“Referandum da ne diyeceğiz?’’ diye düşünenlere bu yazım. Referandum kelimesini duyar duymaz “Evetçi” veya “Hayırcı” kesilenlere değil…
Bu referandumun kaderini belirleyecek olanlar da bu kesim olacak zaten. Tabir-i câizse “kararsızlar’’. Ben kararımı verene dek uzun bir süre bekledim. Beklemem gerektiğini düşündüm. Bu kadar önemli bir kararın o kadar kolay verilmemesi gerektiği kanısındayım. Partilerin söylemlerini, vaatlerini ve toplumun bunlara karşı menfi veya müspet tepkilerini merak ettim.
Acaba iktidar bu teklifi iyi anlatabilecek mi? Veya muhalefet bu teklifi çürütebilecek mi?
Açıkçası, ülkemizin muhalefetinin yetersiz olduğunu biliyordum ama karşısında durduğu teklifi nakavt edeceğim derken; kendini bozguna uğratabileceğini tahmin edemezdim. Hayır kampanyasının birinci adamı olan muhalefet liderinin bile Anayasa değişikliği metninden soyutlanmış olması; “hayırsız bir hayır cephesi’’ne delalet ediyor.
Evet cephesi ise; teklifin kurucusu olduğu için, otomatikman bu konuda daha yetkin ve kendine güveni olan bir tavır takındı.
CHP’nin milletvekilleri söylemlerinde ve medyada yaptıkları açıklamalarda çok bilinmeyenli iddialarda bulundular. Mesela: Yeni sistemle birlikte hilafet geri gelecekmiş. Dayandırdıkları bir tane madde yok.
Tek adam tüm ülkeyi yönetecekmiş. Dayandırdıkları somut bir tane ispat argümanı yok.
Yargı tek adamın eline geçecekmiş ve hatta hakim ve savcıları bile Cumhurbaşkanı seçecekmiş. Buna sadece el insaf diyorum.
Parlamenter sistemi güçlendirerek ve ihya ederek daha güçlü bir demokrasi kurulabilirmiş. 1876’dan beri, görünürde var olan bir parlamenter sistem ve hemen hemen 100 yıldır süregelen bir CHP var. Şuana kadar neredeydiniz?
Ayrıca gerçek ve güçlendirilmiş parlamenter sistemlerde Cumhurbaşkanı’nı halk seçmez. Parlamenter sistemi güçlendireceğim bahanesiyle halktan bu yetkiyi geri mi alacaksınız?
Bu yazıda referandumda Evet demeye karar vermemdeki muhalefetin katkısını anlattım. Diğer yazılarda, teklifin içeriğine dayalı ikna olma sebeplerimi yazacağım inşallah.
Bu konuda halkı bilgilendirmek için 1 Nisan’da Zonguldak Ereğli’de ve 7 Nisan’da Mardin’de Türkiye Hukuk Platformu’nun düzenleyeceği konferanslarda anayasa değişikliği teklifini; hukuki ve teknik bakımdan anlatacağız inşallah.
Referandumda oy kullanacak milletimizin, teklifin metninden haberdar edilmesi için hukuki bir destek mahiyetinde Türkiye’nin her yerinde konferanslar ve söyleşiler düzenleyen Türkiye Hukuk Platformu’na da nitelikli katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Sağ olun… Var olun…