2016 sonrası ekonomi ve kalkınma politikaları ile ilgili yapılan çalışmalarda gözlemlenen gelişmeler ülkemiz adına yakın gelecekte çok daha güzel işlerin olacağına dair umutlarımızı artırmaktadır. Yerli ve katma değerli üretim, ihracat ülkemizin geleceğe daha güvenli adımlarla ilerlemesini sağlayacak olan hayati derecede önemli konulardır. Tam bağımsız, güçlü bir Türkiye için daha çok işimiz var. Hepimize çok önemli görevler düşüyor.
Türkiye’de üretilen ürünlerde yerli üretim logosu kullanılma zorunluluğu önemli bir atılımdır. Bununla birlikte yerli üretimin artması için işlemelerimize ve sanayicimize verilen destekler artırılmalıdır. Sınaî mülkiyet alanında yapılan çalışmalar desteklenmelidir. Sanayicimizin ve işletmelerimizin önündeki bürokratik engeller, kırtasiye yükü engelleri kaldırılmalı, ticari mevzuatlardaki güncellemeler işlerini kolaylaştırıcı şekilde bir an önce yapılmalıdır. Türkiye’de üretilen ürünlerin hem üretimi hem de tüketiminin yaygınlaşması için öncelikle yerli üretimin önemi hakkında halkımızın bilinçlenmesine yönelik eğitimler planlamalı bu kültürü yaygınlaştırmalıyız. Bunun için topyekûn bir mücadele başlatmalıyız.
Türkiye’nin patent karnesi
2018 yılını verileri incelendiğinde Türkiye Patent Haritasını ve illerin patent karnesi şöyle. 1398 başvuru ile İstanbul birinci sırada yer alırken, Ankara 504 başvuru ile ikinci, Bursa 186 başvuru ile üçüncü, İzmir 164 başvuru ile dördüncü, Manisa ise 124 başvuru ile beşinci sırada yer alırken, Bingöl, Çankırı, Erzincan, Hakkâri, Siirt, Bayburt, Ardahan ve Kilis’ten hiç patent başvurusu yapılmadığı görülmektedir.
Yılın başından sonuna kadar verileri değerlendirdiğimizde ülkemizde patent başvuru sayılarında her geçen gün artış olduğu görülmektedir. Ancak Dünya ile rekabet edebilen, bilim ve teknoloji alanında katma değer üreten bir Türkiye için; Tarımda geleneksel ürün ve değerlerimiz başta olmak üzere coğrafi işaretli ürünlerimizin dünyaya tanıtılmasının sağlayacağı katma değerle birlikte bilim; tıp; sanayi, teknoloji ve daha birçok alanda üretim yapıp ekonomimizin güçlenmesine fayda sağlayabilecek faaliyetleri desteklemeliyiz.
Patent sayıları ülkelerin ekonomik geleceğini gösterir
Patent sayıları ülkelerin geleceğini gösteren bir parametredir. Bir ülkenin 10 yıl sonra nerede olacağını görmek istiyorsanız patent sayılarına bakmanız sizin için yeterlidir.
Son 10 yılda patent konusunda bazı verilere ilişkin değerlendirirsek 2008-2018 yılları arasında ABD’nin almış olduğu patent sayısı 7 milyon 600 bin, Çin aldığı patent sayısı ise 9 milyon 399 bin. Özellikle Çin’in patent alanında yapmış olduğu hamleler dünyada patent lideri olmasını sağladı. Türkiye ve Güney Kore kıyaslaması da son dönemde oldukça gündemde olan başlıklar arasında yer alıyor. İki ülkenin de parametreleri yaklaşık 10 yıl önce aynıydı. Şu an ise Güney Kore’de patent sayısı 2018 itibarı ile 2,5 milyon. Türkiye ise patent alanında son yıllarda yakalanan ivmeye rağmen bu rakamlardan oldukça uzak, son 10 yılda 137 bin patentimiz var. Bunların 54 bin tanesi de yabancıların almış olduğu patentlerden oluşuyor.