Osmanlı armasında yer alan sancağın yeşil rengi ve üç beyaz Hilal; bugün beş büyük güç iddiası ile dünyaya zulmü servis eden ülkelerinde içinde bulunduğu Avrupa Kıtası’nı, sömürülen ve fakat Osmanlı döneminde insan ve kul olmanın İslamiyet’in din, dil, ırk gözetmeksizin eşitlik yasası ile şereflenmiş Afrika kıtasını ve bu gün Hıristiyan âlemi tarafından kan gölünde boğulmak istenen, terör ve mezhep kavgalarının körüklendiği içinde Osmanlı torunlarının, cetlerinin izinden gitme gayreti ile dik duruş manifestosunu belirleyen Türkiye’mizin de bulunduğu Asya Kıtası’nı temsil eder.
Bu üç hilal özetle, o dönemde Osmanlı Devleti ile İslamiyet’in üç kıtaya hakim olduğunun ifadesidir!
Sırasıyla armada yer alan sair sembolleri birlikte okumaya devam edelim…
*Süngülü Tüfek: Osmanlı ordusunun asli silahı...
*Tek taraflı Teber (Balta) Savaş gereci (ordunun gücünü temsil ediyor.)
*Toplu Tabanca (Ordunun gücünü temsil ediyor.)
*Terazi: Şeşper ve asaya asılıdır, adaleti temsil ediyor
*(Üstte) Kur`an-ı Kerim (Altta) Kanunnameler. (İlahi yasayı ve dünyevi yasaları temsil ediyor)
*Nişan-ı Âli-i İmtiyaz, devlete faydalı olmuş ilim adamlarına, idarecilere ve askerlere verilirdi. (II. Abdülhamid tarafından ihsas edilmiş bir nişandır.)
*Nişan-ı Osmanî, devlet hizmetinde üstün başarı sağlayanlara verilirdi. (Sultan Abdülaziz tarafından ihsas edilmiş bir nişandır.)
*Asa ve Şeşper: Firavun’un zulmünden Allah’a sığınan Hz. Musa ve himayesindeki iman edenler için Kızıl Denizi ortadan ayırarak yol açan asayı temsil ettiği kaynaklarda yer almıştır. Mümkün müdür, mümkündür! Ve bence her zulmü sonlandıracak kudrette bir yaratıcının varlığına, her zalimi faka basacak bir asanın mevcudiyetine dikkat çekilmiş olabilir. Şeşper ise bir nevi topuzdur. Kutsal değerleri asa tevekkülü ile gayreti birleştirmek ve bunu adalet çerçevesinde, zulmetmeden yapmanın şerhini düşüyor olabilir. Zira adalet terazisi armada asa ve şeşpere asılıdır!
*Çapa: Donanmayı temsil eder. Barbaros Hayrettin Paşa, Piri Reis deniz komutanlarını yetiştirmiş, sadece karada değil, denizde İslam sancağını dalgalandırmış Osmanlı Devleti Deniz Kuvvetlerini u sembol ile armasına taşımış.
*Bereket Boynuzu: Osmanlı topraklarındaki bolluk ve bereketini simgeler. Mitolojik bir kültürden günümüze dek gelen bu figürün aslında bizim kültürümüzde pek yeri yoktur.
Vahye muti olduğu kadar gelenekleri de asli kaynaklara tehdit oluşturmadığı sürece, geniş gönüllük ve hoş görü ile Osmanlı devletinin kültürel yapısı içinde barındırdığını düşündürüyor bu sembol bana.
*Nişan-ı İftihar, üst düzey devlet adamları ve askerlere verilirdi. (Sultan Abdülmecid tarafından ihsas edilmiş bir nişandır)
*Yay: Savunma gereci. (Ordunun gücünü temsil ediyor.)
*Nişan-ı Mecidi, savaşlarda üstün başarı gösteren askerlere verilirdi. 5 ayrı kademeden oluşur, başarılar arttıkça bir üst kademenin nişanı verilip eski nişan geri alınırdı. (Sultan Abdülmecid tarafından ihsas edilmiş bir nişandır.)
*Borazan: Çağrı ve daveti ve zafer duyurularını temsil ediyor. (Devam edecek inşallah…)