Ünlü bilim adamı Albert Einstein’e (Aynştayn) ait olduğu söylenen bir vecize var. Diyor ki: “Hayatta yapılabilecek en büyük delilik; bir problemin çözümünde hep aynı yolları deneyip farklı sonuçlar beklemektir.” O; bunu fizik problemlerinin çözümü için söylemiştir belki. Fark etmez. Hayatın her alanında kullanılabilecek bir önerme bence. Günlük hayatımızda, evimizde, işimizde, ülke ya da dünya siyasetinde artık kronikleşmiş, kangren haline gelmiş sorunları ve onların çözümü için atılan adımları düşünelim. Ne kadar doğru, ne kadar isabetli çözüm arayışları bunlar?  Çözüme ve huzura kavuşmasını istediğimiz meseleler için yeni arayışlara girip samimi bir şekilde adım atıyor muyuz, yoksa hep aynı yolları uygulayıp; “Tarih tekerrürden ibarettir” ezberine mi sarılıyoruz? Bence genellikle ikincisini yapıyoruz.  Hâlbuki İlk Çağ’dan beri bilinen bir gerçek var;  “Değişmeyen tek şey, değişimdir”

**

Sapanca’da neler oluyor?

Geçtiğimiz hafta Twitter’da #SapancadaKatliamVar başlığıyla kan donduran görüntüler paylaşıldı. İddiaya göre Sapanca Belediyesi, ormanlık alandaki başıboş köpekleri zehirleyerek itlaf ediyordu. Paylaşımlar akşam saatlerinde yapıldığı için belediye yetkililerinden kimseye ulaşamadım, sabah gazeteye geldiğimde ilk iş Sapanca Belediyesi’ni arayarak Zabıta Müdürü Aydın Yıldız’la görüşmek istediğimi belirttim. Yetkili kişi, müdürün orada olmadığını söyleyerek Aydın Yıldız’ın direkt cep telefonu numarasını verdi. Zabıta müdürüne bizzat ulaşarak görüntüler hakkında bilgi aldım. Aydın Bey; görüntülerden haberdar olduğunu, başkalarının da arayıp konuyla ilgili bilgi aldıklarını ifade ederek –kısaca- şöyle dedi; “Belediyemizin sokak köpeklerini zehirlediği iddiaları tamamen yalandır. Kara propaganda yapılıyor. Biz de bu vahşeti kimin yaptığını araştırıyoruz. Sapanca Belediyesi olarak hayvan bakımevi ’ne sahibiz. Sokaktaki hayvanları toplayıp, aşılarını yapıp tekrar yaşam alanlarına bırakıyoruz. Bizim hayvan zehirlemek gibi bir durumumuz da görevimiz de yok. Bunu kesin bir dille ifade ediyorum”  Evet, Aydın Bey telefonda böyle açıklamalarda bulundu. Aynı gün, Sapanca Belediye Başkanı’nın da katıldığı bir basın toplantısı düzenlendi ve  basın açıklamalarını bana e posta ile gönderdiler. ‘Gazeteci’ olarak beyan esastır deyip konuyu burada noktalıyorum fakat ‘hayvan sever’ ve ‘aktivist’ kimliğimle Sapanca’daki dostlardan gelecek yeni bilgi ve belgelere açığım.

**

Tebrik ve teşekkür

Gazetemizin geleneksel hâle gelen ve çok ses getiren pazar günü temalarının bu haftaki konusu “Bir İngiliz Projesi: Kemalizm” idi. Dünya sayfalarındaki çarpıcı başlık ve haber-yorumlarıyla tanıdığınız Gökhan Yılmaz tarafından hazırlanan ve Roni Margulies, Yusuf Kaplan ve Ahmet Yıldız gibi çok değerli isimlerin yazı ve röportajlarıyla katkı sunduğu bu dosya arşivimdeki yerini aldı. Kemalizm’in mahiyetinin ne olduğunu anlatan bu özel çalışma için dostum Gökhan Yılmaz’a tebrik ve teşekkürlerimi sunuyorum. Birlikte nice güzel çalışmalara inşallah…