gelecek nesillere de temiz ve kullanılabilir çevre bırakabilmek adına plastik poşetler yerine bez çanta, file, kese kağıdı kullanımı gibi çözümlere yönelmek gerekiyor.
Plastik poşetlerin paralı hale getirilmesi konusunu bu bilgilerden sonra yeniden değerlendirin. Bu cesurca ama insanlık için çok önemli kararı alanları bence kutlamak gerek. Ayrıca bu konuyu seçim malzemesi yapmak, insanımıza yapılabilecek en büyük kötülüktür.
Selam ve dua ile…