Türkiye’nin gözü Meclis’te… Anayasa değişiklik teklifi maddelerinin oylama süreci CHP ve HDP’nin engelleme girişimlerine rağmen hızlı gidiyor.
Her maddesinin oylanması öncesi maddeler üzerinde görüşler açıklanıyor. Kimi zaman tahrik edici sözlere de Meclis Genel Kurulu’nda vekiller muhatap oluyor. Söz düelloları, laf atmalar, milletvekillerinin kameralarla çekimler yapması hepsini tarih yazıyor. AK Parti ve MHP Anayasa’nın Meclis’te kabul edilmesi yönünde yoğun çaba harcıyor. Bu çabaları da karşılık buluyor.
CHP, Anayasa değişiklik teklifinin görüşülmesinin bile Anayasa’ya aykırı olduğunu savundu ve savunmaya devam ediyor. Allah aşkına, Anayasa’yı Meclis yapmayacak da kim yapacak?
Bir de millete gitmekten neden korkuyorsunuz? Meclis yapacağı değişiklikleri nihayetinde aslına yani milletin onayına götürmeyecek mi? Öyle ise kararı bırakın da millet versin. Milli iradenin vereceği karara da herkes saygı göstersin. Meydanlarda söyleyecek sözünüz mü yok? Ya da meydanlara çıkacak yüzünüz mü yok?
CHP’nin kavgacı ve engellemeci tutumlarını görünce, sanki her zaman olduğu gibi ‘CHP yine halka gitmekten korkuyor’ düşüncesi akıllara geliyor. Siyaset halk ile beraber yapılır. Milleti ikna edeceksin ve milletle beraber siyaset yapacaksın.
Önceki gün başlayan görüşmelerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ortalıkta görünmedi. Konuşmada yapmadı. CHP’nin eski genel başkanı Deniz Baykal CHP adına mecliste yaptığı konuşmayı tüm partililer dikkatlice dinledi. Birçok Milletvekili Deniz Baykal’ın konuşmasını vasat buldu. Baykal, Anayasa değişiklik teklifinin bir proje olduğunu söyledi. “Bu projenin müellifi belli değildir ama arkasındaki siyasi irade bellidir” diye konuştu. Yani Baykal algılara oynadı.
CHP hep olduğu gibi yine usul tartışması açtı. Açılan usul tartışmasına en iyi cevabı da AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan verdi. Turan, CHP’nin yaklaşımını ‘Biz 18 maddelik teklife karşıyız, o yüzden birtakım oyunlarla beraber Meclis’i germek istiyoruz’ şeklinde olduğunu ifade etti.
Anayasa görüşmeleri öncesi programlarını erteleyen ya da iptal eden bakan ve milletvekilleri neredeyse tam kadro Meclis Genel Kurulu açılmadan hazır bulundu. Anayasa değişikliği tamamlanıncaya kadar da bu nöbetlerini sürdürecekleri anlaşılıyor.
Çünkü AK Parti yönetiminin günler önce geçtiği uyarı mesajında 9-31 Ocak tarihleri arasında bakanlar dahil tüm milletvekillerinin programlarının iptal edilmesi istenmişti. AK Partili bakan ve milletvekilleri de tüm programlarını iptal ettiler. Öylesine ki Meclis’te ziyaretçiler bile alınmıyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki Anayasa değişiklik sürecini sizin için izlemeye devam edeceğiz. Sonrası meydanlarda konuşacak herkes ve sandık önünüze gelecek. Tabii ki milli irade olarak kararı sizler vereceksiniz…