Doğal ve organik olan ürünler sağlığımız açısından hayati önem taşımaktadır. Bu anlamda yöresel firmalara ve markalara destek verilmesi gerektiğine kalben inanıyorum. Hele bu natürel ve doğal ürün üreten firmalar başarılı olmuşsa bu markaları el üstünde tutmalıyız.
Kaliteli bir zeytinyağı nasıl olmalı ve faydaları nelerdir
Her derde deva olan zeytinyağı adeta mucizevi bir besindir. Zeytinyağı, zeytin ağacının meyvesi olan zeytinden çıkarılır. Dünyanın en sağlıklı yağı olarak kabul edilir. Sağlıklı yaşamın temel taşlarından biri olan zeytinyağı, bağışıklığı güçlendirir, karaciğeri temizler, metabolizmayı hızlandırır ve aynı zamanda saç bakımına katkı verdiği gibi cildi de güzelleştirir. Ayrıca diyabete iyi gelir, kan basıncını düzenler, stresi azaltır ve en önemlisi kanserden kemik sağlığına ve sindirim sistemine kadar sağlığımıza yüzlerce yararı vardır. Kaliteli bir zeytinyağı için, üretiminden yörenin iklimine, toprağın veriminden zeytinin toplanma şekline, stoklanmasına, kullanılan gübreye ve mekanik ezme makinelerinin özelliklerine kadar birçok ideal şartın ve faktörün bir araya gelmesi gerekir.
Seyitoba Köyü
Seyitoba, çam ormanlarının içinde bir dağ ve orman köyüdür. Deniz seviyesinden 350 mt yükseklikte bir yerde bulunmaktadır. Arazileri kıraç topraklarda olup, buralarda susuz tarım yapılmaktadır. Manisa’ya 35km, Saruhanlı ilçesine ise 25km uzaklıkta küçük bir Yörük köyüdür. Seyitoba Köyü, zeytin ve zeytinyağı işi yapmakla beraber, aynı zamanda delice aşıdan delice fidanı yapan ve zeytin fidanı konusunda ünlü bir köydür. Köy yılda 300,000 adet sertifikalı delice aşılı fidan üretmektedir. Zeytinlikler köyün dağlık alanlarında olup, yine deniz seviyesinden yaklaşık 350 m yükseklikte kır topraklarında bulunmaktadır.
Seyitoba yöresinde, Uslu ve Domat cinsi zeytinler yetişmektedir. Bu tip zeytinler yağlık zeytin değil de sofralık cinsi zeytinlerdir. Zeytinyağı da bu tip sofralık zeytinlerden daha kaliteli çıkmaktadır. Siyah sofralık zeytinler ise Gemlik cinsi zeytin olup salamura zeytinden yağlı sele zeytin yapılmaktadır.
Altın Seyit Zeytinyağları
İşte Manisa’nın Saruhanlı ilçesine bağlı Seyitoba Köyünde yıllardır kendine yetecek kadar zeytin toplayıp, zeytinyağı yapan Çevikoğlu ve Çetinkaya ailelerinin hikâyesini size anlatmak istiyorum. Yaptıkları zeytin ve zeytinyağını eş-dostla paylaşıp değeri anlaşılınca 2017 yılında Altın Seyit Zeytinyağları markasını kuruyorlar. Seyitoba köyünde kurulan bu küçük işletmede iki aile ortaklar. Köyün muhtarı Ali Çetinkaya ve ortağı Atila Çevikoğlu. Muhtar Ali Bey, tarlalarda zeytincilik işi ve ham zeytin alımı ile ilgileniyor. Atila beyde dolum ve paketleme işleriyle ilgileniyor. Küçük bir köyde istihdam oluşturmuşlar. Muhtar köylüyü daha bilinçli ziraata yönlendirip ürün kalitesini artırmaya çalışıyor, ortağı da bu ürünleri dünyaya pazarlamaya çalışıyor. Konuyla ilgili görüştüğüm Atila Bey’in oğlu Ahmet Çevikoğlu Bey, haftada bir ilçeye indiklerini söylüyor. Yani anlayacağınız tamamen doğal ortam ve belki birazda mahrumiyet bölgesinde yapılan bir zeytin üreticiliği bu. Bundan sonra yazdıklarım Ahmet Bey’in anlattıklarından aldığım notlardır.
Ödüllü zeytinyağı
Altın Seyit Zeytinyağları markası, bu yörede ürettikleri zeytinyağı ile 2 yıldır üst üste “Zeytin Dostu Derneği’nin düzenlemiş olduğu 12. ve 13. Ulusal Natürel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması’nda Altın Madalya ödülünü almış. Bu ödüllü Zeytinyağını, Seyitoba Köyünün zeytin cinslerinden olan “Domat” cinsi sofralık zeytinden soğuk sıkım olarak üretmişler.
Erken hasat natürel sızma zeytinyağı
Erken Hasat Natürel Sızma Zeytinyağını yine Domat cinsi sofralık zeytinden ve soğuk sıkarak elde ediyorlar. Bu yağın elde edildiği zeytinlerin hasat dönemi 01 Ekim ile 30 Ekim arasıdır. Zeytinler olgunlaşmadan ve yağlanmadan toplandığı için yaklaşık 12 kg ile 14 kg zeytinden 1 lt Zeytinyağı elde edilmektedir. Asit oranı 0,8’in altında olup genellikle 0,4 asittir. Asit oranları parti parti değişmektedir. Her partinin kendine has aroması vardır. Erken Hasat zeytinyağının rengi yeşil olup, kokusu, aroması ve lezzeti çok farklıdır. Yöreye has zeytinimsi ve meyvemsi özellik yoğun olarak hissedilmektedir.
Olgun hasat natürel sızma zeytinyağı
Olgun Hasat Natürel Sızma Zeytinyağı, uslu cinsi sofralık zeytinden ve soğuk sıkılarak elde edilmektedir. Bu zeytinlerin hasat dönemi ise 1 Kasım ile 15 Ocak arasıdır. Olgunlaşmış ve yağlanmış zeytinlerden sıkılarak elde edilmektedir. Aromaları karıştırmamak için her partinin kendine has aroması ve lezzeti vardır. Zeytinyağının rengi sarı olup asit oranı 0,8’in altındadır. Genellikle 0,4 asittir. Ancak asit oranları parti parti de değişmektedir. Ancak bu yıl uslu zeytinlerinden sıkılan yağlar yaklaşık 1 asit ile 1,35 asit aralığında çıktığından cinsi “Natürel Birinci Zeytinyağı” olmuştur. Geçen yıllar da ise 1 asidin altında genellikle 0,4 asit ile 0,6 asit civarında çıkıyormuş. Bu yıl ağaçlarda dal kurdu hastalığı olduğundan asit biraz yükselmiş olduğunu söylüyor Ahmet Bey.
Zeytin çeşitleri
Yağlı sele zeytin, yaklaşık 1yıl zeytin, tuzlu su havuzunda bekletilerek elde edilmektedir. Üzerine de belli ağırlıkta taşlar konularak taş baskı yapılmakta ve ortalama 10 günde bu tuzlu su devir daim yapılmaktadır. Havuzdan çıkarılıp yıkanan zeytinler kurutulup yağlanıp paketlenmektedir. Siyah sofralık zeytinlerde hiçbir katkı maddesi yoktur. Koruyucu ve asit düzenleyici de yoktur. Siyah sofralık zeytin ise, tamamen doğal yöntem ile köy usulü yapılan zeytinler olup tuzluluğu genellikle alt seviyelerde olmaktadır. Tuzsuz zeytin yapmadıklarını söylüyor Ahmet Bey, nedeni ise içine katkı maddeleri koymak istememeleri olduğunu belirtiyor. Köyde yapılan zeytinler sektörde olduğu üzere boy boy sınıflandırılmış. 210 -240 kalibre, 230-260 kalibre, 260-290 kalibre, 290-320 kalibre. Tatları hemen hemen aynıdır. Büyüklüklerine göre sadece etlilikleri değişmektedir. Ayrıca tamamen köy usulü zeytinyağından sabun da yapmaya başlamışlar.
Hem Altın Seyit Zeytinyağları firmasının yetkililerini hem de bu köyün tüm fertlerini bu güzel çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum.