Geçtiğimiz hafta sonu Eğitim-Bir-Sen 6. Olağan Genel Kurulu Ankara Kızılcahamam Eliz Hotel’de yapıldı. Genel kurula katılım muhteşemdi. Programa Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanı sıra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, İnsan Hakları Kurumu Başkanı Süleyman Arslan, Eğitim-Bir-Sen kurucuları Ahmet Temizkök, Nazire Keten, Raşit Yazan, milletvekilleri, rektörler, genel müdürler, Memur-Sen’e bağlı sendikaların genel başkanları ve yönetimleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, delegeler ve 38 ülkenin 47 eğitim sendikasından 84 yönetici katıldı.
Yabancı konukların dillerinden yazılmış mesajların yer aldığı pankartlar da genel kurul salonunda dikkat çekti.
Programda en dikkat çeken konuşmayı Kamu Baş denetçisi Şeref Malkoç yaptı. Malkoç, 15 Temmuz gecesinde henüz darbe ve işgal girişiminin net olmadığı saatlerde Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın kendisini aradığını ve şaşkınlıkla neler olduğunu sorduğunu, kendisinin de neler olduğu konusunda araştırma içinde olduğunu belirttiğini söyledi. Malkoç,Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, özel kalem müdürünün ve korumalarının telefonlarının sürekli meşgul olduğu için hemen ulaşamadığını, Ali Yalçın’ın tekrar tekrar kendisini aradığını ve 1,5 milyon üyesinin sokağa çıkarmaya hazırlandığını ifade ettiğini anlattı. Şeref Malkoç, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a ulaştığını ve Kahraman’ın darbe girişimi olduğunu ifade ettiğini ve abdestini alarak meclise gitmeye hazırlandığı bilgisini aldıktan sonra Ali Yalçın’a dönerek, Sendikalarına üye imamlara ulaşıp sela okutulması fikrini beyan ettiğini, zaten Ali Yalçın’ın da tüm üyelerine sokağa çıkma çağrısı yaptığını söylediğini ifade etti. Böylece Türkiye’de selalar okunduğunu anlatan Malkoç, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi Memur-Sen ve Ali Yalçın’ın alanlara inerek halkın bütün kesimlerine öncülük ettiğini belirtti. Malçok, “Hak ve özgürlüğümüzü korumak için hak arama mücadelesi yolunda Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) anayasal çerçevede yasal çerçevede hakkını arayan her arkadaşımızın yardımcısı ve destekçisidir” dedi.
KDK’nın paydaşlarının Sivil Toplum Örgütleri olduğunu kaydeden Malkoç, sivil toplum örgütleri Türkiye’de hak ettikleri yere geldiğinde, Türkiye’de hak arayışları yaygınlaştığında anayasada yazılan ve yasalarda yer alan birçok hakkın uygulanacağını ve Türkiye’de hak ettiği yerlere daha iyi geleceğini vurguladı.
Sivil toplum örgütlerinin güçlenmesi ile hak ve adalet mücadelesinde ülkenin gelişmesine önemli katkılar sunduğunun açık delilidir aslında Başdenetçi Malkoç’un ifade ettikleri.
Genel kurulda Ali Yalçın’ın mesajları ise şöyle:
“Eğitim-Bir-Sen’in soylu sendikal mücadelesinde, erdemli emek hareketi olma çizgisinde yeni bir miladı hep birlikte tarihe kaydedip başlatacağız. Artık yeni bir eşikteyiz. Yenilenen fakat yozlaşmayan, dönüşen fakat eksenini kaybetmeyen, değişen, gelişen ve bu sayede değerini de yükselten bir sendikal kulvarın kurucusuyuz. Eğitim çalışanlarını; hizmetliden memura, mühendisten avukata, şeften şube müdürüne bir sistemin uyumlu özneleri olarak görmek istiyorsak, haklarda eşitlik, sorumlulukta paydaşlık ilişkisi kurmak zorundayız.
Bilgiden hikmete yol alacağız, fikirden hakikate yöneleceğiz, iradeyi eylemle taçlandıracağız; irfanla, insanca yeni bir yolculuğa çağıracağız. İrfani bir kavrayış ve insani bir yürüyüşle, sendikal bilinçle ve sivil toplum örgütü direnci ile usulden esasa, ahkamdan ahlaka, mevcuttan makbule doğru bir istikamet yürüyüşünde olacağız.”
Selam ve dua ile…