Uluslararası derecelendirme kuruluşları gerek ülkelerin gerekse de şirketlerin finansal durumlarıyla ilgili not verirler.

Bu notlarda 2 husus finansal yapılarla ilgili durumu gözler önüne serer.

Bunlardan biri kredi notu diğeri ise görünüm dür.

Fitch Ratings bu kuruluşların en önemlilerinden biridir.

Fitch Ratings’in bu hafta açıkladığı dünya bankalarının gelişim trendleriyle ilgili notlara bakmakta değerlendirme yapabilmek açısından fayda vardır. Kuruluşun not verdiği bankalar arasında pozitif olanlar negatif olanların önüne geçtiği durumu bankaların dünya üzerindeki görünümleri açısından oldukça önemlidir.

Çünkü global bankacılık trendleri ilk defa 2014 yılından sonra pozitife dönüşmüş durumdadır.

Kuruluş tarafından yapılan açıklamada şöyle denilmiştir: Not verilen bankalardan notları artırılanların sayısı 2018 ilk çeyrekte 2014 ilk çeyrekten bu yana ilk kez notları indirilenlerin sayısını aştı. Buna Avrupa ve Asya Pasifik’teki not artırımları öncülük etti.

Ayrıca açıklamada notların 2014 yılının ilk yarısından beri ilk kez pozitife döndüğü de ifade edilmiştir.

Aynı açıklamada Türkiye olarak bizi ilgilendiren kısım ise şu şekilde yer almıştır: 25 Türk bankasının notlarının 2018 Haziran ayı itibariyle negatif izlemeye alınmasının ardından 2018 in ilk yarısında gelişmiş piyasalarda not trendleri pozitif olurken, gelişmekte olan piyasalarda ise negatif olarak gerçekleşmiştir.

Yani dünya bankaları 4 yılın ardından trendlerini pozitif yönde artırırken ülkemiz bankaları negatif durumda kalmıştır. Maalesef dünya bankalarının yakaladığı gelişme ülkemiz bankaları tarafından yakalanamamıştır.

Aynı kuruluş 13 Temmuz da Türkiye nin yabancı para cinsinden kredi notunu da BB+ dan BB ye, görünümünü ise durağandan negatif e indirmiştir.

Haziran ayında bankalarımızın açıklanan trendi sonrasında kredi notu ve görünümle ilgili böyle bir sonuç çıkacağı beklenen bir durumdu.

Fitch & Ratings farklı sektörlerden Türk şirketlerine verdiği notlarda ise 7 şirketin notunu bir kademe indirmiştir. Bu şirketler Coca Cola İçecek, Emlak Konut GYO, Rönesans Gayrimenkul, Türk Telekom, Turkcell, Turkcell Finansman ve Tüpraş tır.

Uluslararası derecelendirme kuruluşlarından bir diğeri olan Standard & Poor’s Rating Services (S&P) da Tüpraş ın notunu bir kademe indirmiştir. Yani farklı 2 derecelendirme kuruluşu aynı şirket hakkında aynı yönde bir notlandırmaya gitmiştir.

S&P un verdiği not kendi not çizelgesinde yatırım yapılabilir seviyenin altında bir durumu ifade ettiği için uluslararası şirketlerimizin bu şekildeki görünümlerini hızlı bir şekilde değiştirebilmeleri için hareket alanlarını belirlemeleri ve önlemlerini almaları gereklidir.

Bankacılık sektörümüz global trendin negatifi yönünde ilerleyen kendi trendini toparlayabilmek adına ciddi kararlar almalı ve bu kararların uygulanması ülkemizin finansal ve ekonomik görünümü açısından hayati öneme sahiptir.

Öncelikle daha önce yaşanan krizlerden ders alınarak bankacılık sektörü nerelerde hata yaptığını ortaya koymalı sonrasında ise hataların telafisi için yapılması gerekenleri hemen hayata geçirmelidir.

Bankacılık kanunu ile ilgili sıkıntılar var ise kanunlar revize edilerek yeni kanunlarla bankaların yollarına devam etmesi sağlanmalıdır. Bu durum devleti ilgilendiren taraftır.

Ayrıca bankalarımızda özellikle kredi tarafında daha dikkatli davranmalı ve verdikleri kredinin geri dönüşlerini çok sıkı takip etmelidirler. Çünkü batık kredi oranları uluslararası derecelendirme kuruluşlarının verdikleri not seviyelerinde çok etkili konumdadırlar.

Yüksek faizin olduğu ortamda batık kredi oranları çok artacaktır buraya çok ama çok dikkat edilmelidir.