Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bu hafta iki önemli düzenleme için mesai yapacak.

Geçen hafta görüşülmeye başlanan eğitim alanını düzenleyen yasa tasarısına devam edilecek.

“Temel kanun” olarak üç bölüm halinde görüşülen 76 maddelik Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının görüşmelerine, yarın devam edilecek. Bu tasarı, önemli düzenlemeler içeriyor. Tasarıyla; MEB’de görev, yetki ve teşkilata ilişkin değişiklikler yapılması; çıraklık eğitimi ve staj altyapısının güçlendirilmesi; Yükseköğretim Kurulu ile Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Başkanlığına ilişkin düzenlemeler içeriyor. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki müsteşar sayısı 5’ten 7’ye çıkarılıyor. Öğrencilere özel barınma hizmeti veren kurumların iş yeri açma ve çalışma ruhsatı Milli Eğitim Bakanlığınca verilecek, mevzuata aykırılık tespit edilirse bakanlıkça kapatılabilecek. Kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde boş kadrolarda sözleşmeli öğretmen istihdam edilebilecek, öğretmenler 3 yıl süreyle başka yere atanamayacak.

Devlet ve vakıf yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanları, memur ve diğer personeline uygulanabilecek disiplin cezaları, uyarma, kınama, aylıktan veya ücretten kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması veya birden fazla ücretten kesme, üniversite öğretim mesleğinden çıkarma ve kamu görevinden çıkarma cezaları yeniden düzenleniyor. Yükseköğretim kurumları içinde siyasi parti faaliyetinde bulunmak veya siyasi parti propagandası yapmak aylıktan veya ücretten kesme cezasını gerektiren fiillerden sayılacak.

28 maddesi geçen hafta kabul edilen bu tasarının yasalaşmasının ardından Sınai Mülkiyet Yasa Tasarısı ele alınacak.

TBMM Genel Kurulu, 5 Aralık Pazartesi günü başlayacak 2017 yılı bütçe görüşmeleri öncesinde bu iki düzenlemeyi yasalaştırmak için 2 Aralık Cuma günü de çalışma kararı aldı.

Anayasa değişiklik çalışmaları

Meclisin gündemindeki diğer önemli konu ise AK Parti’den MHP’ye giden anayasa değişikliği teklif taslağıyla ilgili çalışmalar. MHP’nin taslakla ilgili görüşlerini Ak Parti’ye iletmesinin ardından, AK Parti Genel Sekreteri ve Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül ile MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak’tan oluşan komisyonun çalışmalarının son şeklini verecek.

Düzenlemeye göre büyükelçilerin atanmasında TBMM onayı aranacak. Yüksek yargıya atamalarda denge Meclis lehine değiştirilirken cumhurbaşkanı kararnamesinin kapsamı da yeniden çizilecek. Seçimlerin yapılacağı 2019 yılına kadar Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan görevine devam edecek. Erdoğan, değişiklik ile birlikte cumhurbaşkanlarına verilen bakanlar kuruluna başkanlık etme, kararname çıkarma gibi yetkileri kullanabilecek, partisi ile bağı kurulacak.

AK Parti’nin teklifi, cumhurbaşkanı hakkında TBMM’de soruşturma önergesi verilmesi için 184 imza, komisyon kurulması için 330, Yüce Divana sevk için ise 413 oy aranmasını öngörüyordu. MHP’nin görüşleri de dikkate alındı ve üç aşamalı sistem yerine iki kademi model geliştirildi. Buna göre önerge ve komisyon kurulması için 330, yüce divana sevk için ise 367 oy aranması planlanıyor. Milletvekili sayısı 600’e çıktığında sevk rakamı da 400 olacak.

Anayasa Mahkemesi (AYM) ve HSYK’ya cumhurbaşkanının seçtiği üye sayısı indirilirken Meclis’e ayrılan rakamların artırılması benimsendi.

Cumhurbaşkanlığı sistemi referandumda kabul edildiğinde hemen uygulamaya geçmeyecek. Seçimler 2019 yılında yapılacak. Pakette 2,5 yıllık süre için geçiş hükümleri konulacak. Geçiş hükümlerine göre süreç şöyle olacak:

Cumhurbaşkanı seçime kadar geçen süre içinde bazı yetkilerini kullanacak. Cumhurbaşkanı bakanlar kuruluna başkanlık edebilecek, bakanları atayıp görevden alabilecek. Cumhurbaşkanının partisi ile bağı kurulacak. Cumhurbaşkanı kararname çıkartabilecek.

Ocak ayında Meclis Genel Kurulu’na gelmesi sağlanacak, muhtemelen Nisan 2017’de de millet yeni sisteme geçiş için sandığa gidecek. Yeni Türkiye’nin yolu millet evet derse ve nasipse açılmış olacak.