MAK Danışmanlık Şirketi’nin sahibi Mehmet Ali Kulat davetimi kırmadı ve dün Diriliş Postası Ankara Temsilciliği’ndeki ofisimde ziyaretime geldi. Nezaketinden ötürü teşekkür ederim. Mehmet Ali Bey yeni bir siyasi araştırmayı henüz tamamladı. Ben de bu taze bilgileri kendisinden aldım ve siz değerli okurlarımın bilgisine sunuyorum.
Mehmet Ali Bey henüz tamamladığı bu son araştırmasında, Türkiye genelinde 1946 yılından bu yana, siyasi yapının, seçmenin, partilerin analizini de yaptı. Elinde yepyeni önemli veriler oluştu. 2019 yılı için seçmenin nabzını da Meral Akşener hareketini de araştırma konusuna dahil etti elbette…
Türkiye genelinde 5 bin 400 kişi ile bire bir görüşme ile yapılan bu araştırmaya göre ortaya çıkan sonuçlara birlikte bakalım mı?
AK parti 7 Haziran genel seçimlerinde taban yapmış. 1 Kasım’da tavan yapmış. Dolayısı ile AK Parti’den CHP ye oy geçmiyor. Buna göre AK Parti, CHP seçmenini, CHP’de Ak Parti seçmenini hedef almasının bir anlamı yok. Ancak, AK Parti ile MHP arasında özellikle iç Anadolu’da oy kayması var.
AK Parti ile HDP’li seçmen arasında da oy kayması söz konusu. CHP ile MHP arasında oy kayması ise Trakya’da ve Ege sahillerinde var. CHP ile HDP arasında ise sadece alevi oylarının olduğu bölgelerde oy kayması yaşanıyor. Kürt seçmen büyük ölçüde MHP’ye net mesafeli ama bir o kadar da şimdilerde CHP’ye mesafeli.
Meral Akşener
Yeni parti kurma çalışmaları yürüten Meral Akşener ile ilgili ortaya çıkan sonuç ise, yok sayılmaması gereken, sahada var olduğu görülen bir siyasi hareket. Ancak araştırmaya göre abartılması gereken noktada değil. Seçmen büyük ölçüde Meral Akşener’in vitrinini görmek istiyor.
Ashabı bozuk seçmen kitlesi
Sahada çok ciddi düzeyde ashabı bozuk bir seçmen kitlesi var. Bu kitlenin AK Parti’den yana olanların büyük kısmı kararsız. Bu nedenle kararsızların oranı yüzde 16’larda. Bu kararsızların yaklaşık yüzde 8-9’u AK Parti seçmeni.
Araştırmada seçmene sorulan ‘Kendi partinize oy vermezseniz hangi partiye oy verirsiniz?’ sorusuna yanıt verenlerin yüzde 16’sı Meral Akşener diyor. Ancak şu anda net olarak ‘Meral Akşener’e oy verebilirim’ diyenlerin oranı yüzde 4.
Ashabı bozuk seçmen örneği 2002 genel seçimlerde yaşandı. Meclis’teki siyasi partiler sandığa gömüldü ve AK Parti iktidarı böyle doğdu.
MAK Danışmanlığın bu araştırmasına göre, şu anda Meclis’te temsil edilen MHP ve HDP, barajın altında görünüyor. Güneydoğuda yüz yüze yapılan kamuoyu anketlerinde bölge insanının kanaatini net olarak ifade etmediği görüşü de hakim.
Bölgede başarılı kayyumlar başkan adayı olursa AK Parti oylarının artması söz konusu olabilir. Araştırmaya göre genç seçmenin birinci partisi Ak Parti değil. AK Parti seçmeni bilinenin aksine tahsilli bir seçmen profili ortaya koyuyor.
AK Parti’nin kuruluşundan bu yana, yerel ve genel seçimler de dahil olmak üzere, Türkiye seçmeninin yüzde 80’i AK Parti’ye oy verdi. Bu nedenle AK Parti’nin esasen başkalarının himmetine ihtiyacı yok. Seçmenine sahip çıkması yeter.
Selam ve dua ile…