Ülke ve millet olarak zor günlerden geçiyoruz. Geçen hafta başladığımız yazımıza bu hafta devam mı edelim yoksa gündemle ilgili güncel bir yazımı yazayım diye düşündüm. Sonra bu tarz kalkışmaların amacının zaten rutini bozmak olduğu kanaatiyle bizlerin değil mevcut çalışma planlamalarımızı sekteye uğratmak tam tersi yapmamız gerekenin, tedbiri bırakmadan çalışmalarımıza azim ve kararlılıkla devam etmek olduğu düşüncesiyle yazımıza geçen hafta kaldığım yerden devam ediyorum.

Aile-Çocuk Günü: Ailecek yapılabilecek faaliyetler planlanabilir. Size uygun bir zamanda piknik yapılabilir, tiyatroya, sinemaya gidilebilir. Kitapçıya gidilip ilginiz doğrultusunda birlikte kitap alabilir ve okuma saatleri planlayabilirsiniz. Ailecek kitap okumaları yapabilirsiniz. Anne-çocuk ve baba-çocuk günlerinde ayrıca aile günlerinde kitaba ve kitapçıya zaman ayırın. Çocuğunuzun keyif alacağı, ilgisini çekeceği kitaplar tercih edin.  Her gün biri sesli kitap okuma yapabilir, ardından da ailecek kitabı yorumlayabilirsiniz. Böyle bir faaliyet çocuğunuzun kendini ifade edebilme becerisini, okuma-anlama, dinleme-anlama, yorumlama ve tartışma kabiliyetlerini geliştirir. Tatilde okunan her bir kitap, okul açıkken okunan 3 kitap kadar faydalıdır. Ailecek yemek yapabiliriz. Çocuğumuza basit görevler verebiliriz…  

İnsan isterse ailecek yapabileceği onlarca etkinlik bulabilir. Önemli olan tüm aile bireyleri ile birlikte olmaktır. Ailecek yapılan etkinlikler hasar almış aile ilişiklerini güçlendirir ve aile bağlarını kuvvetlendirir.

Aile çocuk gününü sürekli dışarıda yapmak zorunda değiliz. Evde ailece oynanabilecek oyunlar alabiliriz. Böylece çocuğunuzu TV, PC, tablet, telefon gibi bağımlılık yapabilecek araç-gereçlerden uzaklaştırmış olursunuz. Ailecek evde oynadığınız oyunlar, sadece eğlence aracı değil; aynı zamanda çok önemli bir ihtiyaçtır. Çocuğunuza hem zihnini çalıştırabilecek hem de eğlenceli vakit geçirebilecek oyunlar alın ve siz de onunla oynayın. Oyunlar çocuklarınızı hem fiziksel olarak geliştirir hem de zihinsel olarak geliştirir. Dikkat güçlendirme ve kendini ifade etme konusunda oyunlar çok faydalıdır. Eğitici oyunlar olmasına özen gösterin. Eğlendirici olup, çocuğa zarar vermeyecek oyunlar bulun. Tabii çocuğunuza bu durumu, uygun ve sade bir dil ile muhakkak anlatın. Onu da sürecin içine çekin.

Aile büyüklerinizi ziyaret edin. Akrabaları ve arkadaşları ziyaret edin. Hatta şartlarınız uygun ise, çocuğunuzun yaşını da göz önünde bulundurarak birkaç günlüğüne sizden uzak aile ziyaretleri yapmasına olanak sağlayın.  Sizden uzak aile ziyaretleri çocuğunuzun sosyal deneyim kazanması ve özgüven gelişimi açısından çok önemlidir.

Süreye dikkat edin. Çocuklarınıza zamanı öğretin. Bir kol saati alın mesela. Sabah kalkma saati, okuma saati, eğlence saati vb. ailecek yapacağınız saatler belirleyin. TV saati, PC saati gibi. Başta size biraz sıkıcı gelebilir ama çocuğunuzun işleri son ana bırakmasını istemiyorsanız bu yöntem iyi bir başlangıç olabilir. Çünkü zamane çocuklarında zaman sorunu ve beraberinde dikkat dağınıklığı ciddi problemler arasında. Çocuğunuzu uygunsuz içerikli sitelerden korumak için, mutlaka bir filtre programı kullanın.

Çocuğunuzu spora yönlendirin. Çünkü spor sağlığın yanı sıra, zekâyı da geliştiriyor. Sorumluluk ve özgüven duygusuna da katkıları oldukça fazla. Yaz tatili çocuğunuzun spora başlaması için güzel bir fırsat olabilir. Çocuğunuzun yaşına, yeteneklerine ve ilgi alanlarına göre yapılacak bir spor tercihi, çok faydalı olabilir… (Haftaya devam edeceğiz.)