BM örgütü tarafından hazırlanan rapora göre, dünyada 821 milyon kişi açlık çekiyor.

UNESCO küresel eğitim raporuna göre de dünya genelinde eğitim çağındaki okula gitmeyen çocuk sayısı 264 milyon.

Her eğitim ve öğretim yılında bunları hatırlamak ve hatırlatmak gerektiğini de düşünüyorum. Böylece sahip olduklarımızın kıymetini daha iyi bilebiliriz.

Yeni bir eğitim ve öğretim yılı başladı. Tüm çocuklarımıza başarılı bir eğitim ve öğretim dönemi diliyorum.

Bu yıl başlayan yeni eğitim ve öğretim yılında gelenek haline gelmiş bir olayın tanığı da olduk sosyal medya sayesinde. Kadıköy Anadolu Lisesi’ne yeni başlayan öğrenciler birbirlerine simit parçaları atma geleneği…

Ekmeği nimet gören geleneğimizde, ekmeğin zerresinin yere düşmesine gönlümüz razı olmaz. Kenarda ekmek parçası görsek, öper, başımıza koyar ve bir hayvanın yemesi için ayakların basmadığı yere bırakırız.

Kadıköy Anadolu Lisesi’nde ise nimeti yere atma geleneği varmış ve kimsenin de bu güne dek haberi olmamış. O liseye yeni başlayan çocuklara ilk öğretilen duygu nimeti yere atmak mı olmalı? Okula böyle başlayan öğrencinin değerleri bir anda yerle bir olmaz mı?  

Kadıköy Anadolu Lisesi’nin yeni okula başlayan öğrencilere nimeti ayaklar altına alınabileceği algısının nasıl verildiğini ibretle izledik. Gerçekten yazık.

Geleneğin ne olduğuna baktığımızda, armasında martı bulunan Kadıköy Anadolu Lisesi’nin mezunları ile okula yeni başlayan öğrencilerin martı olarak sayıldığı belirtilerek simit atıldığı ifade ediliyor.

Öğrenciler martı değil. Hem simitleri illa atacaklarsa iki adım ötelerindeki denizin üstünde uçan gerçek martılara atsınlar.

Şimdi soruşturma açılmış. Bence cezalandırmak sorunu asla çözmeyecektir. Son dönemde tek yapılan sadece ve sadece cezalandırmak. Hatta mümkün olduğunca cezaları artırmak. Hatta idam talep etmek.

Bunlar sorunları artırır, çözmez. Zihinleri değiştirecek atılımlara ihtiyaç var. En başından empati ve affetme ile başlanabilir. 

Selam ve dua ile…