Türkiye’den bir Çipras geçti… Komşumuz Yunanistan’ın genç başbakanı, Ankara ve İstanbul’u ziyaret etti. 1933 yılından sonra ilk kez Heybeliada’ya bir Yunan lider gitti. Ege ve Akdeniz’deki pek çok soruna beklendiği gibi çözüm getirilemedi. Fakat Türk-Yunan meselelerinde rahmetli İsmail Cem’in boşluğunu etkin bir şekilde dolduran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hedefi gerçekleşti: Artık Yunanistan ile en keskin sorunları bile rahatça tartışabiliyoruz. Atina’nın “Müslüman Yunan azınlık” diye tanıdığı Batı Trakya Türk azınlığı için Cumhurbaşkanı, basın toplantısında Çipras’ın yanında “Soydaşlarımız” diyebiliyor. Ya da Çipras, karasularını 12 mil farz eden Yunan siyasetinin iddiası olan “Ege’deki Türk sınır ihlallerini” Külliye’de rahatlıkla dillendirebiliyor. Geçmişte birbiriyle uluslararası organizasyonlarda bile aynı karede yer almak istemeyen bu iki ülkenin liderleri, sınır anlaşmazlığı gibi savaş çıkartacak ciddiyetteki meseleleri dahi sağduyu çerçevesinde tartışabiliyor. Tüm bu anlaşmazlıkların ardından, iki ülke arasındaki ticaret hacminin çok daha üst seviyelere taşınması konusunda hemfikir olunuyor, imzalar atılıyor. Bu, Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlık döneminden itibaren hayata geçirmeye çalıştığı yeni Türk-Yunan siyaseti modelinin başarıya ulaştığının en büyük kanıtıdır. Erdoğan’ın başarısını vurgularken, Yunan sağından gelen tüm baskılara rağmen Türkiye ile diyalog kanallarını açık tutma konusunda dik duran Aleksis Çipras’ın çabalarını es geçersek olmaz.
“Durumumuzun özeti…”
Bununla birlikte, ikili meselelerde psikolojik üstünlüğün daima Türkiye’de olmasının ispatı denilecek bir poz yakalandı. Erdoğan ile Çipras’ın beden dillerine baktığımızda, sağ taraftaki özgüven ve soldaki savunma içgüdüsü göze çarpıyor. Söz konusu detay, Yunanistan’da sosyal medya kullanıcılarının dikkatinden kaçmadı. “Türkiye karşısında durumumuzun özeti” türü yapan kullanıcıların sayısı az değildi. Gerçekten de, komşumuzun savunma politikaları ve dış siyasetinin çok önemli bir kısmını Türkiye oluşturuyor. Ankara’nın ne dediği ile yatılıp, Erdoğan’ın hangi demeci vermesiyle kalkılıyor. Kendi İHA’larımızı, silahlarımızı, siber savunma sistemlerini üretir hale gelip, bu alanda teknoloji ihraç edebilen seviyeye ulaşmamız, Yunanistan’da büyük tedirginlikle izleniyor. Erdoğan-Çipras fotoğrafı, köşemizde dillendirmeye çalıştığımız bu detayların bir özeti gibi adeta.
Erdoğan hedeflediğini başardı
Sonuç olarak, Yunanistan ile anlaşmazlıklar üzerine anlaşıyoruz. Fakat diğer yandan ticaret, turizm, ulaşım gibi alanlarda işbirliğimizi de artırıyoruz. Eskisi gibi Batı Avrupa’dan gelecek emirleri bekleyen acizlik haletiruhiyesini üzerimizden attık. Bu da Recep Tayyip Erdoğan’ın başarılarından biri olarak tarihte yer alacak…