Orta Anadolu'nun bereketli topraklarında, zengin bir tarihe ve kültüre sahip bir şehirdir Afyonkarahisar. Gastronomi alanında önemli bir yere sahip olan bu kent, ülke genelinde gastronomi alanında faaliyet gösteren işletmelerin özellikle büyükbaş hayvancılıkta et ihtiyacının büyük bir kısmını karşılıyor. Bu açıdan şehir, verimli toprakları ve iklimi sayesinde yetiştirdiği kaliteli etlerle, lezzetli sucukların da ana kaynağı. Afyonkarahisar’da etten sonra yine en önemli tarım ürünlerinden biri olan haşhaş geliyor. Genel anlamda Afyonkarahisar, et ve haşhaş ağırlıklı bir mutfağa sahip diyebiliriz. Afyon'da tatlılarda, hamur işlerinde ve bazı yemeklerde lezzeti artıran bir unsur olarak genellikle haşhaş kullanılıyor. Yine Afyonkarahisar, Mevlevi mutfağının Konya'dan sonra gelen en önemli ikinci kenti. Bu kentte yöresel yemekler, genellikle doğal ve kaliteli malzemelerle yapıldığından lezzet çok aşikâr bir şekilde ortaya çıkmaktadır.
İşte Afyonkarahisar, sahip olduğu tüm bu özellikler sayesinde tam bir gastronomi kentidir. Şehir, her yıl düzenlenen Afyonkarahisar Lezzet Festivali ile de bu özelliğini daha da belirgin bir hâle getiriyor.
Şehrin mutfağı gelişiyor
Afyon mutfağı, zenginliği ve lezzetiyle her daim ilgi odağım olmuştur. Bu mutfağın sırlarını daha iyi anlamak için bir kez daha GastroAfyon vesilesiyle geçen hafta Afyon’daydım. Kentin en leziz mekânlarından bir kısmını ziyaret ettim. İlk olarak, yörenin en önemli lezzetlerinden biri olan sucuğun tadına varmak için festival alanında Danet ve Et Enfes gibi markaları ziyaret ettim. Bu markalar, Afyon'un kaliteli etlerini kullanarak güvenilir ve lezzetli sucuk üretiyorlar. Ardından, Afyon'un geleneksel lezzetlerini denemek için hem fuar alanında hem de çarşı içinde yeri olan Musakka Restoran'a gittim. Burada, Ayşe Safkurşun'un elinden çıkan yöresel yemekler eşliğinde, Afyon'un lezzetlerini tekrar bir keşfe çıktım. Bölgede, dededen gelen bir gelenekle haşhaşlı ürünler üreten “Gelincik” markası ve Frigya Vadisi’ne kurduğu “Şehri Frig” adında bir mekânı olan Süleyman Aşgın’la hem fuar alanında hem de kahvaltıda buluştuk. Son olarak, Afyon'un en ünlü lezzetlerinden biri sayılan kabak tatlısı için Kabakçı Halil'i ziyaret ettim. Halil Usta'nın elinden çıkan kabak tatlısı, gerçekten de eşsiz bir lezzete ve uluslararası bir üne sahip. Bu ziyaretimde, Afyon lezzetlerinin her geçen gün daha da geliştiğini gördüm. Kabakçı Halil, Afyon meydanında açacağı dört katlı yeni şubesiyle, lezzetini daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyor. Diğer Afyon markaları da yeni ürünler ve hizmetlerle kendilerini geliştirmeye devam ediyorlar.
5. Uluslararası GastroAfyon Lezzet Festivali
Afyonkarahisar, 29 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında Afyon Motor Sporları Merkezinde 5. Uluslararası GastroAfyon Lezzet ve Turizm Festivali'ne ev sahipliği yaptı. Festival bu anlamda, Afyonkarahisar'ın zengin mutfağını ve gastronomi potansiyelini tüm dünyaya bir kez daha göstermiş oldu. Lezzet, kültür ve eğlenceyi bir araya getirerek katılımcılara unutulmaz bir deneyim yaşatan GastroAfyon‘da Afyonkarahisar’ın dört bir yanından gelen usta aşçılar, birbirinden nefis yöresel yemekler hazırladı. Bunun yanı sıra Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelen lezzetler de ziyaretçilere sunuldu. Tüm bu çalışmalar, dünyanın farklı bölgelerinden gelen ziyaretçilerin beğenisini topladı. Şehrin zengin mutfağını tanıtması ve her damak zevkine hitap eden lezzetleri göstermesi nedeniyle festival, Afyonkarahisar'ın yemek kültürü gelişmiş bir şehir olduğunu bir anlamda kanıtlamış oldu. Etkinliğin düzenlenmesinde Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı ve Belediye Başkanı Mehmet Zeybek'in destekleri de büyüktü.
Gastronomi turizmine katkı sağlıyor
Ülkemizin Unesco tarafından gastronomisi tescillenmiş üçüncü kenti Afyonkarahisar, 2019 yılında bu ünvanı aldıktan sonra neredeyse her yıl yapılan gastronomi lezzet festivallerine katıldım. Gastronomi şehri Afyonkarahisar’da her yıl yoğun bir katılımla gerçekleştirilen, gastronomi ve turizm sektörleri adına önemli kazanımların elde edildiği Uluslararası Gastro Afyon Lezzet ve Turizm Festivali, belediye, valilik ve Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği ile birçok paydaş kurumun katkılarıyla yapılıyor. Festivale katılanlar, bu vesileyle kentin lezzetlerini tatma ve şehrin kültürünü tanıma fırsatını yakalıyorlar. Her yıl yeni bir şeyler daha katarak yoluna emin adımlarla devam eden kentin başarısında Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği (AFPAD) Başkanı Şef Hamza Kalkan’ın büyük payı var.
‘Bu yıl hedeflediğimiz festivali gerçekleştirmiş durumdayız’
Hamza Kalkan Şef, “GastroAfyon’da her yıl üzerine katarak devam ettiriyoruz. Hedefimiz her geçen zaman çıtayı biraz daha yükseltmek. Bu sene de hedefimize ulaştığımızı düşünüyorum. Bu defa farklı olarak Afyon yemek kültürünü yansıtan zinardı (nişandan sonra oğlan evinin kız evine gelip kayınvalidenin ve kız tarafının takı takması münasebetiyle yapılan davet yemeği) ve sıra yemeklerimizin eski gelenek ve göreneklerimize göre sofralarda servislerini hazırladık. Afyonkarahisar'ın en önemli 150 çeşit yemeğini bir müze hâline getirdik ve bunları sergiledik. Festivalin maskotu haline gelen dana çevirmeyi et profesörü Cüneyt Asan ile başarıyla pişirdik. Kuzu çevirmemizi ve cumhuriyetimizin 100. yılına özgü 100 metrelik sucuk gömmemizi de gerçekleştirdik. Yine cumhuriyetimizin 100. yılı vesilesiyle 100 kilogram Afyon lokumundan Türk bayrağı yaptık. Bunların dışında her gün 10 kazan Afyon yemeğini şovlu bir şekilde hazırlayarak gelen misafirlere ikram ettik. Yaklaşık 150’ye yakın firma stant açtı. Stantlarda özellikle 17 ilçemizde kadın kültür evleri, kadın kooperatiflerimizle birlikte Afyonkarahisar'ın bütün değerlerini ortaya çıkardık. Burada, Afyonkarahisar'da yetişen ürünler ve yemekler sergilendi. Afyonkarahisar’ın gastronomi şehri olduğunu tescilleyen bütün değerleri, bütün unsurları festival alanında yansıttığımızı söyleyebilirim. Tek sorunumuz hava şartları oldu. Buna rağmen çok dolu bir program olduğunu düşünüyorum. Özellikle gelen misafirlerin alandan memnun ayrılmaları bizi çok mutlu etti.” dedi.
Şef Ali Demir’in yönetimindeki ekibin yaptığı yemekler
Festivalde yöresel yemeklerin hazırlanmasında önemli bir katkı sağlayan Şef Ali Demir ise “Toplamda Afyon yöresine ait 30 çeşit kazan yemeği yaptık. Hepsi orijinal reçetelerine uyularak hazırlandı. Tüm yemekleri ziyaretçilerimize ekip şefi olarak ben ve ekibim birlikte sunduk. Bana yardım eden Battal Yıldırım'a katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.” dedi. Pişirilen yemekleri şu şekilde sıralayabiliriz; tandır çorbası, sucuklu keşkek, Afyon kavurma, bal kabağı yahni, tavuk borani, düğün pilavı, bamya ekşili, Afyon kebabı, sucuklu kuru fasulye, pekmezli aşure, zülbiye, tavuklu keşkek, Afyon güveci, haşhaşlı pilav, kaymaklı erişte, tavuk kapama, Afyon tandırı, patates borani, bulgur helvası, sakala çarpan çorbası, etli keşkek, bamya, Özbek pilavı, tavuk yahni, Afyon tas kebabı, Emirdağ güveci, maydanoz musakka, cesur pilavı, kaymak helvası.
Azeri şefler de festivaldeydi
Azeri Şef Tural Humbatov, “Azerbaycanlıyım ve dokuz senedir Türkiye’de yaşıyorum. Herkes beni ‘Tural Chef’ diye tanır. Azerbaycan yemeklerini tanıtmak ve sunum yapmak içi Afyon’daki festivale geldik. Ekibimle Azerbaycan’ın meşhur şah pilavını (şah plov) yaptık ve narlı kestaneli kuzu pirzolasını pişirdik. Yanımızda Azerbaycan’ın tatlılarını da getirdik ve misafirlere ikram ettik.” dedi.
Potansiyel dünyaya tanıtılıyor
5. Uluslararası GastroAfyon Lezzet ve Turizm Festivali, Afyonkarahisar'ın gastronomi potansiyelini dünyaya tanıtmak ve şehrin turizmine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen başarılı bir etkinlik oldu. Emeği geçen herkesi kutluyor, seneye daha başarılı festivalleri bekliyorum.