Ülkemizde Türk gastronomisine katkı sağlayan çok sayıda dernek bulunuyor. Belki birçoğunu bilmeseniz de etkinliklerinden haberdar oluyorsunuzdur muhakkak. Olabildiğince bu derneklerin çalışmalarına katılmaya çalışıyorum.
Kim bu dernekler derseniz; ilk olarak uluslararası nitelikteki Oscar ödül töreni gibi programlarda Türk mutfağını tanıtan ve başkanlığını ise Demet Sabancı Çetindoğan’ın yaptığı ‘Turkey One’ derneği geliyor. Daha sonra ise birçok derneğin bağlı olduğu TAFED, TAŞFED, AGAFED gibi federasyonlar ile TAŞPAKON konfederasyonu geliyor. Bunların dışında da derneklerimiz var tabi. Bugün ise sadece 3 dernekten bahsedebileceğim. 1.’si Gurme Atölyeyi kuran Boğaziçi Gastronomi Şefler Derneği, 2.’si benim de Kurucu Başkan Yardımcısı olduğum GATUMDER ve son olarak da değerli şef dostum İsmail Ay’ın tekrar başkanlığını üstlendiği Aşçılar Derneği.
Boğaziçi Aşçılar Derneği
Kısa adı BOĞAD olan Boğaziçi Aşçılar Derneği, 2013 yılında Fırat Dursun, Erdal Turman ve Mustafa Küçükoğlu şeflerin önderliğinde kuruluyor. İlk dönem başkanlığını Şef Fırat Dursun’un yürüttüğü Boğaziçi Gastronomi Şefler Derneği’nin şimdiki başkanı ise değerli dostum Şef Mustafa Küçükoğlu’dur. Tamamen Türk mutfağına hizmet odaklı kurulan bu dernek birçok alanda faaliyet gösteriyor. Özellikle de gastronomi alanında sosyal sorumluluk projelerinden tutun büyük etkinliklere, açılışlara, yemekli toplantılara, söyleşilere, fuar ve yemek organizasyonlarına kadar birçok faaliyete imza atıyor. Kurulduğu dönem Boğaziçi Aşçılar olan derneğin adı gelişen şartlar doğrultusunda “Boğaziçi Gastronomi Şefler Derneği” olarak değiştiriliyor. Başkan Küçükoğlu’nun ifadesine göre, derneğin sadece ismi değiştirilmiş olup önceki derneğin tamamen devamı niteliğindedir. Dernek, 2022 yılı Kasım ayında da “Şeflerin Zirvesi” adı altında büyük bir yemek yarışması organize etmeye hazırlanıyor.
Gurme Atölye kuruluyor
Boğaziçi Gastronomi Şefler Derneği, bu sektördeki güzel çalışmalardan birine örnek olarak kendi mutfağı olması adına Gurme Atölye’yi kurmasıdır. Üsküdar meydanına çok yakın bir yerde olan Gurme Atölye ’ye benim de uğrama şansım oldu. Bence süper bir atölye mutfak yapmışlar. Bu atölyenin amacı, mutfak eğitimleri, workshoplar, küçük yemek toplantıları, özel söyleşiler yapmak ve danışmanlık anlamında hizmet vermek olarak belirlenmiş.
Gurme Atölye kurulalı henüz kısa bir süre olmasına rağmen dernek üyeleri dahil her kesimden ve özellikle gastronomi sektöründen ve şeflerden inanılmaz bir ilgi toplayarak derneğin gözdesi durumuna yükselmiş. Son 4-5 ay içerisinde ise Gurme Atölye ’de birçok ünlü şef ve sektörün önde gelen isimleri tarafından yeni gastronomi öğrencilerine ve yurtdışından gelen misafirlere çok sayıda eğitimler verilmiş. Önümüzdeki yıllarda ise sektörel anlamda yapmak istedikleri büyük hedefleri olan derneğin özellikle turizm sektörü ile alakalı birçok proje dosyası bulunuyor. Gurme Atölye, yeni nesil restorancılık anlayışıyla restoran danışmanlığına, veri odaklı ve modern restoran danışmanlığı ile yeni bir yaklaşım getirmeye çalışıyor.
Gastronomi Turizm Medya tanıtım Derneği
Bir grup gastronomiye gönül vermiş arkadaşımla birlikte Şubat 2022’de kısa adı GATUMDER olan Gastronomi Turizm Medya Tanıtım Derneği’ni kurduk. Amacımız, coğrafi konumu ve inanılmaz tarihi bir yemek kültürüne sahip özelliğiyle Türkiye’nin gastronomi zenginliğini Turizm vasıtasıyla ve medya gücünü de kullanarak tüm dünyaya tanıtılmasını sağlamak.
Binlerce yıllık bu yemek kültürü, milyarlarca liralık hacimli bir ekonomi ve sayısı milyonları aşan istihdamı ile Türk gastronomisi, ancak güçlü bir kadroyla oluşturulmuş bir dernek tarafından yürütülen faaliyetlerle dünyaya duyurulabilir diye düşündük. İşte GATUMDER, tüm bu hareketliliği sembolize eden gastronomi, turizm, medya ve tanıtımı birleştiren bir çatı oldu.
Hedef Gastronomi Turizmi
Tarihçi, Gazeteci, Gurme Yazar, Aşçı, TV Programcısı Ufuk Güngör, başkanlığı üstlenerek, “GATUMDER’i sadece alanında çeşitli projeler ve çalışmalar gerçekleştirmek için değil, aynı zamanda etkili ve sonuca ulaşan bir ağ oluşturmak üzere kurduk. Dernek, sektörlerinde eşsiz bir dijital arşive de dönüşecek. İlk hedefimizi son zamanlarda önemi daha da iyi anlaşılan ‘Gastronomi Turizmi’ olarak belirledik” demektedir.
Başkan Yardımcıları
- Nur Ündey; Doçent Doktor, Kurumsal İletişim ve Marka Yönetimi Uzmanı.
- Zeynel Haldun Tüzel; Uluslararası Gurme, Yazar, deneyimli bir şef,
- Talip Bayram; Gazeteci ve Gastronomi Yazarı
Yönetim Kurulu Üyeleri
- Namık Ekin; Sporcu, ödüllü antrenör, emekli asker, Guinness Dünya Rekoru sahibi, emekli sat komandosu, pilot,
- Mustafa Pehlivan; Genel Sekreter, Kasap Burger&Steakhouse mekânlarının ortağı.
- Metin Dinçer; Burak Kuru Fasulye’nin sahibi, Anadolu Lezzetleri Ustası.
- Cengiz Yavuz; Sayman, Kaçkar Muhallebicisi’nin 3. kuşak temsilcisi ve şef.
- Mehmet Birtek; Kamu çalışanı, Gurme, sporcu, gözlemci hakem ve şef.
- Gökhan Oğuz; Danışman şef, turizm ve gıda sektörlerinde Ar-Ge yapıyor.
- Birol Akça; Gurme, yazar, danışman.
- Adem Giden; Gazeteci, Kameraman, Videographer, Metin Yazarı, Geleneksel ve Dijital Medya İçerik Üreticisi.
- Hakan Aydeniz; Instagram fenomenlerinden Lezzet Pusulası hesabının sahibi
- Erol Duran; Gıda toptancısı birçok öncü işletme ile çalışıyor.
- Ercan Yüksel; Sinema, TV, dizi, medya yapım ekibinde.
Aşçılar Derneği
Dernek, aşçılık mesleğine gönül ve emek vermiş değerli şefler tarafından ve mesleğin duayeni Aydın Yılmaz’ın önderliğinde 1997 yılında kuruluyor. Derneğin kuruluş nedenleri ve amaçları arasında, Türk mutfak kültürlerini araştırmak, yemek sanatını geliştirmek, şeflerin mesleki eğitimini desteklemek, aşçılar arasında sosyal dayanışmayı oluşturmak, yurt içinde ve yurt dışında Türk mutfağının tanıtımını sağlamak, dünya mutfaklarını Türk şeflerine tanıtmak ve sektörle diyalogları geliştirmek yer alıyor.
Yeni dönem, yeni yönetim
Tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de olumsuz olarak etkileyen Pandemi dolayısıyla çeşitli sosyal çalışmalarının yanı sıra yarışma, seminer ve benzeri etkinliklere ara vermek zorunda kalan Aşçılar Derneği, Olağan Genel Kurulun ardından pek çok yeni proje ile yeni döneme yepyeni bir enerji ile başlıyor.
Yeni dönem, yeni projeler ve İstanbul Culinary Cup 2022 için hazır olduklarını belirten Başkan İsmail Ay, pandeminin olumsuz etkilerini sektör firmaları ve şeflerle el ele, omuz omuza aşacaklarını, hep birlikte, çok daha büyük ve güzel projelere imza atacaklarının altını çiziyor. Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Aşçılar Derneği Olağan Genel Kurulu ise Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Ay, Genel Sekreter Şenol Özbay, Sayman, Birol Temel, Başkan Yardımcıları Ali Güler ve Necat Çuhadar, Üyeler Ersin Avşar, Yusuf Kılıç, Ünal Cenan, Gökay Çakıroğlu’ndan oluştu.
İstanbul Culinary Cup 2022
Aşçılar Derneği’nin bu yıl 10. kez gerçekleştireceği İstanbul Culinary Cup 2022 için ‘start’ verildi. Aşçılar Derneği’nin ulusal ve uluslararası platformlarda düzenleyeceği İstanbul Culinary Cup 2022, Türkiye ve dünya markası olan tedarikçi firmaları aynı çatı altında buluşturuyor. Türkiye’nin en önemli gastronomi yarışmalarından biri olan İstanbul Culinary Cup, “Display” ve “canlı yarışma” kategorilerinde İstanbul başta olmak üzere, ülkemizin pek çok bölgesinden usta aşçılar, aşçılık meslek liseleri ile üniversitelerin gastronomi bölümü öğrencilerini bir araya getiriyor. İstanbul’da sonbahar sezonunda düzenlenecek olan İstanbul Culinary Cup 2022’ye yarışmacı adayları www.istanbulculinarycup.com adresi üzerinden kayıt yaptırabilecek.