Günümüzün en etkili iletişim aracı sosyal medya oldu. Sosyal medyada çıkan bir haber, bir paylaşım, bir anekdot milyonlara kısa sürede ulaşabiliyor. Ulaşmakta da kalmıyor. Bunlara herkes sorgulamadan inanıyor ve birbirleriyle paslaşıyor. İşin aslı çok sonrasında ortaya çıkıyor ve uzunca bir süre herkes inanmışlığıyla bazen tepki de verebiliyor.
Çok kısa bir örnek verelim
İstanbul ve Ankara’da yapılan ulaşım zammından önce sosyal medyada düşen iddiada akaryakıta gelen zamlardan sonra Belediyelerin 65 yaş üstü ücretsiz ulaşım seyahatinden artık faydalanılamayacağıydı. Bununla alakalı bir haftadır sosyal medyada dolaşan yalanlar bir doğrulamayla çürütüldü. Bugün Gaziantep Büyükşehir Belediyesi yerel basında çıkan haberleri yalanladı ve böyle bir uygulama olmayacağını açıkladı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin resmi açıklamasının son bölümü
65 yaş üzeri vatandaşlara tanınan toplu taşıma araçlarını ücretsiz kullanma haklarında herhangi bir iptal söz konusu değildir. Toplu taşıma araçlarına (Özel Mavi Halk Otobüsleri ve Özel Sarı Halk Otobüsleri) 65 yaş üzeri ve serbest biniş hakkı bulunan yolcular alınmadığında veya para istenildiğinde ALO 153 üzerinden araç plakası ile şikayette bulunulduğu taktirde cezai işlem ivedilikle uygulanacaktır.
Başka bir örnek
08-08 tarihli bir görsel üzerinden yapılan yorumlarda sosyal medyaya düşen bir paylaşımda elinde otomatik silahlı bir kişi İstanbul’un göbeğinde geziyor. Fotoğrafa bakar bakmaz inanmamamız imkansız. Hatta öyle bir paylaşım zinciri yapılıyor ki, hesabın sahibi uçuyor da uçuyor.
Ve gerçek.
Bugün İstanbul Eyüpsultan Kaymakamlığı bir açıklama yaptı.
Açıklama aynen şu şekilde…
KAYMAKAMLIK'TAN AÇIKLAMA
"Göktürk Göleti'nde silahla göründüğü ifade edilen şahsa yönelik, 07.08.2023 tarihinde Emniyet mensuplarınca, görüntünün alındığı yerde yapılan kontrol neticesinde; silahın oyuncak olduğu ve başkaca da bir olumsuzluk olmadığı tespit edilmiştir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur"
DEVLETİN KURUMLARI BU İŞLERLE UĞRAŞIYOR
Bakın arkadaşlar iş nerelere geldi. Bir görüntüden Valiliklerimiz ve kaymakamlıklarımız, bir yazıdan veya bir yerel haberden kurumlarımız yalanlamalar yapıyor. Üstüne üstlük bazen seslerini de yalan kadar duyuramıyorlar. Bir de bu problem var. Yalan daha çok yayılıyor, doğruyu duyurmak daha zor oluyor. Yalanlanmış doğru haber genelde yapılmıyor..
Sosyal medyada gördüğümüz her şeye inanmayalım. Bu bir içerik olabilir. Bu bir analiz olabilir. Bu bir kısa bir anekdot olabilir. Haber olabilir. Bir not olabilir. Bir video olabilir. Her şey olabilir. Hemen inanmayalım. Araştıralım, doğrulatalım…
Yeniden görüşünceye dek hoşça kalın…