Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda hitapta bulundu.

Toplantının açılış konuşmasını Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş yaptı.

Öncelikle vurgulanacak husus; Genel Kurul’daki konuşmaların tarihî nitelikte olmasıydı. Numan Kurtulmuş Türkiye’nin tarihi, geçmişi ve güncel pozisyonuna dair müthiş güzel cümleler kurdu. Netanyahu için ‘savaş suçlusu’ tanımını kullandı.

Mahmut Abbas ise kendinden beklenen konuşmanın daha ötesinde mesajlar verdi.

ABBAS ŞAŞIRTTI

Filistin’in geleceğine dönük daha bütünlükçü, Hamas’ı görmezden gelmeyen ve birlik-beraberlik içeren bir bakış açısı ortaya koyan Abbas, İsmail Heniyye’nin şehadetinden bahsetti. Öyle ki Heniyye’nin gelini İnas Heniyye, Meclis’ten görüntü alıntılayarak paylaşım yaptı. Abbas’ın konuşması Hamas’ı da Gazzelileri de memnun etti.

Gönül isterdi ki Heniyye hitap etsinGazi Meclis’imize ama kısmet olmadı.

Neyse ki Abbas da kendinden bekleneni vermeyi başardı.

Abbas;ABD, Filistin devletini tanıyana kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

"Önümüzde hiçbir çözüm kalmadı" ifadelerini kullanan Mahmud Abbas, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de devam eden savaşa dair taviz vermeleri istenen hiçbir çözümü kabul etmeyeceklerini sözlerine ekledi.

Abbas, "Hiçbir şekilde topraklarımızı bir karış dahi olsa parçalayan hiçbir çözüme eyvallah demiyoruz." diye konuştu.

Abbas’ın konuşma içeriğinin en çarpıcı açıklaması Gazze’ye gitme kararı idi. Abbas, "Bugün yapacağımız en iyi çözüm; Filistin liderliğinde yer alan bütün kardeşlerimle birlikte Gazze’ye gitme kararı aldım; bunu yapacağım. Bütün gücümle bunu gerçekleştireceğim." dedi.

Abbas, 'Gazzesiz bir Filistin devleti olamaz' vurgusunu şu cümlelerle açtı: "Gazze, Filistin devletinin ayrılmaz bir parçasıdır. Gazze'de bir başka devlet kurulamaz ve Gazzesiz bir Filistin devleti de olamaz. Halkımız teslim olmayacaktır. Bizler Gazze'nin tekrar imarını gerçekleştireceğiz. Şu an yüzde 70'inden fazlası yıkılmış olsa da bunu yapacağız."

Netanyahu’nun yargılanması gerektiğini belirten Mahmud Abbas, Türkiye'ye de uluslararası mahkemelerde aldığı tavır, İsrail ile durdurulan ticaret kararı ve Türk halkının manevi desteği için çok içten teşekkür etti.

 

TÜRK DİPLOMASİSİNİN ETKİSİ

Mahmud Abbas’ın bu beğenilen konuşmasının ardında Türk diplomasisinin etkisi olduğunu düşünüyorum.

Amerikan Kongresi’nde ayakta alkışlanan Netanyahu’nun konuşmasının karşılığı; Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden verildi. Abbas, buradaki duruşun öneminin farkındaydı. Yazıda Abbas’ın konuşma içeriğine geniş yer vermemin sebebi konunun önemine binaendi.

Abbas’ın Gazze’ye sahip çıkan tarzında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın etkisi vardı.

Abbas Türkiye’den; daha proaktif olması, Gazze’ye sahip çıkması, birlik ve beraberlik içinde olunulması yönünde mesaj aldı ve bunu uygulamaya koydu.

Çünkü düşman birlik hâlindeydi ve Müslümanlar da aynı şekilde davranırsa ancak muzaffer olabilirlerdi.

ABBAS’TAN BEKLENTİLER

Hâl böyleyken Abbas’ın konuşmalarını hâlâ samimi bulmayanlar var.

Bu bağlamda bir samimiyet testi olarak Abbas’ın harekete geçmesi beklenebilir.

Abbas’ın Gazze’ye gitmesi öncelikli beklenti.

Abbas’a Hamas’ın teslim bayrağı çekmesi hâlinde Gazze’nin yönetimini teslim alacak kişi olarak bakılmaması ve Mahmud Abbas’ın bu zandan kurtulması için Gazze ziyaretinde Hamas’ın siyasi meşruiyetine vurgu yapması gerekiyor.

Abbas Gazze’ye İsrail’in yedekte tuttuğu kişi olarak değil, Filistinli kardeşlerine yerli duruşuyla sahip çıkan tavrıyla gitmeli.

Abbas’ın Hamaslı ve Gazzeli kardeşleriyle kucaklaşması ve direnen kardeşleriyle dayanışan bir profil sergilemesi bekleniyor.

Hamaslı Filistinlilerin bir diğer beklentisi de Fetih Hareketi ve FKÖ’nün kararı ile İsrail ile yürütülen güvenlik iş birliğinin sonlandırılması yönünde.

Dilerim Filistin’de, Gazze ve Batı Şeria ortak akılla hareket etmeyi başarabilir.

Yaşasın Özgür Filistin!