Çocuğu hangi okula göndereceğini belirlemek bir karar verme sürecidir. Sağlıklı karar vermenin en temel koşullarından birisi, seçenekler hakkında doğru bilgilere sahip olmaktır. İlköğretime başlayacak çocuk için ilk yapılması gereken; Millî Eğitim Bakanlığının adrese dayalı kayıt bölgesine göre belirlediği okul listesinde, çocuk için belirlenen okulun hangisi olduğunu öğrenmektir. Bundan sonra okulla ilgili bilgi toplanmalıdır.

1.    Okulun eve uzaklığı aile için kabul edilebilir düzeyde mi?

2.    Okulun eğitim kadrosu nasıl? Öğretmenlerin çocuklara yönelik yaklaşım biçimleri neler? Yüksek beklentileri var mı?

3.    Okuldaki öğretmenler ve öğrenciler mutlu görünüyor mu?

4.    Öğrenciler ile öğretmenler arasında yakın bir ilişki var mı?

5.    Çocuklar nasıl öğrenileceğini öğreniyorlar mı?

6.    Okulun fiziksel koşulları ne durumda? Oyun sahası var mı? Tuvaletleri sağlık koşullarına uygun mu? Kütüphane geniş mi?

7.    Okulda ne tür sosyal faaliyetler yapılıyor? Okulda spor ve sanat faaliyetleri var mı?

8.    Okulda kütüphane görevlisi, müzik ya da bilgisayar öğretmeni gibi özel görevleri olan kişiler var mı?

9.    Sınıfların fiziksel büyüklüğü ne kadar ve sınıflarda kaçar öğrenci var?

10. Sınıflar çocukların içinde bulunmaktan hoşlanabilecekleri yerler mi?

11. Çocuklar sınıfta hangi amaçlara göre gruplara ayrılıyorlar?

12. Okul, öğrencilerin bireysel farklılıklarına yönelik imkânlar sağlıyor mu?

13. Anne baba ile okulun iş birliği için belirlenmiş bir plan var mı? Okul, aileyle nasıl temas kuruyor?

14. Okulun ailelerden beklentileri neler? (Maddi beklen-tiler, evde sunulacak öğrenme ortamları, ev ödevine yapılacak katkılar vb.)

15. Okulda psikolojik danışman var mı?

16. Okulun disiplin anlayışı ailenin disiplin anlayışıyla tutarlı mı?

17. Okulda yaygın disiplin problemleri var mı? Varsa neler?

18. Diğer öğrencilerin genel eğitim düzeyleri nasıl? Ailesel özellikleri neler?

19. Okul güvenli bir yerde mi?

20. Servis kullanılacaksa servis ücreti ne kadar? Ödemeler nasıl yapılıyor?

Bu sorular için alınan cevaplar tatmin edici ise süreç devam edebilir. Ancak aile aldığı cevaplardan memnun değilse ve ekonomik koşulları yeterli ise özel okulları da kapsayan daha geniş bir yelpaze içinde bu sorulara cevap arayıp seçim yapabilir.

Çocuk okula başlamadan bir yıl önce ve mümkünse eğitim öğretim hizmetleri sürerken okula düzenlenecek bir ziyaret, oldukça fazla bilgi verebilir. Eğer mümkünse müdürden alınabilecek bir randevu, okulla ilgili olarak anne babayı neyin beklediği konusunda detaylı bilgi almalarında fayda olur.

Okul seçiminde binaların şatavatlı olması sizi kesinlikle yanıltmasın. Burada esas olan eğitim ve öğretim kadrosunun etkinliği ve yetkinliği olmalıdır. Bu durumda öğretmenlerin yeterlilik dereceleri ve mesleki kıdemlerine dikkat edilerek, iletişime açık öğretmenler tercih edilmelidir.

Okul ve çevresi hakkında birincil kaynak olarak velilerin görüşlerine baş vurmak yararlı olacaktır. Velilerden alınan bilgiler ile sizin gözlemleriniz iyice yoğrulduktan sonra bir karar verilmelidir. Bu karar çocuğunuzun geleceğini birinci dereceden etkileyecektir, aceleye gelmez.

Unutulmamalıdır ki; çocuğu okul seçme sürecine dahil etmek önemelidir. Çocuğun okulla ilgili duygularını ifade etmesine fırsat verilmelidir. Böylece veli ve çocuk için olumlu bir başlangıç yapılmış olur. Büyük sözler söyleyen okul yönetimlerinden uzak durmanızda yarar var. Büyük sözler edilir ama incir çekirdeği kadar iş bile yapılmaz. Aklınızda olsun.

Okula başlarken- 1