Başbakan Rize’yi unuttu!..
Devlet Demiryolları tarafından ilk defa Yap-İşlet-Devret modeliyle inşa edilen Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımı ile 29 Ekim günü muhteşem bir organizasyonla gerçekleştirildi.
3 peron ve 6 demiryolu hattı, 50 bin kapasiteli muhteşem bir eser… 194 bin 460 metrekare kapalı alanla bodrum ve zemin katlar dahil toplam 8 kattan oluşan Ankara YHT Gar’da, ticari alanlar, cafe-restoran, iş ofisleri, çok maksatlı salonlar, mescit, ilk yardım ve güvenlik birimleriyle otel gibi sosyal ve kültürel donatılar bulunuyor. Gar 19 yıl 7 ay sonra TCDD’ye devredilecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan önce konuşma yapan Başbakan Binali Yıldırım, Ankara’nın YHT’lerin de başkenti olmaya başladığını ifade ederek, “Ankara’dan İstanbul, Konya’ya ve gelecekte Manisa’ya İzmir’e Kırıkkale’ye Yozgat’a Kayseri’ye Mersin Adana’ya ulaşacağız. Dantel gibi dokuya dokuya öre öre geliyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının başında Başbakan’ın konuşmasına vurgu yaparak “Başbakan Rize’yi unuttu!” deyince aklıma geçtiğimiz Mayıs ayında proje ihalesi tamamlanan ‘Rize Lojistik Merkezi geldi. ‘Maşallah milletimiz için o kadar çok yatırım var ki anlatırken bile Başbakan unutabiliyor’ diye düşündüm. Cumhurbaşkanı Erdoğan, YHT için de, “Bizim Rize’ye uğramadı. İnşallah oraya da bir uğrarız. Bursa’yı, Yozgat-Sivas ve İzmir ile Karaman’ı 2019’a kadar ekliyoruz” diye müjde de verdi.
Ak Parti Rize Milletvekili Hasan Karal’a Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Başbakan unuttu!” dediği ve benim aklıma gelen İyidere Lojistik Merkezi’ni sordum. Hasan Karal bana; “Rize lojistik merkez projesi Rize’mizin tarihinin en önemli projelerinden bir tanesidir. İyidere lojistik merkezimizin proje ihalesi sonuçlandı ve ihaleyi alan firmada belli oldu. Proje çalışmaları fiilen başlayacak. Lojistik merkez projesi Rize’nin değil Türkiye’nin en büyük projelerinden bir tanesidir. Yaklaşık 800 dönüm deniz dolgusu yapılacak.”dedi.
Karal, Rize Lojistik Merkezi için 2017 yılı içerisinde yapım ihalesine çıkmayı amaçlandığı bilgisini de vererek, “Bu proje Doğu Karadeniz’in ticari üssü haline gelecek. Ovit tünelinin denize açıldığı bir kapısı olacak. YHT ile de bu projeyi taçlandırmayı da amaçlıyoruz” diye konuştu.
Evet, Türkiye demiryollarında da sessiz devrim yapıyor. Bu projelerle Sarp ile Samsun arası Bayburt üzerinden tren yoluna dönüşmesi hayalimize de inşallah yakında kavuşacağımızı umuyoruz. YHT hatları ile Türkiye’yi örerek, uluslar arası lojistik merkezleri ile de uçuşa geçeceğiz inşallah.
Başbakan Yıldırım açılış konuşmasında sırayla, çalışan çabalayan gayret eden Süleyman Karaman ve demir yolları ekiplerine, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve ekibine de teşekkür etti. ” Ancak, Başbakan, bir şey daha unuttu. Projenin tamamlanmasında üstün gayreti bulunan Demiryolları Genel Müdürü İsa Apaydın. Tebrikler, Allah milletimize hizmetlerinizi artırsın.
31 Ekim’de neler oldu?
1831 yılında Takvim-i Vekayi yayına başladı.
1876 yılında Hindistan’da dev kasırga: 200 binden fazla kişi öldü.
1919 yılında Sütçü İmam, Kahramanmaraş’ta Fransız işgalcilere ilk kurşunu attı.
1952 yılında ABD, ilk hidrojen bombası denemesini Marshall Adalarında yaptı.
1956 – Süveyş Krizi: Birleşik Krallık ve Fransa, Süveyş Kanalı’nın tekrar açılmasını sağlamak için Mısır’ı bombalamaya başladı.
1963 yılında Askeri Yargıtay, Talat Aydemir, Fethi Gürcan, Osman Deniz ve Erol Dinçer’in idamını onayladı.
1963 yılında 50. kez milli formayı giyen Fenerbahçeli futbolcu Lefter Küçükandonyadis’e şeref madalyası verildi.
1967 yılında Kıbrıs Türklerinin, Rum çetelerinin saldırılarına maruz kaldığı günlerde, Rauf Denktaş gizlice Ada’ya girdi.
1989 yılında Turgut Özal, 263 oyla Türkiye’nin 8. Cumhurbaşkanı seçildi.
2015 yılında Rus Metrojet Havayolları’na ait yolcu uçağı Mısır’dan Rusya’ya giderken havalandıktan 23 dakika sonra 214 yolcu ve 7 mürettebatla Sina Yarımadası’na düştü. 224 kişi acı olayda hayatını kaybetti.