Sevgili anneler – babalar; Eğer çocuğunuz sürekli olarak denetlemeniz ve yaptıklarını size onaylatma ihtiyacını duyuyorsa, başta sizleri olmak üzere etrafında ilişki kurduğu kişilerin yaptığı davranışları düzeltmeye ve değiştirmeye yönelik hareketlerde bulunuyorsa, aşırı plan yapıyor, düzenleme ve sıralama yapıyor ya da karar vermede güçlük çekiyorsa, söylediğiniz şeyleri erteliyor, yapmaktan kaçınıyorsa… Hayırlı olsun. Siz tam bir mükemmeliyetçisiniz!
Mükemmeliyetçilik, çağın hastalıkları arasında gösterilen bir olgudur. Çocuğun standartların en üst seviyesine çıkması ve bunu yaparken de kesinlikle hata yapmaması beklenir. Çocuğun kesinlikle hata yapma lüksü yoktur ve çocuk en ufak hatasında yoğun bir şekilde eleştirilir. Bu durum da çocuğun gelişimine büyük zararlar vermektedir. Çocuğun kendine olan güveni ortadan kalkar; sessiz, kendini ifade etmekte zorluk çeken bir hal alır. Uslu ve nazik gözükebilir lakin çekingen ve kolay etki altına alınan bir yapıya bürünür.
Çocukların ailelerinden alması gereken temel duygular vardır. Çocuk, annesi babası tarafından sevilmek ister. Onların yanında huzurlu ve güvenli hissetmek ister. Bu mükemmeliyetçi ve eleştirel tavır, çocuğu huzursuz ve güvensiz hissettirir. Güven ve huzurun olmadığı yerlerde de korkular, kaygılar, öfkeler, yalnızlıklar başlar. Yani bu durum çocuğun dünyayı algılama şekline zarar verir. Kendini sürekli birilerine ispatlama ihtiyacı duyar. İnsanlarla ilişki kurmakta zorluk çeker. Kendisiyle alakası olmasa bile her durumda kendini suçlu hisseder. En basit durumlarda bile kendini dünyanın en çaresiz insanı gibi hissedip depresif tavırlar sergileyebilir.
Dün haberlerde çıkan 15 yaşındaki çocuğun intihar etmesi, ailevi eleştirilerin, mükemmeliyetçi tavırların göstergesidir. Sürekli eleştiri ve hata kabul etmeyen tutumlara maruz kalan çocuk, “ailenin gözünde” mükemmelliği çok az bir puanla kaçırdığı için dünyası başına yıkılmış ve bu sözde “hatanın” ailesini çok üzeceğini düşünmüş ardından bu durumu kaldıramayıp kendi hayatına son vermiştir.
Özellikle karne zamanının yaklaştığı bu dönemde, sizlerden ricamız çocuklarımız üzerinden bu mükemmeliyetçi tavrınızı kaldırmaya çalışmanızdır. Zira bu tavır, başta kendiniz olmak kaydıyla çevrenize çok ciddi zararlar vermektedir. Hayatın bizim elimizde olmadığını, ne yaparsak yapalım eksik kalacağımızı ve mükemmelliğin sadece peygamberlere özgü bir sıfat olup ulaşamayacağımızı hatırlatmak isteriz.
Allah bizi, bize zarar veren hareketlerden korunmamızı nasip etsin inşaallah.
Selam ve dua ile.