MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin geçtiğimiz Salı günü Meclis Grup toplantısında yerelde ‘Cumhur İttifakı’nın bittiğini açıklaması ve peşinde Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bu yönde açıklama yapmasından bir gün sonrasında Meclis’te de hareketliliğe neden oldu.

Geçtiğimiz çarşamba günü İYİ Parti’nin Emeklilikte Yaşa Takılanlar için komisyon kurulması önergesine CHP ve HDP ile birlikte MHP de destek verdi.

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, “Toplumun geniş bir kesimini ilgilendiriyor. Bizim seçim beyannamemizde emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetinin çözülmesine ilişkin milletimize verdiğimiz bir taahhüdümüz var’” şeklinde açıklama yaptı.

Oylama sırasında özellikle muhalefet milletvekillerinin cep telefonları ile o anı kayda aldığı da görüldü. Meclis Başkan Vekili MHP’li Celal Adan, oylamanın sayımı sırasında tereddüt ortaya çıktığını görünce, elektronik oylamaya geçildiğini açıkladı. Elektronik oylama sonrasında ise Meclis Başkanvekili Celal Adan, önergenin kabul edildiğini açıkladı ve görüşmelere hemen ara verdi.

Tam da o sırada muhalefet partileri arasında sevinç ve kutlama yapıldığı görüldü. Meclis Başkanvekili Celal Adan’ın kaç oy ile kararın kabul edildiğini dahi açıklamadan toplantıya ara vermesinin sırrını merak ettim ve kulis bilgilerine yöneldim.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin oylamayı Meclis TV’den takip ettiği ve devreye girdiği bilgisini aldım. Bahçeli, İYİ Parti’nin önergesinin kabul edilmesi sürecini yürüten ve MHP’nin seçim beyannamesinde olmasından dolayı destek veren Grup Başkanvekili Erhan Usta’yı görevden aldığını duyurdu.

Bahçeli’nin bu hamlesi, AK Parti ile ‘Cumhur İttifakı’nın Meclis’te de devam ettiğinin önemli bir müdahalesi şeklinde yorumlandı. MHP yöneticileri, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili seçim beyannamesindeki duruşlarının değişmediğini, AK Parti ile olan ittifakın ruhuna uygun olarak, AK Parti ile uzlaşılarak çıkarılmasından yana olduklarını ifade ettiler.

Tüm bu gelişmelerin ardından Meclis gündemine alınan EYT ile ilgili genel kurulda yapılan oylamada, MHP çekimser kaldı ve önerge reddedildi.

Meclis’teki siyasi hamlelere bakınca, ‘Cumhur İttifakı’nın yerelde olmayacağı ancak, Meclis’te süreceğini açıkça söyleyebiliriz. Şimdi MHP, yerel seçimlerde her yerde önemli isimlerle aday belirleme sürecine girdi.

Bu süreçteki en büyük sürpriz ise AK Parti’nin Ankara eski Belediye Başkanı Melih Gökçek’in MHP’den aday gösterilebileceği yönünde MHP Genel Merkezi’nden bilgi sızdırılması oldu. Gökçek’in bu konuda gazetecilerin sorusunu yanıtsız bırakması da resmi açıklamanın yapılmamış olmasından olduğunu söyleyebilirim. Dahası görevden alınan AK Partili önemli belediye başkanları ile ilgili de MHP’nin aynı stratejiyi uygulanabileceği konuşuluyor.

CHP ise Özellikle İstanbul ve Ankara’yı almak istiyor. Kılıçdaroğlu’nun Ankara’da Mansur Yavaş’ı göstereceği neredeyse kesin iken, İstanbul’da Muharrem İnce’nin adaylığı söz konusu olmadığı ifade ediliyor. CHP’nin İstanbul hesabında HDP’nin desteği ile kazanma var.

Selam ve dua ile…