Kahramanmaraş’ın gastronomisi 6 Şubatta meydana gelen depremden etkilenmedi desek yanlış olur. Ancak yüzyılın doğal afeti oldu diye Türkiye’nin lezzet dolu bu kentini yok saymanın da bu ile büyük bir haksızlık olacağı kanaatindeyim. Hele o keçi sütünden yapılmış harika bir tada sahip dondurmasıyla herkesin kalbini fetheden Kahramanmaraş’ın aynı zamanda sağlıklı beslenmenin diyarı olan Akdeniz bölgesinde bulunması da gastronomi alanındaki önemini bir kez daha artırıyor. Maraş’ın şahane mutfağındaki yöresel lezzetleri saya saya bitiremeyeceğimiz kanaatindeyim. Başta İçli köftesinden, hani İstanbul Beyoğlu istiklal caddesinde 30 yılı aşkın Köfteci Ali Bey’in ve sonrasında oğlu Mustafa Topçuoğlu’nun devam ettirdiği meşhur o lezzetten bahsediyorum. Sonrasında ise muadillerine göre efsane Maraş pul biberini, dillere destan Maraş tarhanasını ve harika kelle paçasını anlatmaya çalışsak sanırım sözler kifayet etmez. Yine Kahramanmaraş Andırın'daki Tirşik otundan yapılan ve ‘Andırın Doktoru’ da denilen bir çorba var ki tam bir şifa kaynağı. Dahası acem pilavı, tavası, cevizli kırma tatlısı, sömelek köftesi, Mumbar dolması, çöş böreği, un sucuğu, ciğerli bulgur pilavı, pazı sarması, eli böğründe gibi yemekleriyle hafızalarda olduğu kadar damaklarda da derin izler bırakan bir gastronomiye sahip ilimizdir Kahramanmaraş.

Kahramanmaraş’ta gastronomi turizmini geliştirmek

Bir grup gazeteci ile birlikte benim de katıldığım Kahramanmaraş ve Başkonuş Yaylası gezisi ile ilgili ilk izlenimim, iyi ki katılmışım. Ali Ciner ve Onur Uğur Özen’in Brand Bosphorus Event & Organisation firması İle Önder Barlas’ın Kayra Medya Danışmanlık firmasının birlikte düzenlediği bu gezi ilde yaşayanlara bence büyük bir moral oldu. Başkonuş Yaylası’nın işletmecisi Serhan Erdoğanyılmaz bizleri çok iyi ağırlamakla birlikte mükemmel vizyonu ve kendine yüklediği Kahramanmaraş’ı tanıtma misyonu ile çok güzel işlere imza atıyor. Depremde birçok yakınını da kaybeden Serhan Bey, yaylasını ilk günden beri açarak yüzlerce depremzedeye de sahip çıkmış. Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Kahramanmaraş başkanlığını da yürüten Serhan Bey hem kendi arkadaşları hem de TURES ekibiyle birlikte aylarca depremin yaralarını sarmak için büyük mücadele vermiş. Şimdilerde ise bu ilin toparlanabilmesi için muhteşem yaylasıyla Kahramanmaraş’ın gastronomisine ve Turizmine inanılmaz katkı sunmaya hazırlanıyor. Yine bu ilin tanıtım amacına hizmet için 12 Ağustos - 30 Kasım 2023 tarihleri arasında Onikişubat Belediyesi ev sahipliğinde EXPO 2023 düzenleniyor.

Turizm açısından potansiyeli yüksek kentlerden biri olan Kahramanmaraş’a gastronomi değerleri de eklenirse bu ilde mükemmel bir gastronomi turizmi doğabilir.

Kahramanmaraş aynı zamanda bir edebiyat ve medeniyet kentidir. Türk edebiyatının başkenti denilecek kadar eserleriyle kültür hayatımıza büyük katkı yapmış mütefekkirlerin, şairlerin çıktığı bir il olan Kahramanmaraş, Türk İstiklal savaşındaki efsanevi direnişi ile kurtuluş mücadelesinin de sembol bir şehridir. Hitit, Urartu, Asur, Makedon, Roma, Selçuklu, Eyyubi, Moğol, Memlük ve Osmanlı medeniyetlerine de ev sahipliği yapan kent de Başkonuş yaylası, Yedikuyular Kayak Merkezi, Eshab-ı Kehf Külliyesi, Germanicia Antik Şehri, kaleleri, Osmanlı Köşkleri, Camileri, köprüleri gibi pek çok tarihi ve turistik yeri bulunuyor.

Kahramanmaraş’ın Coğrafi işaret tescilli ürünleri

Dilerseniz size, eskiden yeniye güncel olarak Kahramanmaraş’ın 24 adet Coğrafi işaretli ürün bilgisini vereyim. 1-Maraş Biberi 2-Maraş Tarhanası 3-Andırın Tirşiği 4-Çağlayancerit Cevizi 5-Maraş Burma Bileziği 6-Kahramanmaraş Hartlap Bıçağı 7-Kahramanmaraş Oyma Çeyiz Sandığı 8- Kahramanmaraş Yemenisi 9-Maraş File Nakışı. 10-Maraş Sumak Ekşisi 11-Maraş Dondurması 12-Maraş Çöreği 13-Maraş İşi / Maraş Sim Sırma 14-Maraş Parmak /Sıkma Peyniri 15-Afşin Koçovası Sarımsağı 16- Maraş Camekânı 17-Maraş Rahlesi 18-Maraş Kelle Paçası. 19-Maraş Ravanda Şerbeti 20-Maraş Gülü Motifi 21-Maraş Eli Böğründe 22-Andırın Andız Pekmezi 23-Maraş Samsası 24- Maraş Bakır El İşlemesi. Ayriyeten tescil olmayı bekleyen 10 adet daha ürünü bulunuyor. 1-Afşin Tava 2-Göksun Çiriş Böreği 3-Kahramanmaraş Bertiz Kabarcık Üzümü 4-Maraş Cevizi 5-Maraş Ekşili Çorbası 6-Maraş Fıstık Ezmesi 7-Maraş Gün Pekmezi / Maraş Kara Pekmez 8- Maraş Sumak Ekşi Külü 9-Pazarcık Beşçeşme Sarımsağı 10-Remikdağı Balı.

Yayla ve Sağlıklı detoks kamp turizmi için “Başkonuş Yaylası”

Ülkemizde son yıllarda yayla turizmi gittikçe önem kazanıyor. Bunu başarılı yapan illerden biri de Kahramanmaraş’tır. Kentin yüksek rakımlı yaylalarından Başkonuş’a mükemmel bir tesis yapan Serhan Bey, bu vesileyle kentin hem turizmine hem de gastronomisine katkı sunuyor. Harika yöresel sağlıklı yemeklerin ve kahvaltıların yapıldığı restoranlar, şömineli bungalov tarzı evlerde konaklama hizmeti, yetiştirilen atlar ve onlarla yapılan gösteriler, trekking gibi doğa yürüyüşleri, ATV turları, at biniciliği ve bölge turları gibi sayıca çok fazla aktivitenin yapılabildiği onlarca ve çevresiyle birlikte yüzlerce dönüm arazi üzerine kurulu dev bir tesis. Hafta sonları ağırlıklı olmak üzere her yıl on binlerce çadır kuruluyor ve festivaller düzenleniyor. Başkonuş ve 1.500 rakımdaki Sersem Yaylası’na hayran kalmamak mümkün değil ve deyim yerindeyse burada nefes kesecek cinsten doğal bir güzellik var. Şu an yerli turiste 4 mevsim hizmet veren Başkonuş Yaylası, yabancı turiste de hitap etmek için çalışmalar yürütüyor. Gastronomi workshopları, detoks kampları ve kongre turizmi gibi birçok turizm dalında da Başkonuş Yaylası iyi bir alternatif. Kışın da mükemmel kar manzarasının güzelliği eşliğinde kar oyunları ve kayak yapmak isteyenler için ideal bir yer haline geliyor.

...

Geyik üretim çiftliği

Kahramanmaraş Orman İşletme Müdürlüğü sınırlarında bulunan ve bölgenin saklı cenneti olarak nitelenen Başkonuş Yaylası, ilk olarak bir geyik üretim çitliği diye kuruluyor. Sonraları bu hayvanlar ormana özgür olarak salıverildiğinden burada gezinirken bu geyiklere rastlamanız da olası. Emin olun yaylada birkaç gün kaldığınızda ciğerleriniz açılıyor. 1.800 metre yüksekliğe kadar ulaşan rakımı ve içindeki bitkiler sayesinde özellikle solunum yolları rahatsızlığı çeken kişiler için doğal bir senatoryum görevi görüyor. Başkonuş Yaylası, başta Sümbül ve Salep olmak üzere birçok endemik bitkiyi bünyesinde barındıran ve göçmen kuşların uğrak yeri olan doğa harikası bir yayladır. Köknar, Sedir, Meşe ve Ardıç ağaçlarından oluşan orman, rengârenk çiçekleri ve bitkileriyle doğal yapısını korurken, geyiklere ve kuşlara da ev sahipliği yapıyor. 

SÜREYYA ANNENİN ELİNDEN KAHRAMANMARAŞ YÖRESEL LEZZETLERİ

Başkonuş yaylası aynı zamanda Kahramanmaraş yöresel lezzetleriyle de adını duyurmayı hedefliyor. Serhan Erdoğanyılmaz’ın annesi Süreyya Annenin elinden çıkan o efsanevi Maraş yemekleri buranın benim nezdimde önemini birkaç kat daha artırdı. Kendi elleriyle pişirdiği o yemekleri yine kendi elleriyle Sayın Kahramanmaraş Valisi ve diğer konukların huzurunda misafirlerine ikram etmesi işte Anne Şefkati budur dedirtti. Zaten yemeklerde var olan lezzet, bu sayede zirveye çıkmış oldu.  Sadece bu yemekleri tatmak için bile bu ile ve bu yaylaya gidilir.

Özetle, Kahramanmaraş ve diğer depremden etkilenen illere seyahat amacıyla mutlaka gidilmesi gerekiyor. Burada hayat, gastronomi ve turizm devam ediyor. Kahramanmaraş’ın gezilecek çok yeri var. Yaylaları, termal suyu, tarihi yerleri, EXPO 2023 projesi, yerel lezzet mekânları gibi. Bu yıl tatil planlarınızı burayı dikkate alarak yapın bence.