Türkiye gündemini son günlerde seçimler, siyaset ve ekonomi meşgul etmektedir. Özellikle ilköğretim ve ortaöğretim öğrencileri tüm bu yaşananlardan uzak kendi âlemlerinde, kendilerine biçilen rolün gereğini yerine getirmeye çalışıyorlar. Nisan ayının ilk on gününde tüm yurtta havalar serin gidiyor. LGS ve YKS öğrencileri sınav hazırlıklarına devam ediyor.
Efendim, her yıl YKS’ye 2 milyona yakın öğrenci başvuru yapmakta. Öğrenciler gelecek planlarını gerçekleştirme adına sınavlara çok önemli işlevler yüklemektedir. Lise son öğrencileri ve tercih yapmayan ve sınavda başarısız olan öğrenciler şu günlerde 15 -16 Haziran’da yapılacak olan YKS sınavına yoğunlaşmış durumda.
Nisan ayı, sınava hazırlanan öğrenciler açısından dönüm noktası konumundadır. Yaklaşık on aylık maratonun son iki ayına girilmiş durumdadır. Bazı öğrenciler hazırlık sürecini çok bilinçli ve başarılı geçirirken bazıları ise erteleye erteleye nisan ayına ulaşmış vaziyettedir. Önümüzdeki günlerde havalar iyice ısınacak ve baharın, sokakların cazibesi sınav öğrencilerini de tahrik etmeye başlayacak.
Bu süreçte öğrencileri bekleyen tehlikeler şu şekilde sıralanabilir.
Havaların ısınmasıyla derslere olan ilgi azalabilir. Sokakların cazibesi kırılmalara sebep olabilir. Akran etkisiyle belirlenen planların dışına çıkılma ihtimali bulunmaktadır. Sınava kaynaklık eden konuları tamamlayamayan öğrencilerde bıkkınlık, korku, stres ve endişe hakim olabilmektedir. Ya da sürekli yoğun tempoda çalışan öğrencilerde yorgunluk ve hedefe ulaşamama endişesi performansı düşürebilmektedir.
YKS yolunun yolcuları sınavı basite almamalıdır. Fakat bu sınavlar hayat memat meselesi de değildir elbette. Öğrenciler belirledikleri plan doğrultusunda konu eksiklerini nisan ayının sonuna kadar tamamlanın çaresine bakmalıdır. Konuları tamamlayan öğrenciler ise deneme sınavı çözme programına geçebilir. Eksiklerin ortaya çıkartılması ve öğrenilen bilgilerin pekiştirilmesinin en önemli yolu deneme sınavı yapmaktan geçmektedir.
Ders denemeleri de bu süreçte çok etkili olmaktadır. Özellikle TYT konuları alan ve ders denemeleri ile sınav formatında tekrar edilmelidir. Unutulmamalıdır ki hayatlarında başarıyı yakalayanlar disiplinli, planlı ve sabırlı olanlardır. Bu arada velilere de önemli görevler düşmektedir. Ebeveynler çocuklarına stres yüklemesi yapacak söz ve tutumlardan kaçınmalı, onları yüreklendiren, motive eden ortamları oluşturmalıdır.
Dershanelerin kapatılması ve kurs merkezlerinin kısmen etkili olmasıyla birçok öğrenci okul kurslarında sınav hazırlıklarını sürdürmektedir. Fakat okul kursları kendi geleneğini henüz oluşturamadı ve rüştünü ispat edemedi. Birçok okulda kurslar ya dağıldı ya kör topal yürüyor. Son düzlükte okul idarecileri veliler ve öğrenciler çevresel faktörlerin ve sistemin olumsuzluklarına maruz kalmamak için her zamankinden daha fazla sürece dahil olmalıdır.
8. sınıf öğrencilerinin heyecanı daha farklı. Zira öğrencilerin sadece yüzde onu kadarı sınavla öğrenci alan okullara kayıt yaptırabilecek. LGS öğrencilerinde rekabet daha fazla. Adrese dayalı kayıt sistemine dahil olmak istemeyen öğrenciler büyük çaba içerisinde. Bu yıl Milli Eğitim Bakanlığının her ay yayınladığı örnek sorular sürecin muhatapları tarafından olumlu karşılanmaktadır. LGS’ ye girmek isteyen öğrenciler mutlaka Bakanlığın yayınladığı örnek soruları çözmeli ve denem sınavlarına yönelmelidir.
Ramazan ayında sınava hazırlanan öğrencilerin düzenlerinin belki bir miktar bozulacağı dikkate alınırsa içinde bulunduğumuz zaman dilimi israf edilmemelidir. İnsan için ancak çalışmalarının karşılığı vardır. Zaman yönetimi iyi olan, planlı ve sabırlı öğrenciler elbette başarılı olacaktır. Tüm öğrencilere başarılar diliyorum.