2016-2017 Eğitim-Öğretim Dönemi 19 Eylül Pazartesi başlıyor. Bu dönem, her dönemden biraz daha zor bir dönem olacak gibi… Malumunuz önce FETÖ’den, sonra PKK’dan dolayı binlerce öğretmen görevden el çektirildi ve ihraç edildi. MEB, öncelikle zaten yetersiz olan öğretmen sayısını bir an önce tamamlamak için çalışmalara başladı. Ancak süreç okulların açıldığı hafta tamamlanamayacak ve ilk bir ay okullarda öğretmen sıkıntıları yaşanacak.

Ancak eğitim camiasında öğretmenler üzerinden olumsuz hava estirildiği,öğretmenlerin hedefe konulup insafsızca eleştirildiği, herkesin eğitim uzmanı kesildiği bu zamanda acaba birkaç hafta okulların öğretmensiz, öğrencilerin eğitimsiz kalması hayırlara vesile olur mu?

Öğretmenlerimizinmükemmel olmadığının, canımızdan bir parça olan çocuklarımızı her öğretmene gözü kapalı teslim edemeyeceğimizin de farkındayım. Ancak yaptığımız eleştirilerde bilinçli ve hakkaniyetli olalım.

Tabii ki her meslek grubu gibi öğretmenler de eleştirilecek… Herkes gibi öğretmenlerin de yaptığı ve yapmadığı işlerin çetelesi tutulacak!.. Ancak bunu yaparken az çok eğitimden anlayacaksın!.. Eğitimin sadece öğretmende bitmediğini bileceksin!.. Öğretmen dışındaki faktörleri göz önünde bulunduracaksın!.. Öğretmene teslim ettiğin çocuğun için sen neler yapıyorsun; yapman gerekenlerden ne kadarını yerine getiriyorsun, ne kadarını aksatıyorsun, bu konularda önce kendi öz eleştirini bir yapacaksın!..

Çocuğunu okula gönderirken onu bir kral ve kraliçe edasıyla yollayıp “Sen üstünsün, kimse senin kılına dokunamaz, dünya senin etrafında dönüyor, senin için dünyanın altını üstüne getiririm!” mesajını vermeyeceksin, verirsen öğretmeno öğrenciye eğitim veremez. Öğretmeni çocuğunun yanında insafsızca eleştirip yerin dibine batırıyorsan sonra da o öğretmenin saygın bir öğretmen olmasını senin çocuğuna söz geçirip onu eğitebilmesini bekliyorsan beklemeyeceksin!..

Nasıl ki bir mimara, mühendise, doktora, eczacıya kafana göre tavsiyelerde bulunup çokbilmişlik taslamıyorsan öğretmenliğin de bir uzmanlık alanı olduğunu, öğretmenin bunun eğitimini aldığını, bu alanda kafa yorduğunu, senden daha fazla çocuklarla muhatap olduğunu bilip kendi fikirlerini kesin doğrularmış gibi dayatmayacaksın!.. Gerektiğinde fikirlerini paylaşacaksın, gerekmediğinde kendine saklayacaksın ama bileceksin ki eğitim; tek doğru, tek yöntem,  tek fikir üzerinden yürütülemeyecek kadar komplike bir iştir. Senin çocuğun için uygun olan, başkasının çocuğuna uymayabilir; senin çocuğun için problem olan, başkasının çocuğu için olmayabilir ve öğretmen sınıftaki her öğrenci için maksimum faydayı ve minimum zararı gözeterek yapmak zorundadır işini… Fırsat buldukça da her öğrenciyle de özel olarak ilgilenmektedir.

Bu söylediklerim bir veli olarak seni kesmiyorsa o zaman da zaten eğitim boş, öğretmen gereksizdir!.. Yapman gereken en doğru şey, çocuğun için okulsuz ve öğretmensiz bir eğitim modeli geliştirmektir!..

İnşallah bu çelişkilerin yaşanmadığı bir eğitim-öğretim yılı geçirmemiz temennisiyle!.. Yeni eğitim-öğretim yılı herkes için hayırlı uğurlu olsun!..