Geçtiğimiz günlerde bir yemekhanede gıda zehirlenmesi meydana geldi ve pek çok kişi etkilendi. Zehirlenenlerin, iki gün süren mide bulantısı, kusma, ishal ve ateş nedeniyle yaşam konforlarının bozulmasının yanı sıra tedavi masrafları sonucunda mali kayıplar meydana geldi ve kurum işe gelemeyen personeli nedeniyle iş gücü kaybına uğradı.
Bu ve neredeyse her gün farklı yerlerde görülen vakaları göz önüne aldığımızda aslında odaklanılması gereken konunun ucuza üretmekten ziyade kaliteli ve hijyenik olarak üretmek olduğu açıktır. Bu da ancak eğitim, denetim ve etkili yaptırımlarla sağlanabilir.
Tavuk eti besleyici bir et olmasının yanı sıra lezzetli, yumuşak, kırmızı ete göre ucuz ve pişirmesi kolay olması nedeniyle dünyada ve Türkiye’de en çok tüketilen ettir. Fakat bir gıda zehirlenmesiyle karşılaşıldığında olağan şüphelidir.
Hastalık yapıcı bakteriler, üretim ve kesim tekniği nedeniyle tavuk etlerine bulaşabilmektedir. Bu nedenle tavuk etlerinin yeterince pişirilmeden yenmesi ayrıca çiğ tavuk eti veya etten sızan suyun temas ettiği diğer gıdaların tüketilmesi gıda zehirlenmelerine neden olabilmektedir. Özellikle dışarda yemek alışkanlığının yaygınlaştığı günümüzde toplu zehirlenmeler artmaktadır. Özellikle mutfakta gerekli hijyen tedbirlerinin alınmaması, mutfak personelinin hijyen konusunda yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmaması gıda zehirlenme riskini arttırmaktadır.
Aslında zehirlenmeye sebep olan şu veya bu gıdadan ziyade, üretim, nakil, hazırlama ve pişirme esnasında gereken tedbirlerin alınmamasıdır.
Öncelikle çiftlikten sofraya kadar tüm aşamalarda üretimin gıda güvenliği açısından düzenli olarak denetlenmesi ve gerekli yaptırımların uygulanması gerekmektedir. Yaptırımlar üreticilerde memnuniyetsizlik oluştursa da halk sağlığının korunması açısından çok önemlidir.
Alışveriş esnasında soğukta saklanan gıdalar en son alınmalı ve hızla gideceği yere ulaştırılmalıdır.
Etler market dolabından alındığı andan itibaren sızdırmayan bir poşete konularak diğer gıdalar ile teması önlenmelidir.
Çiğ etler ile temas öncesi ve sonrasında eller mutlaka iyice yıkanmalıdır.
Mutfakta tavuk eti yıkanmamalıdır. Zira yıkama esnasında süzülen su lavabo, tezgâh ve diğer mutfak ekipmanlarına bulaşır.
Et ile sebze ve meyvelerin farklı kesme tahtaları ve bıçakla doğranması gerekmektedir.
Çiğ etlerin temas ettiği tüm ekipmanlar, kullanım sonrasında mutlaka deterjanlı sıcak su ile temizlenmelidir.
Başta tavuk olmak üzere etler, iyi pişirildikten sonra tüketilmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken etin dış yüzeyi değil merkezidir. Özellikle restoran ve yemekhane mutfaklarında mutlaka etlerin iç sıcaklıklarını ölçmek için termometre kullanılmalıdır. Etlerin içi, güvenli sıcaklık olan 75-80°C olana kadar pişirilmelidir.