“DAEŞ türü terör örgütleri, hepsi bize göre İslam dışıdır.”
IŞİD’e destek vermekle suçlanan Türkiye, bu kadar yalın bir cümleyle duruşunu yeniden ilan etme ihtiyacı hissetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çin temasları sırasında verdiği mesajı bugüne kadar hiçbir İslam ülkesi lideri veremedi. Liderlerin dışında o ülkelerdeki dini otoriteler de bu kadar kesin bir dille, teröre ‘terör’ diyemedi henüz…
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yerkürenin en doğusundan verdiği mesaj, en batısında hemen karşılık buldu. Dünya liderleri uzun bir aradan sonra yaptıkları açıklamalarla Türkiye’ye tam destek verdi.
Türkiye bu çıkışıyla 11 Eylül saldırılarının ardından ikinci kez güçlü bir şekilde batıyla aynı çizgiye geldi. Daha doğrusu geçici körlük yaşayan batı, Türkiye ile aynı çizgide olduğunu fark etti. Türkiye’nin, İslam dünyası ile batı arasında tampon ve model ülke rolü yeniden güçlü bir şekilde hatırlandı.
Çünkü dini argümanları öne sürerek gelişen terör, ABD ve AB dâhil olmak üzere batı dünyasına yönelik. Bu tehlikenin bertaraf edilmesi ya da saldırıların etkisizleştirilmesi için Türkiye’ye zorunlu ihtiyaç var.
Erdoğan’ın IŞİD açıklaması, Türkiye’ye 13 yıllık AB yolculuğunun ardından bu sefer tüm dünyaya açılacak bambaşka bir dönemin kapısını aralıyor. Ne yazık ki, bu önemli kırılma noktası yurtiçinde yeterince heyecana yol açmadı.
Peki neden?
Bunu hep birlikte sorgulamamız gerekiyor. Çünkü terörle mücadelede silahın yanı sıra ideolojik savaş kaçınılmaz. IŞİD’i silahlı kuvvetlere havale edip entelektüel mücadeleden çekiniyor gibiyiz. Erdoğan’ın açıklamaları dünyada yankı bulurken Türkiye’de yaprak kıpırdamaması manidar. Entelektüel çevreler neden suskun? IŞİD’in Suruç’tan bu tarafa doğru geçemeyeceğini mi sanıyorlar?
Hadi bazı kesimler, ideolojik kamplaşma içine girip susuyor diyelim. Muhafazakâr camianın entelektüel isimleri neden suskun. Bu konuda yazıp çizenlerin sayısı bir elin parmakları kadar. Neden kimse sesli düşünmüyor?
Ya cemaatler?
Türkiye’de kaç cemaat IŞİD için ‘terör örgütü’ diyebildi?
Takip ettiğimiz kadarıyla sadece iki cemaat lideri IŞİD için ‘terör örgütü’ dedi. Teröre terör demese de ‘İslam bir kişinin öldürülmesini tüm insanlığın öldürülmesi olarak görür’ diyen ve bu yolda yürüyen cemaatleri ille de çıkıp birşeyleri deklare etmeleri yönünde zorlayamayız.
Fakat IŞİD Türkiye’de sokaktan taraftar toplamıyor. Bir taraftan kendi cemaatini kuruyor diğer taraftan da başka cemaatlerin altyapısından adam devşiriyor. Resmi rakamlara göre IŞİD saflarına katılan bin 300 kişi var… Açıklanan anketlere göre ise Türkiye’de IŞİD’e destek verenlerin oranı yüzde 3,5’e yükselmiş! IŞİD seçime girse Meclis’e bağımsız milletvekili bile sokacak duruma gelmiş!
IŞİD’e karşı mücadelenin başarılı olabilmesi için toplumun bütün kesimlerinin desteğini alacak kapsamlı mücadele stratejisine ihtiyaç var. En büyük görev de muhafazakâr ve dindar elitlere düşüyor.