Yeni sistemin ayak seslerini duyuyoruz. Tepeden tırnağa bir değişim içindeyiz. Bu değişimi gerçekleştirmek için işin ehli, uzman, yetişmiş, donanımlı insan kaynaklarına ihtiyaç var.
Gerçek profesyonel kimdir? Sorusunun karşılığı, alanda işini en iyi yapan kişidir. Bu alanda diplomaya unvana bakılmaz. İşini çok iyi yapan bir çiftçi, demirciliği çok iyi yapan bir demirci, tesisatçı, tamirci vb. bu tip insanlar gerçek profesyonellerdir.
Bunu bir hikâye ile anlatacak olursan; “Bir fabrikada imalat hattındaki çok önemli olan ana makinelerden biri arızalanınca fabrikadaki bütün üretim durdu. Mevcut teknisyenler makineyi çalıştırmak için çok uğraştılar, ancak ne yapılarsa nafile, bir türlü başaramadılar. Sonunda dışarıdan uzman çağırdılar. Uzman gelip makineyi İnceledi. Durumuna baktı. Sonra çantasından bir çekiç çıkardı. Elinde çekiçle makineye yaklaştı. Makinenin belli bir noktasına çekiçle dikkatlice sert bir vuruş yaptı. Makine hemen çalışmaya başladı ve hiçbir arıza olmamış gibi devam etti. Fabrika tekrar üretime geçti. Uzman fabrikadan ayrıldıktan iki gün sonra faturasını gönderdi: ‘Hizmet bedeli karşılığı 1000$!’ Fabrika müdürü faturaya çok kızdı. Tepesi attı. Bir çekiç darbesi için bin doları çok buldu. Uzmandan ayrıntılı fatura göndermesini istedi. Bir gün sonra detaylı fatura geldi:
Makineye çekiçle vurma bedeli…………………..1$
Nereye vuracağını bilme bedeli…………………..999$
Toplam……………………………………………..1000$”
İşin özü yaptığımız işi bilinçli bir şekilde yapmak ve oluşan sorunlara acil çözümler üretebilmek alan bilgisine sahip gerçek profesyonellerin işidir.
Dönüşüm ve gelişimi sağlayacak kadroların oluşmasında en büyük etken liyakat sahibi insanlara hak ettikleri değeri vermektir. Artık torpil döneminin bitmiş olması lazım gelir. Şu sendikadan, bu sendikadan, senin adamın benim adamım kavgasını hala sürdürmeye devam edersek korkarım bir çekiç darbesi ile çalışacak olan fabrika, daha çok atıl kalmaya mahkûmdur.
Gerçekten gelişmek ve çağı yakalamak istiyorsak kendi ayaklarımıza pranga vurmayı bırakmamız gerekiyor. İşin ehli ve profesyonel olan kadrolar işbaşında olduğu müddetçe hepimizin rahat edeceği unutulmamalıdır.
İşin ehlini bulmak için, adil dürüstçe hazırlanmış bir liyakat sistemin kurulmasından ve son derece hassa güvenilir bir ölçme ile mümkün olacaktır. Bu seçimlerde adalet duygusunun zedelenmemesi olmazsa olmaz olmalıdır.
Liyakatli ve ehil insanları güvenilir bir ölçekle seçime tabi tutularak seçilmesi ve çok şeffaf olması hem atanan o, kişiye hem de atandığı o, kuruma olan güveni arıtacaktır. Emanet ehli emaneti zayi etmemiş olacaktır. Emanet ehil ellerde yücelecektir.
Bu geçiş sürecinde hiç olmadığı kadar güven duygusuna ihtiyacımız var. Kurum ve kuruluşlarda zedelenen bu güven duygusunu tekrar kazanmak, insanlarımıza ümidi tekrar aşılamak mecburiyetimiz var. Bu ümidin tekrar aşı tutması için işin ehli insanların icra makamında olmaları şart. Sizi ameliyat eden doktora güveniniz tamsa ameliyattan ve sonrasından da korkunuz olmaz. Eğer güven/e/mediğiz bir doktora ameliyat olursanız, ameliyat süreciniz sıkıntı ve streslerle boğuşmakla geçecektir.
Devlet personel rejiminde bu günden tezi yok liyakat sistemini oluşturmak zorundayız. Tüm değişimler sancılı olur, olumsuzlukların giderilmesi ve güvenin yeniden tesisi için insanı temele alan bir yükselme ve liyakat sistemine ve profesyonellere acil ihtiyaç var.